Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

14 септември 2023

Абдул Сатар Едхи | dLambow

(Abdul Sattar Edhi) -

Какво се знае за Абдул Сатар Едхи (Abdul Sattar Edhi)?

"един от най-добрите хора, живели някога на земята" - наричан ′′баща Тереза"


Защо определят Абдул Едхи като "един от най-добрите хора"?

Едхи казвал: "Когато престанеш да живееш за разкош, започваш да разбираш смисъла на живота". Това е един от най-добрите хора, живели някога на Земята. Той е помогнал на повече хора от всеки друг в историята. Но вероятно никога не сте чували нищо за него.

Абдул Сатар Едхи
Абдул Сатар Едхи (Abdul Sattar Edhi)

Кой е Абдул Сатар Едхи?

Abdul Sattar Edhi е роден в Гуджарат (Британска Индия) през 1928 г. Когато момчето навършва 11 години, майка му се парализира след инсулт и той започва да се грижи за нея. Майка му почива, когато Абдул Сатар е на 19 години. И от тогава решава да посвети живота си на грижа за болните, старите и онеправданите.

Пакистан нямал социална сигурност за бедните.

Едхи започва да иска милостиня по улиците, за да събере пари за безплатна болница. Оттогава фондът му спасява 20 000 деца от улицата, помага на 50 000 сираци, обучава 40 000 медицински сестри.

Edhi утвърждава най-голямата служба за линейки в света заедно с мрежа от свободни старчески домове и сиропиталища, болници, приюти за жени и центрове за рехабилитация на наркомани.



Наричат пакистанеца Абдул Сатар Едхи ′′баща Тереза".

Цял живот е имал само два костюма и никога не е получавал заплата от фонда си. Едхи казвал: "Когато престанеш да живееш за разкош, започваш да разбираш смисъла на живота".

През 2009 г. Едхи е удостоен с наградата на ЮНЕСКО Манаджит Сингх за разпространяване на идеи за толерантност и ненасилие.

Абдул Сатар Едхи почива през юли 2016 г. на 88-годишна възраст. Последното му желание било да дари органите си на нуждаещите се. Дори на смъртния си одър, той мислил да помага на други хора.

Историята на този невероятен човек показва, че дори един човек може да промени света към по-добро.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: