Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

18 май 2023

Руски дрон-камикадзе "Ланцет" | dLambow

(Russian kamikaze drone "Lancet") -

Какво е известно за руските камикадзе дронове "Ланцет"?

Руските военни дронове камикадзе "Lancet" се използват активно в битките в Украйна, където "Ланцет" е признат за най-опасния дрон-убиец на военна техника. Летателният апарат предава на оператора изображение на целта, което позволява тя не само да бъде поразена със снайпер, но и да потвърди резултата от работата на дрона.

7 май Руското министерство на отбраната съобщава, че дрон-камикадзе "Лансет" е унищожил американска система за противовъздушна отбрана "Avenger", която Пентагонът наскоро е изпратил на Киев за защита от безпилотни самолети.

Руски дрон-камикадзе "Ланцет"
Руски дрон-камикадзе "Ланцет"
(Russian kamikaze drone "Lancet")

M1097 Avenger е американска самоходна зенитно-ракетна система с малък обсег на действие, базирана на шасито на превозно средство с висока проходимост HMMWV.

M1097 Avenger
M1097 Avenger
 

Ланцет е руски безпилотен боеприпас

Той предназначен да унищожава наземно оборудване и други цели на фронта и в тила на противника. Тези дронове могат дълго време да кръжат във въздуха, проследявайки целта и след това внезапно да я атакуват.

Наименование на дрона

Дронът получи името си от понятието "ланцет" - хирургически инструмент (скалпел), предназначен по-специално за рязане на абсцеси, прототип на скалпел. 

Скалпел-Ланцет
Скалпел-Ланцет (Scalpel-Lancet)
 

Идеята е това наименование да символизира „хирургическата прецизност“ при работа на дрона.

Създатели на Ланцет

Дронът "Lancet" е създаден от руската компания ZALA Aero, която е част от концерна "Калашников". Тя се занимава с безпилотни самолети от средата на 2000-те години, а с безпилотни боеприпаси - от 2010-те години. Първоначално руското министерство на отбраната не се е интересувало от безпилотни летателни апарати, така че руските военни производители не са бързали да се занимават с подобни разработки.

Zala-Aero-Group
Руската компания ZALA Aero

Предполага се, че ZALA Aero разчита основно на експортни доставки за производството на новите си дронове. Lancet не е първата разработка на ZALA Aero: преди това бе пуснат в употреба дронът "Cube", който в момента също се използва от руската армия.


Какво е "Ланцет" (Изделие-51)?

"Ланцет" или "Изделие-51" е безпилотен боеприпас, разработен от руската компания ZALA, която е част от концерна Калашников. "Изделие-51" е модифицирана версия на БПЛА "Куб". Ланцетът бе представен през лятото на 2019 г. на военно изложение в Московска област. 

Российский БПЛА Ланцет
Ланцет "Изделие-51"

Вниманието на руските военни бе привлечено от тези безпилотни самолети-камикадзе, след като те бяха тествани успешно в Сирия. И въпреки, че още тогава това БПЛА демонстрира своята ефективност, Русия не ги пусна веднага в производство, смятайки ги за твърде скъпи оръжия, за които толкова значими цели не винаги могат да бъдат намерени в Сирия. Ланцетът е по-малък от Геран.




Технически характеристики на дрон камикадзе "Ланцет"

Дронът ZALA Lancet (Изделие-51) е безпилотен летателен апарат, който изпълнява функциите на безпилотен боеприпас. Разработчиците твърдят, че той може да се използва в две посоки:

  • - за провеждане на разузнавателни операции или
  • - за нанасяне на целенасочени удари.

Профилът на безпилотния дрон камикадзе Lancet е Х-образен корпус и има възможност за използване на два вида боеприпаси: кумулативни или осколочно-фугасни. В открит достъп са следните технически характеристики на Ланцет:

  • - обхват на полет - до 40-70 км,
  • - време на полет - 1 час,
  • - тегло на бойната глава - 5 кг.
  • - максималната скорост на най-новата модификация "Lancet-3" е:
    • = 80-110 км / ч (в условията на хоризонтален полет) и
    • = 300 км / ч (при атака на цел);
  • - теглото на дрона е около 12 кг, от които осколочно-фугасната част е до 5 кг.

 

Дроновете камикадзе ZALA "Ланцет" имат разработени две разновидности:

  • - по-лека "Lancet-1" - с тегло 5 кг, от които полезно тегло 
  • - 1 кг;- по-тежка "Lancet-3" - с тегло 12 кг, от които полезно тегло - 5 кг.

Цена на Ланцет

В публичното пространство няма окончателна информация за цената на руския дрон Lancet, но по принцип той се разглежда като скъпо оръжие. Предполага се, че цената на дрона камикадзе Lancet-3 е 1 милион руски рубли, което се равнява на 12 000 щатски долара, което е сравнително висока цена за дрон.

Приложения на руския дрон камикадзе "Ланцет"

Твърди се, че "Lancet" превъзхожда американския безпилотен самолет "Switchblade-600" поради Х-образното, а не директното разположение на крилата, което дава предимства при маневриране и пикиране към целта.

Руските военни често използват дрон камикадзе Lancet, съчетан с руския разузнавателен БЛА "Орлан". Последният трябва да определи целта, която Lancet впоследствие удря.

Обикновено по този начин руските войски изваждят от строя зенитно-ракетни системи (ЗРК). Предполага се, че заради противолазерната им защита, прихващането и унищожаването им е почти невъзможно. Въпреки това, в интернет се появяват снимки на свалени Ланцети.

Руският телеграм канал "Рибар" изчислява, че за месец (от 13 октомври до 12 ноември) Ланцетите са унищожили или повредили:

  • - 11 украински гаубици,
  • - седем танка,
  • - седем самоходни артилерийски установки,
  • - шест бронирани машини,
  • - четири системи за противовъздушна отбрана,
  • - пет радари,
  • - три пускови установки на системата С-300 и
  • - един брониран катер.


Руските "Ланцети" имат малък размер на бойната глава и малък обсег на действие. 

Например, бойната глава на иранския дрон "Шахед-136" или на "Геран", който Руската федерация масово използва, е 10 пъти по-голяма от тази на Ланцет. Обхватът на полета на руски дрон е около 40 км, а на ирански - около 1500 км. Така че, БПЛА Ланцет изпълнява съвсем различни задачи. Например, "Геран" се използва за удари по големи инфраструктурни обекти, докато "Ланцет" е боен дрон на линията на фронта.


Ето какво казва David Axe от Forbes за новата модификация на дрона-камикадзе "Ланцет" - Продукт 53:

Малките дронове на Русия вече летят достатъчно далеч, за да взривят украинските МиГ-ове в техните бази. А това са лоши новини за слабите украински военновъздушни сили.

Зареден с експлозиви руски дрон удари и повреди изтребител MiG-29 на пистата на авиобаза Долгинцево близо до Кривой Рог във вторник. Истинският проблем е, че руските еднопосочни дронове „самоубийци“ очевидно сега вече имат обхват до 45 мили. Това е разстоянието между авиобазата Долгинцево и фронтовата линия в Южна Украйна.

Руският Ланцет е сред най-многобройните и най-ефективни от тези експлозивни дронове. Но досега базовият ланцет „Продукт 51“ – тежащ само 25 паунда – можеше да достигне само до 25 мили. Но наскоро производителите рекламираха нов Ланцет - „Продукт 53“ с обсег от почти 45 мили. Sputnik описва Product 53 като „следващата стъпка в еволюцията на Lancet – и тази, която, както се надяват дизайнерите, ще стане почти невъзможно да бъде спряна“.

Според генерал Джеймс Хекър, командир на ВВС на САЩ в Европа и Африка, украинските пилоти „почти никога не излитат от летище и не кацат на същото летище“.

Тези защитни мерки значително намаляват заплахата от бомбардировка. Но въвеждането на нов, по-далеч летящ Lancet увеличава заплахата. Това е проблем, който украинците със сигурност ще се опитат да разрешат, преди техните употребявани европейски F-16 да започнат да пристигат по-късно тази година.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: