Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

08 март 2024

Основни уеб показатели | dLambow

(Core Web Vitals) -

Какво е Core Web Vitals и какво значение има за посетителите на сайта?


Какво представляват Core Web Vitals?

Core Web Vitals е основен набор от показатели, които измерват потребителското изживяване в реалния свят за:

  • - производителност на зареждане (loading performance),
  • - интерактивност (interactivity) и
  • - визуална стабилност на страницата (visual stability of the page).

Горещо се препоръчва на собствениците на сайтове да постигнат добри основни уеб показатели за да постигнат успех с търсенето и да осигурят страхотно потребителско изживяване като цяло.

Основни уеб показатели
Основни уеб показатели (Core Web Vitals)

Същност на Core Web Vitals

Core Web Vitals са набор от три метрики, които измерват реалното потребителско изживяване (скоростта, интерактивността и визуалната стабилност) на уеб страниците. Те са разработени от Google и се използват за определяне на това колко бързо, интерактивно и визуално стабилно се представя една уеб страница. Трите метрики са:

- Визуализиране с най-голямо съдържание (Largest Contentful Paint - LCP)

Това е времето, необходимо за визуализиране на най-големия визуално значим елемент на дадена уеб страница. LCP измерва времето, необходимо за визуализиране на основното съдържание на страницата, което е важно за предоставяне на визуално привлекателен и удобен за потребителя опит.

- Първо закъснение на входа (First Input Delay - FID)

Това е времето, необходимо за потребителя да взаимодейства с уеб страницата за първи път след зареждане. FID измерва времето, необходимо за потребителя да взаимодейства с страницата, което е важно за осигуряване на усещане за плавност и реактивност.

- Кумулативна промяна на оформлението (Cumulative Layout Shift - CLS)

Това е количеството визуално движение, което се случва на уеб страницата, докато тя се зарежда. CLS е важен за визуалната стабилност на страниците. CLS измерва честотата и размера на неочакваните промени в оформлението на страницата, които могат да бъдат разсейващи и затрудняващи за четене на текста.

Google използва Core Web Vitals в своите алгоритми за търсене. Уеб страниците с добри Core Web Vitals могат да се класират по-високо в резултатите от търсенето.


Подобряване на Core Web Vitals

Има няколко неща, които уеб разработчиците могат да направят, за да подобрят Core Web Vitals на своите уеб страници. Те включват:

- Използване на оптимизирани изображения и видео

Големите изображения и видео файлове могат да забавят зареждането на страниците. Важно е да използвате оптимизирани изображения и видео файлове, които са с подходящ размер и качество. Намалете размера на изображенията и файловете. Големите изображения и файлове могат да увеличат времето за зареждане на страниците.

- Използване на компресия на файлове

Компресията на изображенията може да помогне за намаляване на техния размер без значително намаляване на качеството. Това може да помогне за по-бързото зареждане на страниците.
 

- Кеширайте статичните ресурси

Кеширането на статичните ресурси, като изображения и CSS файлове, може да помогне за намаляване на времето за зареждане на страниците.

- Използвайте оптимизирани за мобилни устройства версии на страниците си

Версията за мобилни устройства на страниците ви трябва да бъде оптимизирана за по-малките екрани на мобилните устройства.

- Използване на CDN

CDN (Content Delivery Network) е мрежа от сървъри, които разпространяват съдържание по целия свят. Използването на CDN може да помогне за намаляване на времето за реакция на страниците, тъй като съдържанието се доставя от най-близкия сървър до потребителя.

Инструменти за проверка на Core Web Vitals

Има и редица инструменти, които собствениците на уебсайтове могат да използват, за да проверят Core Web Vitals на своите страници. Някои от тези инструменти включват:

- Google PageSpeed Insights

Този инструмент предоставя оценка на Core Web Vitals на страниците и съвети за подобряването им.

- Lighthouse

Този инструмент е част от Chrome DevTools и може да се използва за проверка на Core Web Vitals на страниците в реално време.

- Web.dev

Този уебсайт предоставя информация и ресурси за Core Web Vitals.

Заключение

Показателите Core Web Vitals са важни, защото измерват аспекти на потребителското изживяване, които са от решаващо значение за удовлетвореността на потребителите. Уеб страниците с добри Core Web Vitals е по-вероятно да бъдат посещавани и използвани от потребителите. Core Web Vitals са също и важен инструмент за уеб разработчиците, които искат да подобрят потребителското изживяване на своите уеб страници.

Google използва Core Web Vitals в своите алгоритми за класиране от юни 2021 г., като те са все по-важни за SEO резултатите. Страниците с добри Core Web Vitals е по-вероятно да бъдат класирани високо в резултатите от търсенето, дори ако не са оптимизирани за някои други фактори, като например съдържанието или връзките. Следвайки горните съвети, можете да подобрите резултатите си по Core Web Vitals и да осигурите по-добро потребителско изживяване за посетителите на уебсайтовете си.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: