Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Английска реч (English Speech).

Разбиране на английска реч (Understanding of English Speech).

За хората, които тепърва започват да изучават английски език, най-сложно си остава възможността за разбиране на английска реч. Проблемът се състои в това, че едно се пише, друго се изговаря и правилата са толкова много и имат толкова много изключения, че на практика в английската граматика, може да се каже, че няма правила, освен главното правило, че всичко трябва да се заучава и след това да се затвърждава с постоянна и упорита практика.

С други думи, усвояването на английската реч не е лесно занятие, така че един безплатен и подробен самоучител, на който може да разчитате по всяко време и фактически - денонощно, е добре дошъл. Така че станете член на този сайт, съхранете си в браузера връзка към него и периодично го посещавайте за нужните Ви справки, както и за да проследявате постоянните обновления и коментари по темите. Вие също може да поставяте въпроси и проблеми, но се старайте това да става в подходящите теми - в коментарите под тях.Правила за бързо научаване на английската реч.

Целият сайт е за многобройните правила и изключенията от тях в английски език, по които може да правите справки във всеки един удобен и необходим за Вас момент. Но в тях не се съдържа правилото за бързо научаване на английски. Ако сте прочели внимателно и с разбиране първия абзац, по-горе, там вече го споменахме: "Всичко трябва да се заучава и след това да се затвърждава с постоянна и упорита практика." и това е най-бързия начин за прогрес в усвояването и ползването на английски език.

Разбира се, не бива да си мислите или да се заблуждавате, че веднага или след 1 - 2 седмици ще започнете да разбирате английска реч и да слушате с лекота новини и да гледате предавания на англоезични телевизии. Всичко това си има процес, през който трябва да преминете и най-важното е да разберете, че това си зависи изцяло от Вас. Не от учителя, от самоучителя, от близките, от правителството или от Парламента. Това е Ваша лична кауза, за която сте 100% отговорни Вие. Приемете ли го така, резултати действително ще има скоро.

Налични издания по английски език - за българи:


Как се учи английски?

Ако никога до сега не сте учили английски, започнете с фонетиката - азбука, изговаряне, транскрипция, произношение и т.н. - за всичко това има подробни уроци и фонетични упражнения. Ако сте концентрирани, след около седмица вече ще сте навлезли в английската реч. Тогава идва момента да започнете с четенето на възможно най-прости английски текстове, при това - не много дълги.

Започнете с 1 - 2 кратки изречения. Четете ги на глас и максимално правилно (според фонетичните правила) и веднага след това ги превеждайте писмено от английски на български. Ако се налага, използвайте речник за непознатите думи и за транскрипцията. На следващия ден започвайте заниманията с обратен превод на вчерашните преводи - от български на английски. Сравнявайте с оригиналния текст и поправяйте грешките. После продължавайте с нови текстове, като постепенно и според състоянието си, увеличавайте количеството на текстовете.

Сега идва момента на заучаването на лексиката (думите и изразите). Направете си стотици малки листчета (като мини визитки) и върху тях записвайте непознатите думи - на английски език и на гърба - преведено на български език. Тези листчета носете постоянно със себе си и постоянно (при всяка възможност) ги преглеждайте - от английски на български, обратно и в разбъркан ред. Така заучавайте поне по 20 думи всеки ден.

https://forex17.blogspot.com/
Следващия етап е да започнете не да четете, а да слушате английска реч. Особено в началото, това може да Ви се стори доста обезкуражително, но Вие знайте, че така е с всеки начинаещ. Не е задължително да разбирате всичко. Докато слушате, не се опитвайте да правите превод на български. Не се съсредоточавайте върху разбиране на детайлите, а по-скоро се старайте да разберете същността на казаното - в общ план, по смисъл и значение.

Е, това е плана. Останалото ще дойде от постоянното му повторение, упоритата ежедневна работа и постепенните количествени натрупвания, които ще идват с редовната практика. Това е най-бързия начин да научите английска реч (English Speech) - да разбирате какво Ви говорят и своевременно и адекватно да сте в състояние да отговаряте на своя събеседник, като с времето и практиката си постоянно подобрявате своето езиково умение. За още тънкости ще споменаваме и в коментарите по-долу.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

5 коментара:

 1. Баракуда7:44 пр.об.

  Потребността от общуване никога не се е чувствала толкова явно и не се е реализирала повсеместно в толкова големи мащаби, както това се случва в съвремието. Това налага усилено изучаване и използване на устната и писмена английска реч, която се е утвърдила като международна в много области на живота.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Алина Дан-7:01 пр.об.

   Потребностите от ежедневно устно, масово ориентирано общуване на английски език могат да се реализират днес чрез различни механизми - електронна поща, различни социални мрежи, форуми, Skype, мобилни връзки и т.н. Това дава добри възможности за практическо затвърждаване придобитите умения за устна английска реч. Разпространението на такава информация е почти мигновено и е нещо като мост, който свързва хората в различните краища на планетата.

   Изтриване
 2. Често разговорната английска реч и в частност литературно-разговорната английска реч, не рядко се асоциират с понятието "устна английска реч - aural, oral speech, spoken English. Понятието "устна разговорна реч" не е утвърдено и терминологично. Използва се "устна форма на реализация на една или друга разновидност на английски език". Последното е термин.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Доста дифузно понятие се крие за израза "устна английска реч". В традиционна академична употреба са термини, като "обучение в устна английска реч", "темп на устната английска реч" и др. Строго погледнато, да се обучава в устна реч е невъзможно, доколкото зад това стои цял конгломерат от от разновидности и варианти на английски език - литературен, диалекти, просторечия и т.н. Меродавна е единствено практиката и то в конкретната среда, в която се намирате.

   Изтриване
  2. Дарина-До43:37 пр.об.

   Вероятно, възможно и нужно е да се изучава устно-литературна и литературно-разговорна английска реч, което не означава, че трябва да се пренебрегва запознаването с различните диалектни образования в английския език, а също и с просторечието.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: