Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

02 септември 2023

Валутната криза в Турция | dLambow

(The currency crisis in Turkey) -

Валутната криза в Турция - ситуация, причини, роля на Ердоган...


Каква е валутната криза в Турция?

Валутната криза в Турция е ситуация, при която турската лира загубва значително от стойността си спрямо други валути, като долара и еврото, поради различни икономически и политически фактори. Тази криза започна през 2018 година и продължава до днес, като през 2022 година лирата изгуби над 50% от стойността си спрямо долара. Валутната криза в Турция има сериозни отрицателни последствия за икономиката и обществото на страната, както и за регионалната и световната стабилност.

Валутната криза в Турция
Валутната криза в Турция (The currency crisis in Turkey)

Някои от основните причини за валутната криза в Турция


Неортодоксална монетарна политика

Неортодоксалната монетарна политика на президента Реджеп Тайип Ердоган, който настоява за намаляване на лихвите, въпреки че това подхранва инфлацията и обезценява лирата. Ердоган е уволнил няколко гуверньора на централната банка и други старши чиновници, които се противопоставят на неговите възгледи.

Слаба фискална дисциплина

Слабата фискална дисциплина и управление на правителството на Ердоган, което е увеличило държавния дефицит и дълг, за да финансира големи инфраструктурни проекти, социални разходи и популистки мерки. Това е намалило доверието на международните инвеститори и пазари в турската икономика.

Политическа нестабилност

Политическата нестабилност и напрежение в Турция, предизвикани от авторитарния стил на управление на Ердоган, преследването на опозицията и медиите, участието в регионални конфликти и сблъсъци със САЩ, ЕС и НАТО по различни въпроси. Това е повлияло негативно на туризма, търговията и сигурността на Турция.

Външни шокове и глобални тенденции,

Външни шокове и изложеност на глобалните тенденции, като пандемията от коронавирус, повишаването на цените на енергийните ресурси и суровините, засилването на долара и американските лихви, спадът в търсенето на развиващите се пазари. Тези фактори са засегнали износа, производството и доходите на Турция.



Външно политически привкус на валутната криза в Турция

Валутната криза в Турция се използва, за да се внуши на правителството на Ердоган да промени своята политика в по-широки граници, отколкото са необходими за овладяване на инфлацията и валутната криза. Правят се внушения за приемане на по-умерена и отговорна монетарна и фискална политика, която да съответства на икономическата реалност и да възстанови доверието на пазарите.

Но освен това се добавя, че правителството трябва:

  • - да подобри политическия диалог и сътрудничеството с вътрешните и външните си партньори,
  • - да реформира правовата система и институциите,
  • - да подкрепи демокрацията и правата на човека,
  • - да стимулира иновациите и конкурентоспособността на турските фирми,
  • - да защити околната среда и
  • - да осигури социалната справедливост.
Повечето от тези внушения са необосновани, някои са произволни и всичките са основно политически мотивирани.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: