Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

13 септември 2023

Съдържание на пирамидите | dLambow

(Contents of the pyramids) -

Какво е съдържанието на пирамидите?


От какво зависи съдържанието на пирамидите?

Съдържанието на пирамидите може да се различава в зависимост от тяхната история, цел и стил. Някои пирамиди са построени като:
  • - гробници за владетели или благородници, други като
  • - храмове или обредни места, а още други като
  • - символи на власт или знание.

Най-често съдържанието на пирамидите включва следните елементи:

Съдържание на пирамидите
Съдържание на пирамидите (Contents of the pyramids)

Каменни блокове, които формират основата и стените на пирамидата.

Те могат да бъдат от различни размери, форми и материали, в зависимост от техниката на строителство и региона, в който са построени.

Вътрешни камери

Вътрешните камери служат като погребални или обитаеми пространства. Те могат да бъдат достъпни чрез коридори, стълбища или скрити входове. В някои пирамиди има само една камера, докато в други има много.

Погребални предмети

Погребалните предмети са поставени в камерите заедно с телата на починалите. Те могат да бъдат лични вещи, ценности, оръжия, храна, напитки, животни или символични представления на богове или духове.

Текстове или изображения

Различните текстове и изображения са изписани или изрисувани на стените на камерите или на погребалните предмети. Те могат да бъдат религиозни заклинания, химни, молитви, митове, истории, генеалогии, календари, астрономически данни или геометрични фигури.



Какви са най-ценните предмети, открити в египетските пирамиди?

Някои от най-ценните предмети, открити в египетските пирамиди, са:

Златна маска на Тутанкамон

Златната маска на Тутанкамон (Golden mask of Tutankhamun) е изработена от 11 кг чисто злато и е украсена с полускъпоценни камъни. Тя е била част от саркофага на младия фараон, който е починал през 1323 г. пр.н.е. Маската е открита през 1922 г. от археолога Хауърд Картър (Howard Carter) в Долината на царете (Valley of the Kings).

Слънчева лодка на Хеопс

Слънчевата лодка на Хеопс (Solar boat of Cheops) е дървена лодка с дължина 43,6 м и ширина 5,9 м. Тя е била използвана за транспортиране на тялото на фараона до пирамидата му или за символично плаване по Нил в загробния живот. Лодката е открита през 1954 г. от археолога Камал ел-Малак в яма до Хеопсовата пирамида.

Канопски съдове на Хефрен

Канопските съдове на Хефрен (Canopic vessels of Khafre) са четири каменни съда с формата на човешки глави. Те са били използвани за съхранение на вътрешните органи на фараона, който е починал през 2504 г. пр.н.е. Съдовете са открити през 1818 г. от археолога Джовани Белцони в Пирамидата на Хефрен.

Златните статуетки на Осирис и Анубис

Златните статуетки на Осирис и Анубис (The golden statuettes of Osiris and Anubis) са изработени от злато и слонова кост и имат височина около 50 см. Те са били част от погребалния инвентар на фараона Микерин, който е починал през 2490 г. пр.н.е. Статуетките са открити през 1837 г. от археолога Ричард Уайът в Пирамидата на Микерин (Pyramid of Mykeren).

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: