Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

30 септември 2023

Планиране на пласмента | dLambow

(Placement planning) -

Как се планира пласмента в бизнеса?


Какъв процес е пласмента?

Пласментът е процес на разпределение на продуктите или услугите на дадена фирма до крайните потребители. Пласментът е важна част от маркетинговия микс, защото определя как и къде клиентите ще имат достъп до предлаганото от фирмата. Пласментът може да включва избор на канали за дистрибуция, логистика, транспорт, складиране, инвентаризация и ценообразуване.

Планиране на пласмента
Планиране на пласмента (Placement planning)

Ефективно планиране на пласмента

За да се планира ефективно пласментът в бизнеса, е необходимо да се използва алгоритъм, който да обхваща следните стъпки:

Анализиране на целевия пазар и потребностите на клиентите.

Това включва да се определи кой е идеалният клиент, какво търси, какви са неговите предпочитания, очаквания и поведение при покупка.

Определяне на целите и стратегиите за пласмент.

Това включва да се реши каква е конкурентната преднина на фирмата, каква е нейната позиция на пазара, какви са нейните силни и слаби страни, какви са възможностите и заплахите в околната среда.



Избор на подходящи канали за дистрибуция.

Това включва да се реши дали фирмата ще продава директно на потребителите или чрез посредници, какви са видовете и нивата на посредниците, какви са техните функции и задачи, какво е тяхното възнаграждение и контрол.

Организиране на логистичната система.

Това включва да се реши как ще се осигури физическото движение на продуктите от производителя до потребителя, какви са методите и средствата за транспорт, складиране и инвентаризация, какви са разходите и рисковете свързани с тях.

Определяне на ценовата политика.

Това включва да се реши как ще се формират цените на продуктите или услугите в зависимост от стойността, които те предоставят на клиентите, от конкуренцията на пазара, от разходите за производство и дистрибуция, от целите за печалба и растеж.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: