Translate

---------------------------------------------------------------------------------

20 март 2023

Американски военен дрон MQ-9 Reaper | dLambow

(General Atomics MQ-9 Reaper - Predator B)

Американски военен дрон General Atomics MQ-9 Reaper (Predator B)


Какъв дрон е MQ-9 Reaper (Жътвар)?

General Atomics MQ-9 Reaper (понякога наричан "рипер", "рийпер" или Predator B/хищник) е безпилотен летателен апарат. Дронът рипър е разработен от General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) и е предназначен основно за Военновъздушните сили на Съединените щати (USAF). Дължина на дрона 11 метра, ширина 20 метра (размах на крилата).

Американски военен дрон MQ-9 Reaper
Американски военен дрон MQ-9 Reaper
(General Atomics MQ-9 Reaper - Predator B)

Предназначение на MQ-9 Reaper

MQ-9 е първият БПЛА, тип ловец-убиец, предназначен за дълготрайно наблюдение от голяма надморска височина. През 2006 г. началникът на щаба на Военновъздушните сили на Съединените щати генерал Т. Майкъл Моузли казва: „Преминахме от използването на дронове предимно за разузнаване и наблюдение към истинска роля на ловец-убиец с Жътваря (Reaper)." MQ-9 е по-голям, по-тежък и по-способен дрон от по-ранния модел General Atomics MQ-1 Predator, но може да се управлява от същите наземни системи.

Управление на MQ-9

MQ-9 и други дронове рийпер са наричани ​​"дистанционно пилотирани летателни апарати", за да се посочи наземно им управление от оператори в дистанционно контролиран или автономен режим на полет. Дронът се наблюдава и контролира от оператори в наземна контролна станция (Ground Control Station - GCS), включително и при използването на оръжие.

Двигател за Reaper

Дронът Reaper има турбовитлов двигател с мощност 950 конски сили (712 kW) (в сравнение с буталния двигател на Predator със 115 к.с. (86 kW). По-голямата мощност позволява на Reaper да носи 15 пъти повече боеприпаси и да се движи с около три пъти по-висока скорост от MQ-1.

Технически характеристики на General Atomics MQ-9 Reaper (Predator B)

MQ-9 Reaper е тежък ударен и разузнавателен дрон, снабден с телевизионни и инфрачервени камери, оптично устройство с висока разделителна способност, 2 радиостанции (за връзка с командния пункт и за предаване на команди към самолети, кораби и ракетни части).

На Reaper има и картографски устройства, които отразяват терена и позициите на противника. Освен това има комбинирана електрооптична и термовизионна наблюдателна станция MTS-B (на сферично окачване под фюзелажа), която включва лазерен далекомер-целеви индикатор за всякакви боеприпаси с лазерно насочване на САЩ и НАТО.

Тактико-технически характеристики на дрона MQ-9 Reaper (Predator B):

  • Височина на полета - до 15 км.
  • Продължителност на полета - до 27 часа.
  • Обхват на полета - до 1900 км.
  • Скорост - до 400 км / ч.
  • Тегло - 2223 кг (празен), 4760 кг (зареден с бомби и ракети).
  • Въоръжение - от 4 до 8 ракети въздух-земя и 2 бомби с лазерно или GPS насочване.



Въвеждане на дрона MQ-9 Reaper на въоръжение

През 2008 г. 174-та част на Националната въздушна гвардия на Ню Йорк започва преход от пилотирани изтребители F-16 към дроновете MQ-9A Reapers, превръщайки се в първата бойна единица, изцяло въоръжена с безпилотни бойни летателни апарати (UCAV).

През март 2011 г. ВВС на САЩ обучаваха повече пилоти за усъвършенствани безпилотни летателни апарати, отколкото за която и да е друга единична оръжейна система. Рипер се използва и от митниците и граничната служба на САЩ и армиите на няколко други страни.

ВВС на САЩ експлоатират над 300 MQ-9 Reapers към май 2021 г., + 16 допълнителни дрона, одобрени от бюджета на Конгреса за финансова 2021 г. Няколко MQ-9 са преоборудвани с подобрения за увеличаване на производителността в „бойни ситуации от висок клас“, и всички следващи нови MQ-9 ще имат същите подобрения. Към 2035 год. е прогнозираният край на експлоатационния живот на флота от дронове MQ-9.

Цена на MQ-9 Reapers

Средната единична цена на MQ-9 се оценява на 28 милиона долара през 2021 долара.

Какво е военен дрон? (What is a military drone?)

По правило, военен дрон е безпилотен летателен апарат - БЛА, (Unmanned Aerial Vehicle - UAV), предназначен за използване от военни или правоприлагащи органи за:
  • - разузнаване,
  • - наблюдения,
  • - бойни операции,
  • - транспортни операции (логистика).

Военните не винаги използват термина "военен дрон", а често предпочитат понятия, като UAV/БЛА, дистанционно управлявано летателно средство UAV / UA и други подобни обозначения пред него.

Военен дрон
Военен дрон (Military drone)

В допълнение към летящите военни дронове може да има:
  • - наземни военни дронове,
  • - морски военни дронове (надводни и подводни).
Основно за 2015 г. това са превозни средства с дистанционно управление с различна степен на автономност. В бъдеще може да се появят автономни рободрони, способни самостоятелно да изпълняват възложените им задачи.

Думата "дрон" често се свързва с тихо жужене, поради което мъжките пчели (търтеите) се наричат ​​"drones". Но използването на думата „дрон“, за да се опише сложната военна система, която се използва на съвременното бойно поле, е нелепо и даже обидно за техните оператори. „Дрон“ не предполага участие от страна на експертен оператор, така че терминът не се използва широко от военните.

Извън военните, думата „военен дрон“ се свързва по-често с квадрокоптери, малки дистанционно управлявани летателни апарати, които ентусиастите използват за различни дейности, включително състезания с квадрокоптери, въздушна фотография и просто забавление. През последните години този вид устройства намират или по-скоро търсят своето военно приложение (наблюдение на бойното поле, разузнаване, целеукзаване, пренасяне и изстрелване на различни боеприпаси).

Свален ли е американски дрон MQ-9 Reaper край Крим в Черно море

Спор между САЩ и Русия за предполагаемо свален американски военно-разузнавателен дрон MQ-9 Reaper южно от п-в Крим, в Черно море.

Американската позиция

САЩ публикуваха кадри, когато руски самолет изхвърля гориво върху дрон Рипер на ВВС на САЩ над Черно море, от което са повредени камерата и витлото на американския дрон MQ-9 Reaper. Руският самолет е летял "в близост" до дрона за 30 до 40 минути, преди да се сблъска с дрона.

Според генерал от ВВС Джеймс Б. Хекър, командир на САЩ ВВС на Европа и ВВС на Африка, Дронът MQ-9 е извършвал рутинни операции в международното въздушно пространство, когато е бил прихванат и ударен от руския самолет, което е довело до катастрофа и пълна загуба на MQ-9.

Белият дом осъжда действията на Москва като „небезопасни, непрофесионални и безразсъдни“, докато руското министерство на отбраната отрича неговият самолет да е влязъл в контакт с дрона.

Руската позиция

Американски разузнавателен дрон MQ-9 Reaper е паднал в Черно море, след като е бил прихванат от руски изтребител Су-27. Руското министерство на отбраната отрича сблъсък или осъществяване на физически контакт с руския самолет и твърди, че дронът е летял с изключени транспондери към п-в Крим, като е нарушил границите на зоната за времен режим по използване на въздушното пространство, поради осъществяването на „специална военна операция“.

В резултат на рязко маневриране около 9.30 (московско време) безпилотният летателен апарат MQ-9 е преминал в неконтролиран полет със загуба на надморска височина и се е сблъскал с водната повърхност.

САЩ изпращат нов, по-мощен дрон над Черно море RQ-4 „Глобал хоук”

Безпилотният самолет RQ-4 „Глобал хоук” е засечен да лети на 16 км височина
на 17 март 2023, в 21:58 ч., според данни на „Флайт Радар 24”, съобщава Си Ен Ен.

RQ-4 „Глобал хоук” е шпионски дрон, способен да изпълнява продължителни мисии на голяма надморска височина с набор от възможности за наблюдение и събиране на разузнавателна информация.

Той има размах на крилете 40 метра и максимално тегло при излитане 14,5 тона. За сравнение, дронът MQ-9 „Рийпър”, който потъна в Черно море, тежеше 2,2 тона.

Към момента на публикуване на тази статия, тече съревнование между Русия и САЩ, кой пръв ще извади от морето потъналите останки от General Atomics MQ-9 Reaper. Първоначалните оценки са, че се намират на дълбочина от 950 до 1200 м под морското равнище на около 60 мили южно от Крим.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: