Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

14 септември 2023

Петък | dLambow

(Friday) -

Какъв ден от седмицата е Петък?

Петък е ден за радост и красота,
Венера му дава своята благодат.
Петък е ден за любов и приключения,
Нека го прекараме с усмивки и вълнения.

Петък е петият ден от седмицата в българския език.

Петък е петият ден от седмицата според международния стандарт ISO 8601 и се счита за последен работен ден от седмицата в повечето западни страни. Той следва четвъртък и предшества събота. Името му идва от словото “пет”, което означава пет в българския език. Някои други факти за Петък са:
  • Петък е денят на Венера, богинята на любовта и красотата в римската митология.
  • Петък е считан за ден на късмета в някои култури, като например в Ислама, когато се провежда джума намаз (молитва).
  • Петък е асоцииран с рибата в християнството, тъй като това е денят, в който Исус Христос бил разпнат на кръста и в който християните постват от месо.
  • Петък е денят на популярни изрази, като например “Thank God It’s Friday” (Благодаря Богу, че е петък) или “Black Friday” (Черен петък), които се отнасят до края на работната седмица или до големи разпродажби.
Петък
Петък (Friday)

Културни традиции по света, свързани с Петък

Петък е ден, който има различно значение и влияние в различните култури по света. Ето някои примери за културните традиции, свързани с Петък:
  • В Бермуда, Петък е ден за пускане на хвърчила и ядене на рибени питки и горещи кръстчета. Хвърчилата се пускат, за да символизират възнесението на Христос към небето.
  • В Ел Салвадор, Петък е ден за изобразяване на страданието и смъртта на Христос чрез изработване на цветни килими от пясък, цветя и други материали. Килимите се наричат алфомбрас и се правят по улиците, където минава религиозната процесия.
  • В Китай, Петък е ден за избягване на някои неща, които се смятат за злополучни. Например, не е препоръчително да стрижеш косата, да подаряваш часовници или да разбиваш чинии в Петък, тъй като това може да донесе бедствие или смърт.
  • В Тайланд, Петък е ден за радост и щастие, тъй като звучи като “ден на насладата” или “забавление” на тайландски език. Синият цвят се асоциира с Петък и се смята за късметлийски. Много хора носят сини дрехи или украшения в Петък.

Празници, свързани с Петък

Има няколко празника, които се свързват с Петък. Ето някои от тях:

Петък 13-и

е ден, който се смята за нещастен в някои западни култури. Той се случва, когато 13-ото число на месеца пада в петък. Според някои източници, тази традиция има корени в християнството, тъй като 13-ма човека били на последната вечеря на Христос, а той бил разпнат на петък. Някои хора избягват да правят важни решения или да пътуват в Петък 13-и.

Велики петък

е ден, който се отбелязва от християните като денят на страданието и смъртта на Христос. Той е част от Светата седмица, която предшества Великден. В някои страни, Велики петък е официален празник и се наблюдават различни ритуали и обичаи, като например пост, молитва, процесии и пасионни игри.

Пасха

е един от най-важните празници за евреите. Той отбелязва изхода на еврейския народ от Египетското робство под ръководството на Мойсей. Пасхата се празнува в продължение на осем дни (седем в Израел) и започва в 15-ия ден на еврейския месец Нисан, който обикновено пада в април. В първата вечер на Пасхата, евреите правят специална вечеря, наречена седер, която съдържа различни символични храни и напитки.



Физиологическите и психологическите характеристики на деня Петък

Физиологическите и психологическите характеристики на деня Петък са свързани с това, как този ден влияе на нашето тяло и ум. Според някои изследвания, Петък може да има различен ефект върху нашето здраве, настроение и поведение, в зависимост от нашите очаквания, навици и културни фактори. Ето някои примери:

Петък може да бъде ден за релаксация и забавление,

тъй като маркира края на работната седмица и началото на почивните дни. Това може да повиши нашето щастие, оптимизъм и социалност. Някои хора обичат да правят планове за уикенда, да излизат с приятели или да се наслаждават на своите хобита в Петък.

Петък може да бъде ден за пост и молитва,

тъй като е свързан с религиозните традиции на християните и мюсюлманите. Това може да има положителен ефект върху нашето духовно развитие, смирение и благодарност. Някои хора избягват да ядат месо или други храни, да пият алкохол или да правят други забранени дейности в Петък.

Петък може да бъде ден за стрес и напрежение,

тъй като е последният ден за изпълнение на работни задачи, срещи или изпити. Това може да намали нашето здраве, продуктивност и самочувствие. Някои хора се чувстват притиснати от времето, отговорностите или очакванията в Петък.

Кои са най-известните афоризми за Петък

Петък е ден, който предизвиква различни чувства и мисли у хората. Някои се радват на края на работната седмица, други се готвят за религиозни обреди, а трети се страхуват от злополучното число. Ето някои от най-известните и забавни афоризми за Петък, които можете да споделите с приятели или колеги:
  • Петък е денят, в който калориите не се броят. (Анонимен)
  • Петък е като супергерой, който винаги идва точно навреме, за да спаси от скучната и напрегната работна седмица. (Анонимен)
  • Петък е моят втори любим ден от седмицата. Първият е платеният петък. (Анонимен)
  • Петък е денят, в който можеш да забравиш за всички правила и да направиш каквото ти харесва. Само не забравяй да се събудиш в събота. (Анонимен)
  • Петък е денят, в който можеш да живееш като човек, а не като роб. (Анонимен)
  • Петък е денят, в който можеш да се похвалиш на всички, че си свършил работата си за седмицата. Или поне да им кажеш, че ще я свършиш в понеделник. (Анонимен)
  • Петък е денят, в който можеш да използваш извинението “Извинявай, но е петък” за всичко, което правиш или не правиш. (Анонимен)
  • Петък е денят, в който можеш да се наслаждаваш на живота без грижи. Докато не ти стане ясно, че утре е събота и трябва да почистиш апартамента. (Анонимен)
  • Петък е денят, в който можеш да бъдеш щастлив без причина. Или поне без особено добра причина. (Анонимен)
  • Петък е денят, в който можеш да се чувстваш като бог. Или поне като полубог. (Анонимен)

Свързан ли е Петък с живота на известни личности?


На 13 април 2018 година – Петък

почива Милчо Левиев, един от най-големите български джаз музиканти и композитори. Той е известен със своето сътрудничество с международни звезди като Дон Елиъс, Дейв Брубек и Арт Пепър.

На 13 юли 2018 година – Петък

родила се е Александра, първата дъщеря на принц Уилям и Кейт Мидълтън, херцозите на Кембридж. Тя е шестото внуче на кралица Елизабет Втора и е четвърта в линията за наследство на британския престол.

На 13 октомври 2017 година – Петък

Боб Дилан получава Нобеловата награда за литература за 2016 година. Той е първият музикант, който получава тази награда, и вторият американец след Тони Морисън през 1993 година. Дилан е почетен за „създаването на нови поетични изрази в рамките на американската песенна традиция“.

Кои известни световни събития са се случили във Петък


Покушението срещу Джон Кенеди

е денят, в който президентът на САЩ е застрелян от Лий Харви Осуалд по време на посещение в Далас. Това се случва на 22 ноември 1963 година. В този ден целият свят е потресен от загубата на един от най-обичаните и харизматични лидери. Кенеди е четвъртият президент на САЩ, който умира от покушение.

Черен петък

е денят, в който Уол Стрийт губи толкова пари, колкото никога досега, и предизвиква голяма икономическа криза. Това се случва на 29 октомври 1929 година. В този ден се губят 30 милиарда долара и това е историческо събитие, което влияе на целия свят.

Още нещо важно за Петък...


Петък е ден за творчество и изкуство,

тъй като е свързан с планетата Венера, която олицетворява красотата, хармонията и вдъхновението. Някои известни художници, писатели и музиканти са родени в петък, като например:
- Леонардо да Винчи,
- Волфганг Амадеус Моцарт,
- Винсент ван Гог и
- Боб Марли. 
Ако искате да развиете своята творческа страна, можете да опитате да направите нещо артистично в петък, като да нарисувате картинка, да напишете стихотворение, да складате песен или да направите нещо ръчно.

Петък е ден за любов и романтика,

тъй като е свързан с богинята Венера, която олицетворява любовта, страстта и чувствеността. Някои известни двойки са се срещнали, свързали или оженили в петък, като например Джон Ленън и Йоко Оно, Брад Пит и Анджелина Джоли, Принц Хари и Меган Маркъл, Джордж Клуни и Амал Аламудин и Дейвид Бекъм и Виктория Адамс. Ако искате да подобрите своята любовна жизненост, можете да опитате да направите нещо романтично в петък, като да изненадате своя партньор, да излезете на свидание, да изразите своите чувства или да подарите цветя или бижута.

Петък е ден за приключения и пътувания,

тъй като е свързан с планетата Венера, която олицетворява удоволствието, разнообразието и изобилието. Някои известни пътешественици, изследователи и авантюристи са започнали своите експедиции в петък, като например Христофор Колумб, Фердинанд Магелан, Джеймс Кук, Роберт Скот и Нийл Армстронг. Ако искате да разширите своята перспектива и да опитате нещо ново, можете да опитате да планирате или да отидете на пътуване в петък, като да посетите ново място, да опознаете нова култура, да научите нов език или да пробвате нов спорт.

Какво означава 'Thank God It's Friday'?

Изразът ‘Thank God It’s Friday’ (често съкращаван до TGIF) е общоизвестен израз на облекчение и радост след седмица на изтощителна работа. Той е универсален концепт, който показва на всички, че уикендът - и всичката забава, която идва с него - е на прага.

Той може да се отнася също и до:

  • T.G.I. Fridays, американски ресторантски верига;
  • Thank God It’s Friday (филм), филм от 1978 година за диско културата;
  • Thank God It’s Friday (песен), песен от 1978 година от филма със същото име;
  • Thank God It’s Friday (саундтрак), саундтракът към филма със същото име;
  • Thank God It’s Friday (песен на R. Kelly), сингъл от 1996 година на R. Kelly;
  • Last Friday Night (T.G.I.F.), сингъл от 2011 година на Katy Perry.

Защо Исус е разпнат на кръста в Петък?

Исус е разпнат на кръста в Петък, защото това е денят, в който е осъден на смърт от римския управител Пилат Понтийски по обвинения, че е подбуждал към бунт срещу римското управление, като обвинението е активно поддържано от водачите на местната еврейска общност. Петък е избран за деня на екзекуцията, за да се избегнат смущения и размирици по време на Съботата, която е свят ден за евреите. Разпъването на кръста е един от най-жестоките и унизителни начини за наказание в древния свят, който се прилага само за роби, бунтовници и престъпници.

Разпъването на Исус има централно значение за християнското богословие и вяра. Християните вярват, че Исус е Божият Син, който се въплътил като човек, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Смъртта Му на кръста показва неговата безгранична любов и послушание към Бога Отца. Смъртта Му също така отваря пътя за прошка, спасение и вечен живот за всички, които повярват в Него. Трите дни след разпъването Му, Исус възкръсва от мъртвите, побеждавайки смъртта и злото. Възкресението Му потвърждава неговата божественост и обещание за нов живот.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: