Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

03 април 2023

Бойни дронове | dLambow

(Combat drones)

Да навлезем в света на бойните дронове


Какво е боен дрон?

Боен дрон е всеки безпилотен боен летателен апарат (unmanned combat aerial vehicle - UCAV) използван на бойното поле за:

  • - разузнаване,
  • - наблюдение,
  • - прихващане на цели,
  • - пренасяне на авиационни боеприпаси като:
    • = ракети,
    • = противотанкови управляеми ракети (ATGM),
    • = бомби за нанасяне на удари с дрон.

Бойните дронове обикновено са под човешки контрол в реално време, с различни нива на автономност. За разлика от дроновете за наблюдение и разузнаване, UCAV се използват както за удари с дронове, така и за разузнаване на самото бойно поле.

Бойни дронове
Бойни дронове (Combat drones)

Бойните дронове нямат пилот на борда.

Тъй като операторът ги управлява чрез отдалечен терминал, оборудването, необходимо за пилот, не е необходимо. Това води до по-ниско тегло и по-малък размер в сравнение с пилотираните бойни самолети. Много държави разполагат със собствени действащи UCAV, а много други са внесли въоръжени дронове или са в процес на разработването им.

Бойните дронове, наричани също с по-широкото военни дронове, се управляват с помощта на сложни наземни контролни единици, които осигуряват не само видео поток за наблюдение на живо, но и възможности за маркиране на цели върху картата, за да насочват сухопътните сили към целите. Те притежават и много други функции за специални операции.

Използване на бойни дронове

Военните използват бойни дронове, под различна форма, откакто съществуват на военни действия. Въпреки това, едва наскоро безпилотните летателни средства започнаха да се използват широко от военните и правителствата по целия свят.



Видове бойни дронове (Types of combat drones)

Има много различни видове дронове, като бойните се класифицират като вид военни дронове, предназначени за нанасяне на поражения на противника (другите са разузнавателни, мишени и товарни). Познаването на техните характеристики може да ви помогне да разберете как се използват във военни операции и вида на въздействието, което имат върху глобалния конфликт през 21 век. Ето някои от най-популярните видове военни дронове, за които е добре да знаете:

- Avenger (General Atomics)

Avenger е вид боен дрон за средна височина,, използван предимно за извършване на мисии за разузнаване и наблюдение. Той лети на височини между 5-7 км. Има размах на крилата от 15 м и тежи около 840 кг. Може да остане в полет до 24 часа с един бензинов резервоар. Цената на всеки Avenger е около 16 милиона долара.

- AAI RQ-7

Военновъздушните сили използват тези ръчно изстрелвани граждански дронове за много цели, включително разузнаване. RQ-7 първоначално е бил използван в Ирак и Афганистан и сега се надгражда от изпълнители, за да лети и през нощта. Той функционира като ръчно устройство, което може да остане продължително време в полет.

- Northrop Grumman X-47A

Известен още като Unmanned Combat Air System-Demonstrator (UCAS-D), Northrop е боен дрон без екипаж с дизайн без опашка, проектиран от Northrop Grumman за използване за военни цели с единична цена от около 20 милиона долара. Moreso е умален модел, представен за първи път на 16 декември 2008 г. със способността му да извършва изстрелвания и кацания от носителя.

- MQ-8 Fire Scout

MQ-8 Fire Scout е хибриден хеликоптер/самолет, проектиран да изпълнява мисии за разузнаване, наблюдение и леки удари. Това е особен тип боен дрон, управляван от военни и цивилни членове на екипажа. Дронът тежи до 1000 кг, има продължителност на полета от 6 часа и може да достигне височина от 4-5 км.

- RQ-4 Global Hawk

RQ-4 е боен дрон, разработен за военни цели по реализиране на мисии за разузнаване и наблюдение, а също и за атака и контрол над въздушното движение. Освен за военни действия, сега дронът се използват в мироопазващи и мисии за търсене и спасяване.

- MQ-1 Predator

MQ-1 е разработен от General Atomics Aeronautical Systems през 1990 г. Може да се използва за проучване на територията, събиране на разузнавателна информация и осигуряване на видеонаблюдение. Лети на височина до 16 км, използвайки електрооптични/инфрачервени камери, съхранявани в носовата му част. Той не само е шпионски самолет, но и има прикачени към него ракети, които могат да търсят цели, което го прави смъртоносен и ефективен. Неговият скрит дизайн помага да се гарантира, че целите не знаят, че са наблюдавани, докато мисията им не бъде завършена.

- MQ-9 Reaper (Жътвар)

MQ-9 е един от най-известните бойни дронове, сравнително голям, въоръжен с лазерно насочвани бомби и ракети Hellfire. Тежи до 3 тона, има размах на крилете над 12 м. и може да лети почти 24 часа без прекъсване.

- RQ-170 Sentinel

RQ-170 е дрон, разработен от Lockheed Martin, като е използван в операция "Копието на Нептун", където е бил убит Осама бин Ладен. Има размах на крилете от 8 м и максимално тегло при излитане от 600 кг. Използва стелт технология, за да избегне откриването от радари и лети на по-големи разстояния от повечето други видове военни дронове. Въпреки че може да изпълнява разузнавателни мисии, той може също да атакува цели с прецизно управляеми ракети или бомби.

- RQ-21 Blackjack

RQ-21 е преносим дрон, който може да се транспортира в раница. Той е в състояние да предостави от района на полет видеозаписи в реално време и да предава данни от сензорите на борда си. Тези характеристики го правят популярен избор за наблюдение и осигуряване на ситуационна осведоменост за войските на място. Дронът може също така да изпълнява мисии за наблюдение през нощта или при лошо време.

- RQ-20 Puma

RQ-20 е ръчно изстрелван боен дрон, предназначен за оперативно използване. Puma тежи по-малко от пет килограма и може да лети 30 минути на височина от 300 метра. Използва се за наблюдение и разузнаване и предаване на тази информация на оператора. Малкият размер на Puma позволява той да се транспортира в раница и да се изстрелва в рамките на минути. Това го прави особено полезен в ситуации, когато войските се нуждаят от разузнаване в реално време.

- RQ-12 Wasp

RQ-12 е безпилотен дрон на Sierra Nevada Corporation (SNC), предшественик на RQ-11 Raven и се произвежда в различни варианти с различен полезен товар. Wasp използва електрооптични/инфрачервени сензори и интегриран лазерен далекомер/указател. Той осигурява дневно и нощно разузнаване, наблюдение, засичане на цели и подкрепа за проследяване. Освен това потребителите могат да получават данни за географско местоположение в почти реално време.

- RQ-11 Raven (Гарван)

Raven е миниатюрен, ръчно изстрелван боен дрон, използван за разузнаване и събиране на информация. Той може да лети със скорост до 80 км в час. Тежи по-малко от 1 кг, като е достатъчно малък, за да се побере в раница и да използва парашут за кацане.


Как се води борбата с бойни дронове?

Като противодействие на заплахата от бойни дронове и за борба с тях са разработени много технологии, като:

- Оборудване за наблюдение с дронове

Оборудването за наблюдение с дронове може да бъде пасивно (просто гледане или слушане) или активно (изпращане на сигнал и анализиране на това, което се връща) и може да изпълнява няколко функции по разпознаване на обекти и ситуации.

= Радиочестотни (RF) анализатори

RF анализаторите се състоят от една или повече антени за приемане на радиовълни и процесор за анализ на радиочестотния спектър. Те се използват, за да откриват радиовръзка между дрон и неговия контролер.

= Акустични сензори (микрофони)

Обикновено, микрофон или микрофонна матрица (много микрофони), който открива звука, издаван от дрон, и изчислява посоката му. За груба триангулация могат да се използват повече набори от микрофонни решетки.

= Оптични сензори (камери)

По същество, това са  видеокамери. Освен стандартните камери за дневна светлина, оптичните сензори могат да бъдат инфрачервени или термовизионни.

= Радари

Радарът за откриване на дронове изпраща сигнал и получава отражението му, измерва посоката и разстоянието (позицията). Почти всички радари са проектирани да НЕ улавят малки цели. Те са предназначени за проследяване на големи обекти, като пътнически самолети.

- Оборудване за противодействие на дронове

Мерките за противодействие на бойни дронове могат да бъдат групирани като:
  • = Физическо унищожаване на дрона
  • = Неутрализиране на дрона
  • = Поемане на контрол над дрона
Важно е да се отбележи, че въпреки че технологията е налична, настоящите разпоредби в повечето страни забраняват използването на някоя от горните технологии за неутрализиране на дронове. Понякога се правят изключения за военни или правоприлагащи цели.

= Радиочестотни заглушители

Радиочестотният заглушител е статично, мобилно или ръчно устройство, което предава голямо количество RF енергия към дрона, маскирайки сигнала на контролера. Тук прочетете повече за GPS заглушителите ...

= GPS заменители

Това устройство изпраща нов сигнал към дрона, заменяйки комуникацията с GPS сателити, които се използват за навигация. По този начин дронът е „измамен“ да мисли, че е някъде другаде.

= Микровълнови устройства с висока мощност (HPM)

Високомощната микровълнова система Phaser™ използва насочена енергия за сваляне на бойни дронове – единични или на рояци.


Black Hornet Nano - най-малкият боен дрон

Black Hornet Nano е боен микро дрон, разработен от Prox Dynamics AS от Норвегия и се използва от въоръжените сили на Норвегия, Съединените щати, Франция, Обединеното кралство, Германия, Ирландия, Австралия, Холандия , Полша, Нова Зеландия, Индия, Турция, Южна Африка и Алжир.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: