Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

22 април 2023

GPS заглушители на дронове | dLambow

(GPS drone jammers)

Съществуват ли GPS заглушители на дронове и ако - да, как действат?

 

Какво е заглушител на сигнал за GPS?

GPS и радиочестотните заглушители на сигнал са устройства, конструирани, адаптирани или предназначени да бъдат използвани за предотвратяване на приемането на GPS и радио сигнали и предавания от приемник, съответстващи на неговата функция:

  • - в най-добрия случай радиочестотният заглушител на сигнали може да ви накара да пропуснете повикване;
  • - в най-лошия случай може да улесни престъпление или да изложи живота ви на риск.

 

Заглушители на сигнал
Заглушители на сигнал (Signal jammers)

За да предотвратите GPS наблюдение над вас или над устройства, които ползвате, като:

  • - дрон,
  • - автомобил,
  • - таблет,
  • - смарфон,
  • - тротонетка и др, 

може да ползвате заглушители на сигнал за GPS, които могат да блокират проследяването на сигналите. Така може да си осигурите поверителност, да се придвижвате дискретно и да избягвате неоторизирано наблюдение, като просто използвате устройство за заглушаване на сигналите.

GPS заглушители на сигнал
GPS заглушители на сигнал (GPS signal jammers)

Чрез заглушители на сигнали може да се предотвратяват точното проследяване на дрон или друго превозно средство, времето на пътя и други данни, което означава, че някои оператори или шофьори ги използват, за да скрият факта, че използват служебни превозни средства по начини, които не са одобрени. Някои шофьори може дори да използват заглушители на GPS сигнали за незаконни цели.

GPS заглушители за дронове

GPS заглушители за дронове (GPS drone jammers)


Какво е GPS заглушаване?

GPS заглушаването се постига с помощта на устройство в радиокомуникациите, което осъществява радиопредаване на честотата, която искате да блокирате или да смущавате. 

GPS заглушаване
GPS заглушаване (GPS jamming)
 

Типовете комуникации, които могат да бъдат заглушавани чрез GPS блокер, включват:

  • - телефонни обаждания,
  • - текстови съобщения,
  • - GPS системи (в дронове, автомобили, телефони и др. устройства)
  • - Wi-Fi мрежи.


Как работи заглушител за дрон?

Заглушител за дрон (англ. "Drone jammer"; рус. "Глушитель дрона" или "лушилка дронов") сработва като блокира сигналите на GPS устройството му, като умишлено и целенасочено предава сигнали на същите радиочестоти, смущавайки или прекъсвайки комуникацията между устройството на дрона и базовата станция на оператора, като така ефективно дезактивира работата на заглушавания дрон в обхвата на заглушителя, защото предотвратява получаване на сигнали за управление и навигация.

Заглушител за дрон
Заглушител за дрон (Drone jammer)

Какъв е обхватът на GPS заглушител на дронове?

Действителният обхват на заглушителя на дронове зависи от неговата мощност и местната среда, която може да включва хълмове или стени на сграда, които блокират сигнала за заглушаване. Заглушителите с ниска мощност блокират повиквания в обхват от около 10 м. Устройствата с по-висока мощност създават зона на заглушаване, голяма колкото футболно игрище.

Напреднали GPS заглушители могат да осигурят покритие на сигналите за военни дронове на разстояния от 10 км до 150 км, а за граждански сигнали в границите между 30 км и 350 км. Обхватът зависи от усилвателя на мощността, от използваните антени и от общия брой ленти, активни едновременно в даден момент.

Можем ли да заобиколим GPS заглушител?

Не, заглушителят на GPS сигнали е генератор на широкоспектърен шум, използван, за да направи заобикалящата радио среда безполезна за използване. Това е радио еквивалентът на димна граната.




Как се блокира GPS заглушител?

Най-лесният метод за деактивиране на GPS заглушител е да го поставите в метален съд или контейнер. Всеки електропроводим метал ще отразява и абсорбира входящи и изходящи сигнали от заглушителя. В резултат на това той ще спре да работи. Може да се използва станиол, мед или сребро за покриване на GPS тракер.

Деактивиране на GPS заглушител
Деактивиране на GPS заглушител (Disable GPS jammer)

Някои нарушители на законите са научили, че опаковането на GPS устройство в алуминиево фолио може да направи точките за GPS проследяване непроследими и така те да изчезнат. Даже училищни учебни демонстрации показват как фолиото може да блокира радиовълните и да заглуши радиостанциите.

Как да открием заглушаване на GPS?

Устройствата за сателитно проследяване могат да открият наличието на заглушител или инхибитор на GPS сигнала, което зависи от вида на информацията, изпращана от GPS устройствата. Това е единственият начин за откриване наличието на заглушител и евентуално определяне на правила за действие при откриването му.

Законни ли са GPS заглушителите?

Използването на телефонно заглушаване, GPS блокиращо устройство или друго устройство за заглушаване на сигнала, предназначено за умишлено блокиране, заглушаване или намеса в разрешени радиокомуникации, е нарушение на законите.

Защо заглушаването на GPS е незаконно?

Устройствата за заглушаване на сигнала могат да попречат на вас и други ползватели да позвънят на спешен телефон 112 и за други спешни повиквания. Те представляват сериозен риск за комуникациите за обществена безопасност, както и пречат на други форми на ежедневна законна комуникация.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: