Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Английска реч (English Speech).

Разбиране на английска реч (Understanding of English Speech).

За хората, които тепърва започват да изучават английски език, най-сложно си остава възможността за разбиране на английска реч. Проблемът се състои в това, че едно се пише, друго се изговаря и правилата са толкова много и имат толкова много изключения, че на практика в английската граматика, може да се каже, че няма правила, освен главното правило, че всичко трябва да се заучава и след това да се затвърждава с постоянна и упорита практика.

С други думи, усвояването на английската реч не е лесно занятие, така че един безплатен и подробен самоучител, на който може да разчитате по всяко време и фактически - денонощно, е добре дошъл. Така че станете член на този сайт, съхранете си в браузера връзка към него и периодично го посещавайте за нужните Ви справки, както и за да проследявате постоянните обновления и коментари по темите. Вие също може да поставяте въпроси и проблеми, но се старайте това да става в подходящите теми - в коментарите под тях.Правила за бързо научаване на английската реч.

Целият сайт е за многобройните правила и изключенията от тях в английски език, по които може да правите справки във всеки един удобен и необходим за Вас момент. Но в тях не се съдържа правилото за бързо научаване на английски. Ако сте прочели внимателно и с разбиране първия абзац, по-горе, там вече го споменахме: "Всичко трябва да се заучава и след това да се затвърждава с постоянна и упорита практика." и това е най-бързия начин за прогрес в усвояването и ползването на английски език.

Разбира се, не бива да си мислите или да се заблуждавате, че веднага или след 1 - 2 седмици ще започнете да разбирате английска реч и да слушате с лекота новини и да гледате предавания на англоезични телевизии. Всичко това си има процес, през който трябва да преминете и най-важното е да разберете, че това си зависи изцяло от Вас. Не от учителя, от самоучителя, от близките, от правителството или от Парламента. Това е Ваша лична кауза, за която сте 100% отговорни Вие. Приемете ли го така, резултати действително ще има скоро.

Налични издания по английски език - за българи:


Как се учи английски?

Ако никога до сега не сте учили английски, започнете с фонетиката - азбука, изговаряне, транскрипция, произношение и т.н. - за всичко това има подробни уроци и фонетични упражнения. Ако сте концентрирани, след около седмица вече ще сте навлезли в английската реч. Тогава идва момента да започнете с четенето на възможно най-прости английски текстове, при това - не много дълги.

Започнете с 1 - 2 кратки изречения. Четете ги на глас и максимално правилно (според фонетичните правила) и веднага след това ги превеждайте писмено от английски на български. Ако се налага, използвайте речник за непознатите думи и за транскрипцията. На следващия ден започвайте заниманията с обратен превод на вчерашните преводи - от български на английски. Сравнявайте с оригиналния текст и поправяйте грешките. После продължавайте с нови текстове, като постепенно и според състоянието си, увеличавайте количеството на текстовете.

Сега идва момента на заучаването на лексиката (думите и изразите). Направете си стотици малки листчета (като мини визитки) и върху тях записвайте непознатите думи - на английски език и на гърба - преведено на български език. Тези листчета носете постоянно със себе си и постоянно (при всяка възможност) ги преглеждайте - от английски на български, обратно и в разбъркан ред. Така заучавайте поне по 20 думи всеки ден.

https://forex17.blogspot.com/
Следващия етап е да започнете не да четете, а да слушате английска реч. Особено в началото, това може да Ви се стори доста обезкуражително, но Вие знайте, че така е с всеки начинаещ. Не е задължително да разбирате всичко. Докато слушате, не се опитвайте да правите превод на български. Не се съсредоточавайте върху разбиране на детайлите, а по-скоро се старайте да разберете същността на казаното - в общ план, по смисъл и значение.

Е, това е плана. Останалото ще дойде от постоянното му повторение, упоритата ежедневна работа и постепенните количествени натрупвания, които ще идват с редовната практика. Това е най-бързия начин да научите английска реч (English Speech) - да разбирате какво Ви говорят и своевременно и адекватно да сте в състояние да отговаряте на своя събеседник, като с времето и практиката си постоянно подобрявате своето езиково умение. За още тънкости ще споменаваме и в коментарите по-долу.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

5 коментара:

 1. Баракуда7:44 пр.об.

  Потребността от общуване никога не се е чувствала толкова явно и не се е реализирала повсеместно в толкова големи мащаби, както това се случва в съвремието. Това налага усилено изучаване и използване на устната и писмена английска реч, която се е утвърдила като международна в много области на живота.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Алина Дан-7:01 пр.об.

   Потребностите от ежедневно устно, масово ориентирано общуване на английски език могат да се реализират днес чрез различни механизми - електронна поща, различни социални мрежи, форуми, Skype, мобилни връзки и т.н. Това дава добри възможности за практическо затвърждаване придобитите умения за устна английска реч. Разпространението на такава информация е почти мигновено и е нещо като мост, който свързва хората в различните краища на планетата.

   Изтриване
 2. Често разговорната английска реч и в частност литературно-разговорната английска реч, не рядко се асоциират с понятието "устна английска реч - aural, oral speech, spoken English. Понятието "устна разговорна реч" не е утвърдено и терминологично. Използва се "устна форма на реализация на една или друга разновидност на английски език". Последното е термин.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Доста дифузно понятие се крие за израза "устна английска реч". В традиционна академична употреба са термини, като "обучение в устна английска реч", "темп на устната английска реч" и др. Строго погледнато, да се обучава в устна реч е невъзможно, доколкото зад това стои цял конгломерат от от разновидности и варианти на английски език - литературен, диалекти, просторечия и т.н. Меродавна е единствено практиката и то в конкретната среда, в която се намирате.

   Изтриване
  2. Дарина-До43:37 пр.об.

   Вероятно, възможно и нужно е да се изучава устно-литературна и литературно-разговорна английска реч, което не означава, че трябва да се пренебрегва запознаването с различните диалектни образования в английския език, а също и с просторечието.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: