Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

05 септември 2023

Използване на Ahrefs Webmaster Tools | dLambow

(Using Ahrefs Webmaster Tools) -

Как да използвам Ahrefs Webmaster Tools за SEO анализ?


Какво е Ahrefs Webmaster Tools?

Ahrefs Webmaster Tools е безплатен SEO инструмент, който ви позволява да сканирате и подобрите SEO здравето на вашия сайт, както и да следите SEO показателите си, като:
  • - обратни връзки,
  • - органичен трафик,
  • - ключови думи и др.
Използване на Ahrefs Webmaster Tools
Използване на Ahrefs Webmaster Tools (Using Ahrefs Webmaster Tools)

Използване Ahrefs Webmaster Tools

За да използвате Ahrefs Webmaster Tools, трябва да направите следното:

Създайте безплатен акаунт в Ahrefs

Създайте безплатен акаунт в Ahrefs или влезте със съществуващия си акаунт.
Добавете домейна си като проект и потвърдете собствеността му чрез един от предложените методи (например качване на HTML файл, добавяне на мета таг или TXT запис).

Изчакайте Ahrefs да сканира вашия сайт

Изчакайте Ahrefs да сканира вашия сайт и да ви предостави SEO отчет, който показва различни аспекти на SEO здравето на вашия сайт, като проблеми с производителността, сигурността, HTML таговете, вътрешните и външните връзки и др.

Прегледайте отчета

Прегледайте отчета и решете кои проблеми трябва да поправите или подобрите. Можете да кликнете върху всеки проблем, за да видите повече подробности и примери за засегнатите страници. Можете също така да използвате филтрирането и сортирането, за да приоритизирате проблемите според тяхната сериозност или броя на засегнатите страници.

Функцията Повторно сканиране

След като поправите или подобрите проблемите, можете да използвате функцията “Повторно сканиране”, за да проверите дали Ahrefs ги разпознава като решени. Можете също така да следите промените в SEO здравето на вашия сайт чрез графиката “SEO Health Score”.



SEO показатели за вашия сайт

Освен SEO отчета, можете да използвате Ahrefs Webmaster Tools, за да видите различни SEO показатели за вашия сайт, като:
  • - обратни връзки,
  • - органичен трафик,
  • - ключови думи,
  • - домейн рейтинг и др.
Можете да кликнете върху всеки показател, за да видите повече подробности и анализ. Можете също така да сравнявате вашия сайт с конкурентните сайтове по тези показатели.

Как да използвам Ahrefs Webmaster Tools за анализ на конкурентите?

Анализът на конкурентите е важна част от SEO стратегията, тъй като ви помага да разберете силните и слабите страни на вашите съперници, както и да откриете нови възможности за ранжиране и трафик. Ahrefs Webmaster Tools ви предоставя няколко полезни инструмента за анализ на конкурентите, които можете да използвате, за да подобрите SEO резултатите си. Ето някои от тях:

Сравнение на домейни

Този инструмент ви позволява да сравните до пет домейна по различни SEO показатели, като:
  • - домейн рейтинг,
  • - обратни връзки,
  • - органичен трафик,
  • - ключови думи и др.
Можете да видите как се позиционирате спрямо вашите конкуренти и къде имате предимство или недостатъци. За да използвате този инструмент, трябва да отидете на Domain Comparison и да въведете домейните, които искате да сравните.

Съперничещи домейни

Този инструмент ви показва кои са най-близките ви конкуренти по органичен трафик и ключови думи. Можете да видите колко общи ключови думи имате с тях и колко уникални ключови думи имат те. Това ви помага да идентифицирате потенциални конкурентни пропуски, които можете да запълните с ново съдържание. За да използвате този инструмент, трябва да отидете на Site Explorer, да въведете вашия домейн и да кликнете на Competing domains.

Съперничещи страници

Този инструмент ви показва кои са най-популярните страници на вашите конкуренти по органичен трафик и ключови думи. Можете да видите колко общи ключови думи имате с тях и колко уникални ключови думи имат те. Това ви помага да разберете какво вид съдържание привлича най-много посетители и как можете да го подобрите или адаптирате за вашата аудитория. За да използвате този инструмент, трябва да отидете на Site Explorer, да въведете вашия домейн и да кликнете на [Competing pages].

Пропуски в съдържанието

Този инструмент ви показва ключови думи, за които вашите конкуренти се класират, но не и вие. Това са възможности за ранжиране, които можете да използвате, за да генерирате ново съдържание или да оптимизирате съществуващото. Можете да филтрирате ключовите думи по трудност, обем, CPC и други метрики, за да намерите най-подходящите за вашия сайт. За да използвате този инструмент, трябва да отидете на Site Explorer, да въведете вашия домейн и да кликнете на [Content gap].

Как да използвам Answer the Public за SEO анализ?

Answer the Public е инструмент за изслушване на търсенето, който събира, проследява и ви предупреждава за важните въпроси, които се задават в Google. Той може да ви помогне да разберете какво искат и мислят вашите потенциални клиенти, като ви показва какви ключови думи и фрази използват при търсенето на вашата тема. За да използвате Answer the Public за SEO анализ, можете да следвате тези стъпки:

  • Отидете на Answer the Public и изберете езика и държавата, за които искате да получите данни.
  • Въведете ключова дума или фраза, свързана с вашата тема, например “SEO услуги” или “как да оптимизирам сайта си”.
  • Натиснете бутона “Search” и изчакайте да се генерират резултатите.
  • Разгледайте резултатите, които са представени в различни формати: кръгова диаграма, списък или таблица. Вие можете да видите какви въпроси, предлози, сравнения и алфабетни комбинации са свързани с вашата ключова дума.
  • Изтеглете резултатите като CSV файл или споделете линка към тях с други хора.
  • Използвайте резултатите за да планирате и създавате съдържание, което отговаря на потребностите и интересите на вашата целева аудитория.

Например, можете да изберете някои от най-популярните или релевантни въпроси и да ги превърнете в заглавия на статии, блог постове или видеа. Можете също така да използвате някои от предлозите или сравненията за да подчертаете предимствата или разликите на вашата услуга или продукт.

Надяваме се, че тези инструменти ще ви бъдат полезни за анализ на конкурентите си и за подобряване на SEO резултатите си.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: