Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Лигатура (Ligature).

Произход на понятието лигатура (Ligature) - етимология.

Понятието лигатура (Ligature) има латински произход от ligo - връзвам, свързвам, ligare - свързвам, ligatura - връзка, свързаност. Това, за което ние ще говорим, е типографската лигатура като начин за изписване на букви, при което две или повече графеми (буквени, цифрови, препинателни) знаци се изписват слято, като един цялостен символ със самостоятелно значение.

Други видове лигатури.

 • Типографска лигатура - слято изписване на две и повече букви или фонетични знаци, превръщащо се с времето в самостоятелна графема със собствено значение.
 • Метална лигатура - добавка на различни видове метал в ювелирни изделия или монети.
 • Медицинска лигатура - като медицинско влакно и начин за връзване на лимфни, кръвоносни и други тръбни съдове, основно за спиране на кръвотечение.
 • Музикална лигатура - се използва в нотните записвания и като свързващ елемент в музикални инструменти.Ето и някои английски понятия с ligature.

 • tie ligature - вързана лигатура,
 • long ligature - дълга лигатура,
 • elastic ligature - еластична лигатура,

Налични издания по английски език - за българи:


Типографска лигатура (Typographic ligature).

Има редица езици, при които използването на различни видове лигатури (слети писмени знаци) е приложимо и даже широко разпространено, особено в датски, исландски, норвежки, френски, арменски, холандски, арабски, осетински, немски, индийски и др. езици. Например, в латиницата има девет стандартни лигатури - ae, AE, oe, OE, fi, fl, ff, ffi, ffl. От тези, само първите 6 влизат в стандартната латинска котировка. В някои курсиви и ръкописни шрифтове се използват и други лигатури - as, ct, st, а също и при обозначаване на дифтонги - ae, AE, oe, OE.

http://minibiznes.123.st/

Типографска лигатура в английски език.

В съвременния английски език, използването на лигатури не е много разпространено, но все пак съществува и се използва. По известни са следните случаи:
 • - Съчетаване на въпросителен и удивителен знак, но използването му е забранено в академичната проза.
 • - Амперсанд - ampersand "&", от латинската съюзна дума "et", чийто английски еквивалент е думата "and". При това, тази лигатура се използва и в много други европейски езици със значението на съюза "и", независимо от реалното произнасяне на думата.
 • - Специален символ "@", който най-вероятно е образуван от английския предлог "at". Това е пример за лигатура, използвана продължително време, чиято еволюция продължава.
Това е основната информация по темата за английската лигатура (Ligature) в типографията, произхода на понятието и някои примери за използването му в съвременния английски език.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

5 коментара:

 1. Mani_Danchov12:04 сл.об.

  Ако една лигатура се използва дълго време, то нейната еволюция продължава, като е възможен прехода й в специален символ. Към тези знаци се отнася "@", за който се предполага, че е произлязал от английския предлог "at".

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Лигатурите широко са се използвали в средните векове като начин за ускоряване на писането и спестяване на място. Голяма част от бързината на записване от стенографите се дължи на използването на лигатури.

   Изтриване
 2. шаферк-96:30 пр.об.

  По неслетите части от лигатурата, които понякога променят своята форма, може да се познае какви букви влизат в нейния състав. В някои системи за писане, лигатури от много буквосъчетания са влезли във всеобща употреба, изпълнявайки ролята на сложни буквени знаци за изобразяване на определени звукови комплекси.

  ОтговорИзтриване
 3. Мирена Димитрова6:01 пр.об.

  Като пример за лигатура, може да се посочи често използвания амперсанд (ampersand - "&") чрез който се представя латинската свързваща дума "et", за която английският еквивалент е думата "and" - свързващ съюз.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дани567:44 пр.об.

   Символът амперсант (The ampersand's symbol) е лигатура (ligature). Той обединява старите, ръчно изписвани латински букви "e" и "t" от думата "et". По този начин думата се представя от самостоятелен графичен знак.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: