Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
Акция ( - 80% )

Английски фрази (English Phrases).

Фраза (Phrase).

Phrase или фраза (от гръцки - phrasis - израз) е елементарно словосъчетание, понякога даже и от една, но най-често в последователност от две или повече думи, изградена около глава "head" - лексикален център. Работи като лексикална единица в състава на английското изречение. Фразата е и най-голямата фонетична единица, представляваща определен отрязък от речта със завършена интонация.Може още да се каже, че това е най-малката самостоятелна единица на речта, която може да се използва при общуване. От тази гледна точка, много начинаещи в обучението по английски език търсят списък с готови английски фрази (заедно с техния превод, а понякога и с транскрипцията за изговарянето им) в различни области на общуването - ежедневие, на летището, на гарата, в магазина и т.н. Предстои в следващи теми да разгледаме подобни полезни списъци за различни области от човешката дейност.

Видове фрази (Kinds of Phrases).

Според английската граматика, има няколко основни видове английски фрази, според ехните граматични функции. Ето кои са най-често споменаваните:

- Съществителна фраза (Noun Phrase).

 •  (The teacher's desk is clean.) - The teacher's desk

- Глаголна фраза (Verb Phrase).

 •  (John will have finished that book by Friday) - will have finished

- Прилагателна фраза (Adjective Phrase).

 •  (He was very gentle). - very gentle

- Обстоятелствена фраза (Adverbial Phrase = ADVERBIAL)

 •  (I'll go to bed in an hour). - in an hour

- Предложна фраза (Prepositional Phrase = Preposition + Noun Phrase)

 • (on the desk).

Налични издания по английски език - за българи:


Използване на английските фрази.

Фонетично, фразите се отделят една от друга в рамките на изречението с помощта на две паузи. Всяка фраза има утвърдена смислова завършеност и синтактична свързаност. Интонационно, изречението се състои от една или повече фрази. А понякога считат, че една фраза може да се състои от няколко изречения - "тирада".

https://biznes9.blogspot.com/

Речеви тактове.

Всяка фраза, от своя страна, може да се разчлени на речеви тактове. Последните са повече или по-малко завършени части от изречението. Но трябва да се има предвид, че такова деление е условно, тъй като в зависимост от темпа на говорене и желанието на говорещия, една или друга част от изказването, може да се разчлени по различен начин и в различни варианти. Всъщност, това е по скоро работа за лингвистите, а от практическа гледна точка, не е толкова важно да го знаете.

Това е основната информация по интересната тема за английските фрази (English Phrases) и техните разновидности. В последствие и периодично ще добавяме конкретни списъци с характерни фрази (с техните преводи) за различни области от живота, които могат да се окажат много полезни от практическа гледна точка, особено ако се нала спешно да пътувате в англоезична държава, а все още не знаете добре езика.

----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

3 коментара:

 1. Понятието "фраза" идва от гръцки - phrasis - израз. То означава завършен фрагмент (откъс) от речта. Но освен в лингвистиката, намира приложение и в музиката със значение на неголяма и относително завършена част от музикална тема или мелодия.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. anit_dobrefff7:44 пр.об.

   Най-малката самостоятелна единица на речта е тази, която може да се използва като единица за общуване. От друга страна, най-голямата фонетична единица, завършена по смисъл на изказването и обединена от особена интонация, отделена с пауза от останалите подобни единици. Много лингвисти са на мнение, че това е фразата.

   Изтриване
 2. nevena_boy4eff1:43 пр.об.

  Напудрените, неискрени фрази, прикриват лъжливостта на казаното и неблаговидността на постъпката. По такъв начин те се превръщат в набор от красиви но безсъдържателни думи. Така че, заучаването на готови фрази не винаги може да е от полза, ако те ще звучат заучено и неискрено.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: