Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Транскрипция на английски език (английското произношение).

Графични символи за звуково произнасяне.

Транскрипцията в английски език е система от графични символи, които позволяват да се възпроизведе звуково всяка дума и да бъде запомнено нейното произнасяне. Често правилната транскрипция се пренебрегва и тогава се стига до неправилно произношение, като това на един известен наш футболист на световен спортен форум.

Произношение и правопис.

Игнорирането на транскрипцията предполага възникването на множество грешки в произношението и правописа на по-голямата част от близко или еднакво звучащите думи. Затова въпросът английска транскрипция заслужава специално разглеждане. Основният проблем в изучаването на английски език е, че се пише едно, а се чете друго. Основата на този проблем (недостигащия брой букви) вече изяснихме.

Международна фонетична азбука.

Как да разберете транскрипцията (произнасянето) на съответната дума? Решението се нарича Международна фонетична азбука. В Интернет има множество варианти за различни случаи. Просто за информация може да ги разгледате. В английската знакова система (фонетична азбука) някои от английските звуци приличат на българските, но други са съвсем различни. Най-общо казано, английските звуци биват:

1) Съгласни:

     а) съгласни;
     б) полусъгласни.

2) Гласни:

     а) гласни;
     б) двугласни;
     в) тригласни.

Фонетични знаци.

Всеки английски звук си има свое графично изображение (фонетичен знак), което не винаги съвпада с латинските букви. В английската траскрипция се използват 15 допълнителни знака (8 за гласни и 7 за съгласни звуци) за да се предаде английското произношение. Фонетичните знаци, самостоятелно или в думи, винаги се изписват в квадратни скоби: [pen], [bai], [ti:], [ingli∫], като по този начин се избягва двусмислието при транскрибиране на текстове и думи..
----------
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

34 коментара:

 1. Досьо-26:32 пр.об.

  Английска транскрипция е първата тема, с която би следвало да започне изучаването на английски език, понеже, както е известно, английският правопис е доста сложен. Често думите се четат и изговарят съвършено различно, спрямо това, което се пише. За да се избегне този проблем, е била разработена английската транскрибция – система от специални символи, показващи по какъв начин да се прочете една или друга дума.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Всеки знак за транскрипция е уникален и неповторим, за да се гарантира единственост на произношението на съответния звук, който се изобразява с негова помощ. Затова първата задача при изучаване на английски, особено ако това става самостоятелно, без учител – от къщи, е да се изучат внимателно знаците за транскрипция.

   Изтриване
  2. Транскрипция е записа на звученето на буквите и думите във вид на последователност от специални фонетични символи. Ако транскрипцията Ви се струва не много интересна наука, без съмнение трябва да знаете, че тя е полезна. Знаейки я, Вие без чужда помощ ще сте в състояние правилно да прочитате непознати английски думи, без да се налага да питате някого. По този начин може значително да облекчите и улесните изучаването на лексическия материал в английски език.

   Изтриване
  3. Форкоjo36:18 пр.об.

   Всеки транскрипционен знак служи да се предаде точно определен звук от английски език, а графичното изписване на английските думи с транскрипционни знаци се нарича транскрипция. Ако сериозно смятате да изучавате езика, без това не може.

   Изтриване
  4. Клинов-341:38 пр.об.

   В началото не се притеснявайте, винаги са възможни грешки във вярното прочитане на английски звуци и думи, тъй като винаги има определени тънкости в произношението. Но това е само въпрос на практика и така, съвсем скоро, сами ще сте в състояние да транскрибирате непознати думи и да ги заучавате с правилното им звучене.

   Изтриване
  5. Форко3:59 пр.об.

   Транскрипцията пряко е свързана с правилата за четене. В английски език не всичко, което се вижда (букви, буквосъчетания, думи) не се чете така, както е в български, немски и други езици.

   Изтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

   Изтриване
  7. Анонимен11:24 пр.об.

   Не се подценявай. Опитай, може и да се получи. Важното е да схванеш принципа. А останалото е практика - там учител не помага, а само дисциплина + желание.

   Изтриване
  8. Многи си прав. Продължавам.

   Изтриване
  9. Аз няма да се откажа,но каква е последователноста? Първо азбуката,след нея е фонетиката и после?

   Изтриване
 2. Може да приемате тази тема като вид мини курс за транскрипция, поради това че постоянно се обновява и допълва с все нови тънкости и подробности. Тя ще Ви помага да се научите да произнасяте даже и най-сложните английски думи. Но въпроса е не само теоретично да изучавате транскрипцията в английски език, но също и интензивно и постоянно да я практикувате по възможно най-правилния начин – правилното английско произношение.

  ОтговорИзтриване
 3. Тано Дан49:59 сл.об.

  Дифтонг е сложен звук в английски език, в чийто състав влизат два звука. В повечето случаи дифтонгите могат да се "разбият" на два звука, но не и писмено, тъй като в много от случаите един от съставящите звуци на дифтонга, ако се използва самостоятелно, би имал друго обозначение.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тано Дан41:54 пр.об.

   Повечето дифтонги в английски език се обозначават не с поредица от известни други знаци, а свой собствен знак.

   Изтриване
  2. Тригласния7:04 пр.об.

   Произнасяне на английския звук [ɜ:] средно, между "ъ" и "о".

   Изтриване
 4. Тригласния6:17 пр.об.

  Звукът [ɑː] - Прилича на дълго “а", както е във възклицателната дума “Ха!”.

  ОтговорИзтриване
 5. Произнасяне на английския звук [u:] - Прилича на удължено “у” като във възклицанието “Ууу!”.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Произнасяне на английския звук [ʊ] Прилича на краткото "у" в думата "тук".

   Изтриване
  2. Кратки гласни звуци (Short vowels):
   i
   sit
   u
   put
   ʌ
   up
   ɔ
   box
   ə
   under
   e
   pen
   æ
   bag

   Изтриване
 6. Произнасяне на английския звук [ɔ:] Прилича на удължено “о” както е донякъде във възклицанието “Охооо!”.

  ОтговорИзтриване
 7. Тано Дан49:49 сл.об.

  Произнасяне на английския звук [i:] Прилича на удължения звук "и" във възклицанието "иихааа".

  ОтговорИзтриване
 8. Основната цел да се изучава внимателно английско произношение е придобиването на умение правилно да се произнасят английските думи и изречения, а също да се развиват способности да се слуша и разбира английска реч. Това са все неща трудни за българите, ако фундаментално не работят върху правилното произношение, което е доста по-различно от българското. В противен случай ще се получи английски език, който много напомня езика на един наш футболист.

  ОтговорИзтриване
 9. Произнасяне на английския звук [ə] Прилича на много кратко "ъ".

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дари Петк9:51 пр.об.

   Произнасяне на английския звук [e] Прилича на краткото "е" в името "Тед".

   Изтриване
  2. Джери-236:43 пр.об.

   Произнасяне на английския звук [əʊ], който донякъде прилича на "ъу".

   Изтриване
  3. Данчо-Пан4ев4:05 пр.об.

   • Произнасяне на английския звук [ɔɪ] Прилича на българското словосъчетание "ой".

   Изтриване
 10. зангов-7611:16 сл.об.

  Произнасяне на английския звук [i] Прилича на кратко "и" в името "Ива".

  ОтговорИзтриване
 11. Произнасяне на английския звук [ʌ] прилича на краткото българско "а" в думите "рак", "бака", "драка" ...

  ОтговорИзтриване
 12. Палома11:54 сл.об.

  Много обучаващи се плашат от обозначението на звуците в английски език с така наречените транскрипционни знаци. Те обаче не би следвало да са проблем за хората със сериозни намерения, които постоянно ги използват и боравят с тях. Известни смущения с транскрипцията може да има само в началния етап на езиковото обучение.

  ОтговорИзтриване
 13. Палома7:25 пр.об.

  Произнасяне на английския звук [ɒ] Прилича на краткото "о" в думата "смог".

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Досьо-23:20 пр.об.

   Произнасяне на английския звук [ei] Прилича на българското словосъчетание "ей".

   Изтриване
 14. Палома1:54 пр.об.

  Произнасяне на английския звук [æ] - Средно между "а" и "е".

  ОтговорИзтриване
 15. Произнасяне на английския звук [æ] - Средно между "а" и "е".

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Произнасянето на английския звук [iə] прилича на българското словосъчетание "иъ".

   Изтриване
 16. Баракуда1:50 пр.об.

  Когато в различни учебници по английски се разказва за правилата за четене, по-голямо внимание се отделя на вида на сричките и обикновено се описват около 5 вида такива срички. Но толкова подробно теоретично описание, едва ли облекчава работата на учещите, а даже може и да го заблуди. Добрите знания и умения по четене, се дължат не толкова но перфектното познаване на транскрипцията, колкото на упоритата и систематична практика.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: