Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Логично ударение (The Logical Stress).

Какво е логично ударение (The Logical Stress)?

Освен фразовото ударение, което присъства постоянно в изреченията в английски език (както и в български език), има и намира приложение също и логично ударение. То означава да се отдели чрез ударение определена дума в изречението, която да се произнесе по-силно или по-натъртено от останалите, като по този начин се подчертае смисъла й или нейното значение за изказването.

Използване на логично ударение.

Логичното ударение се използва, за да се противопостави една дума на друга или за да се усили значението на дадена ключова дума.
 • He saw that picture. - Той видя тази картина.


В този пример, като отделяме с логично ударение думата "э" - той, я противопоставяме на местоименията "тя" или "те".
 • That day it was raining. - В този ден валеше.
Отделяйки с логино ударение думата "was", по този начин усилваме нейното значение в изречението.

Използване на логично ударение.

Доколкото логическото ударение (The Logical Stress) влиза в рамките на обикновеното фразово ударение, може да се окаже, че с негова помощ се отделя дума в изречението, която обикновено е неударена, като например лично местоимение, предлог, член или спомагателен глагол.
 • The book is on the table not under the table. - Книгата е на масата, а не под масата.
На практика, при изговаряне на едно и също изречение в английски език, могат да съществуват толкова варианта на логично ударение, колкото думи има в него. Всичко зависи от това коя дума от изречението иска да отдели говорещия, а това на свой ред зависи от целта на изказването и ситуацията на общуването.
----------
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

4 коментара:

 1. Джери-2311:51 пр.об.

  Опитайте да определите къде е поставено (или къде би могло да бъде поставено) логическото ударение в следното изречение:
  This year we went on an excursion to Sofia for the first time. - Тази година ходихме за първи път на екскурзия до София.

  ОтговорИзтриване
 2. Mani_Danchov11:17 пр.об.

  Отделяйки една или друга дума в английското изречение с помощта на логичното ударение, говорещия може да вложи в изказването си едно или друго съдържание.
  This year we went on an excursion to Sofia for the first time. - Тази година пътувахме на екскурзия до София за първи път.
  Сега опитайте и Вие да предадете различен акцент на това изречение като го изговаряте сместейки логическото ударение върху една или друга дума.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Логическо ударение е да се отличат интонационно една или няколко думи в изречението, важни по смисъл за говорещия. Това могат да са всякакви думи - както значещи, така и служебни. Докато под синтактично ударение могат да попадат само значещи думи. За сравнение:
   The 'box is under the ^table. — Кутията е под масата. - синтактично ударение с низходящ тон в утвърдително изречение.
   The 'box is ^under the 'table. _ Кутията е под масата. - логично ударение върху думата "under" - под.
   The 'box is under the 'table. — Тук логическото ударение отличава думата "box" — "кутия", а не нещо друго - топка, химикалка и т.н.

   Изтриване
 3. tanita_tanch12:17 сл.об.

  Както е известно, в английски език съществуват няколко вида ударения - сричкови, словесни, фразови, логични. Последните са специфичен начин да се предаде допълнително значение на изречението.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: