Translate

---------------------------------------------------------------------------------

06 декември 2023

Автокрация | dLambow

(Autocracy) -

Автокрацията е форма на диктатура

Самодържавие, самовластие, автокрация е форма на държавно управление, при която държавният глава притежава еднолично цялата власт – изпълнителна, законодателна и съдебна. Не трябва да се бърка с абсолютна монархия. Автокрацията е характерна е и за диктатурата.

Автокрация
Автокрация (Autocracy)

Какво е Автокрацията?

Автокрацията е форма на диктатура, при която цялата власт е концентрирана в ръцете на един човек или група от хора. Автократите често придобиват властта чрез насилие или измама и я използват, за да потискат политическите опоненти и да ограничават гражданските свободи. Автократът упражнява неограничена власт и не е ограничен от закони или конституция.

Основните характеристики на автокрацията са:


- Единолична власт

Автократът е единственият, който има властта да взема решения за държавата. Автократите често са наследствени или се изкачват на власт чрез военен преврат.

- Липса на разделение на властите

Автократът контролира изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

- Политическата опозиция е потисната

Автократите често използват насилие или измама, за да потиснат политическите опоненти.

- Липса на граждански свободи

Автокрацията не позволява на гражданите да упражняват своите граждански свободи, като свобода на словото, свобода на пресата и право на протест.


Някои примери за автокрации са:


  • - Китай

Китай е комунистическа държава, управлявана от един човек, Си Дзинпин.

  • - Северна Корея

Северна Корея е тоталитарна държава, управлявана от един човек, Ким Чен Ун.

  • - Турция
  • - Судан


Автокрация в България

В България автокрацията е била установена през 1944 г. с идването на власт на комунистите. Комунистическата партия и нейният лидер, Тодор Живков, са имали абсолютна власт над страната. Политическата опозиция е била потисната, а гражданските свободи са били ограничени. Автокрацията в България е паднала през 1989 г.

Автокрацията има редица отрицателни последици за обществото. Тя води до ограничаване на гражданските свободи, нарушаване на човешките права и икономическа нестабилност.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: