Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

18 септември 2023

Хакване на блокчейн | dLambow

(Blockchain Hacking) -

Може ли да бъде хакнат блокчейна?


Какво е блокчейн?

Блокчейнът е технология, която представлява непрекъснато растящ списък от компютърни записи, наречени „блокове“, свързани помежду си и кодирани криптографски. Блокчейнът може да съхранява и прехвърля различни видове информация, като:
  • - трансакции,
  • - договори,
  • - идентичности,
  • - събития,
  • - активи и др.

Блокчейнът може да предоставя прозрачност, сигурност, ефективност и децентрализация на различни процеси и услуги.

Хакване на блокчейн
Хакване на блокчейн (Blockchain Hacking)

Уязвимост за хакерски атаки на блокчейн

Въпреки горните предимства, блокчейнът не е напълно неуязвим за хакерски атаки или злоупотреби. Съществуват различни видове заплахи за блокчейн мрежите, които могат да нарушат нормалното им функциониране или да компрометират данните в тях.

Заплахи за хакване на блокчейн

Някои от реалните заплахи за хакване на блокчейн са следните:

51% атака

51% атака е такава, при която злонамерен участник или група от участници получават контрол над повече от половината от изчислителната мощност на блокчейн мрежата. Това им позволява да валидират или отхвърлят трансакции по свое усмотрение, да променят реда на блоковете или да създават алтернативна версия на блокчейна. Тази атака може да доведе до двойно харчене, цензура или загуба на доверие в мрежата.

Самоличностна атака

Самоличностната атака е такава, при която злонамерен участник или група от участници се опитват да подражават на легитимен участник в блокчейн мрежата, като използват неговия публичен ключ, адрес или идентификатор. Това им позволява да изпращат или получават трансакции от името на легитимния участник, да манипулират данните в блокчейна или да извличат чувствителна информация. Тази атака може да доведе до кражба, измама или нарушаване на приватността.

Силова атака

Силовата атака е такава, при която злонамерен участник или група от участници се опитват да разбият криптографската защита на блокчейн мрежата, като използват голямо количество опити за познаване на частния ключ, паролата или другия секретен елемент на легитимен участник. Това им позволява да получат достъп до неговите активи, данни или правомощия в мрежата. Тази атака може да доведе до загуба, присвояване или злоупотреба с ресурсите на легитимния участник.

Тези са само някои от възможните начини, по които блокчейнът може да бъде хакнат или злоупотребяван.



Защита от хакерски атаки на блокчейн

За да се предотвратят или сведат до минимум горните заплахи, блокчейн мрежите използват различни механизми за защита, като например:

Криптография

Криптографията е науката за кодиране и декодиране на информация, която се използва за осигуряване на конфиденциалност, цялост и автентичност на данните в блокчейн мрежата. Блокчейнът използва различни видове криптографски методи, като например хеш функции, асиметрично криптиране, цифрови подписи и др.

Консенсус

Консенсусът е процесът, по който участниците в блокчейн мрежата се споразумяват за валидността и реда на блоковете и трансакциите в мрежата. Блокчейнът използва различни видове алгоритми за консенсус, като например:
  • - доказателство за работа (Proof-of-Work),
  • - доказателство за залог (Proof-of-Stake),
  • - доказателство за овластеност (Proof-of-Authority) и др.

Разпределение

Разпределението е свойството на блокчейн мрежата да се състои от много независими възли или участници, които съхраняват и обновяват копия на блокчейна. Разпределението на блокчейна гарантира, че няма единна точка на отказ или контрол в мрежата и че данните са устойчиви на промени или загуба.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: