Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

20 септември 2023

Защо са построени пирамидите? | dLambow

(Why were the pyramids built?) -

Кои са причините, защо са построени пирамидите?


Причини за построяване на пирамидите

Пирамидите днес служат като напомняне за древноегипетското прославяне на живота след смъртта и всъщност пирамидите са построени като паметници, в които да се помещават гробниците на фараоните. Защо? Защото смъртта се е разглеждала само като начало на пътуване към другия свят. Затова се чсита, че пирамидите са построени с религиозна цел, като гробници за фараоните и техните семейства.

Египтяните вярвали, че фараоните са божествени същества, които след смъртта си продължават да живеят в загробния свят. Затова те изграждали пирамидите като огромни и устойчиви домове за душите на фараоните, където да им предоставят всичко необходимо за вечен живот. Пирамидите също така имали символично значение, свързано със Слънцето и фараонската власт, като са служели като храмове на боговете.

Защо са построени пирамидите?
Защо са построени пирамидите? (Why were the pyramids built?)

Сложни архитектурни творения

Пирамидите са едни от най-впечатляващите и сложни архитектурни творения на човечеството. Те отразяват математическите, астрономическите и инженерните умения на древните египтяни.

(Ако следваме логиката на предходните две изречения, излиза, че египтяните са имали цивилизация, която преди 4-5 холяди години е била много по-развита и напреднала от цялата съвременна човешка цивилизация, защото съвременното човечество не е в състояние на построи съоръжение като Хиопсовата пирамида.)

За построяването на пирамидите са използвани милиони каменни блокове, тежащи по няколко тона всеки (от 2 до 16 тона). Тези блокове са транспортирани от далечни кариери по Нил или по плоски пътища. За издигането на блоковете до високите нива на пирамидите са използвани различни методи, като дървени скелета, рампи или лебедки.

Защо днес не можем да пресъздадем пирамидите?

Със съвременните инструменти и ноу-хау учените не са открили начин да пресъздадат пирамидите, дори в по-малки мащаби, със същата прецизност като тази, с която са построени оригиналите. Технологията за това в онази епоха просто няма как да е съществувала според историческите учения. Но порамидите са факт и учените, а и цялото "съвременно" човечество не е в състояние да се справи с тази реалност.

Колко време още могат да издържат пирамидите?

Много изследователи казват, че пирамидите могат да просъществуват още 1 милион години или дори до края на света, но малко от тях се сещат да разсъждават върху възможността пирамидите да са построени преди 1 млн. години или от "сътворението на света", а още по-малко правят изследвания в тази посока ...



Пирамидите в Гиза са най-известните и най-големите пирамиди в Египет.

 

Пирамидите в Гиза са построени за тримата фараона от Четвъртата династия:

  • - Хуфу (Хеопс),
  • - Хефрен (Хефра) и
  • - Менкаур (Микерин).
 

Пирамидалният комплекс Гиза

Тези пирамиди са част от голям комплекс, който включва и други помощни пирамиди, храмове, статуи и Сфинкса.
  • - Пирамидата на Хуфу (Хиопс) е най-старата и най-високата от трите, достигайки 146 метра височина. Тя е едно от Седемте чудеса на света и единственото оцеляло до днес.
  • - Пирамидата на Хефрен е по-малка, но изглежда по-висока поради по-високото ѝ местоположение. Тя е единствената от трите, която има запазена част от оригиналната облицовка от бял варовик.
  • - Пирамидата на Менкаур е най-малката и най-скромната от трите, но има интересна облицовка от червен гранит в долната част.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: