Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

25 март 2023

Дрон играчка | dLambow

(Toy drone)

Лесно ли е да имаш дрон-играчка?


Какво е дрон играчка?

Въпросът дали един дрон се счита за играчка (Toy drone), е не само познавателен въпрос, но и юридически и не става дума само дали може да бъде привлекателен за детето. Дроновете, проектирани или предназначени изключително или не за използване за игра от деца под 14-годишна възраст, следва да се считат за играчки и да отговарят на Член 2 от Директива 2009/48/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 18 юни 2009 г. относно безопасността на играчките.

Пилот ли сте с дрон играчка?

И въпреки, че е играчка, според Летателната администрация дронът е безпилотен самолет. Всеки път, когато управлявате своя дрон в Националното въздушно пространство, вие се считате за пилот или оператор на въздухоплавателно средство, колкото и детско да е то. И ако вашият дрон тежи 250 грама или повече, тогава ще трябва да го регистрирате в Летателната администрация в категорията за развлечение.

Дрон играчка
Дрон играчка (Toy drone)

Установяване на съответствие с Дерективата за играчки

Съответствието на един дрон с тази директива се декларира в съответната ЕС декларация за съответствие. В случай на съмнение фактът, че даден продукт трябва да се счита за играчка, се оценява от органите за надзор на пазара въз основа на редица характеристики, свързани с привлекателността на продукта за деца, достъпност и др.

Изключване на дрон от прилагане Дерективата за играчки

Въпреки това, производителите могат ясно да изключат своя продукт от прилагането на Директивата относно безопасността на детските играчки (когато е възможно объркване), като посочат ясно минимална възраст > 13 години върху своя продукт (опаковка, ръководство и т.н.) (напр. „не е за употреба от деца под 14 години”).

Каква е разликата между обикновен дрон и дрон играчка?
В много случаи дронове играчки всъщност са по-трудни за летене от по-големите дронове за развлечение. Причината за това, е, че те са по-леки и по-слаби. Това означава, че те няма да могат да летят много добре, например когато има силен вятър. Но често са добър избор за деца и възрастни, които все още се учат как да управляват дрон. Въпреки че тези дронове са малко по-различни от по-големите дронове, много от механиките са същите.

На пазара има много предложения за безпилотни летателни апарати, от малки дронове играчки до невероятно сложни корпоративни дронове. Така, накои хора избират да започнат в категорията потребителски дронове от среден клас, но някои избират евтини и достъпни дронове, които идват под формата на по-малки, по-леки и по-примитивни дронове играчки.




Как се оперира с дрон играчка?

Летенето с дрон играчка изисква първо да овладеете операциите за излитане и кацане, преди да се научите как да движите дрона във въздуха. След това е нужно да се съсредоточете върху летенето на дрона по прави линии в малък периметър, за да овладеете контролите. Съсредоточете се върху движенията напред и назад, преди да вдигнете дрона по-високо.

За да се научите как да управлявате дрон играчка не е много по-различно от това да научите как да управлявате дронове за развлечение. Техните основи си приличат, но при играчките дронове се усеща липсата на тегло и мощност, като при това се усещат някои разлики между двете.

Как да управлявате дрон играчка?

Нека станем наистина практични тук с някои полезни съвети за управление на дрон играчка:

1. Започнете със симулация.

Някои дронове имат приложение за симулация, което ще ви позволи да практикувате управлението на дрона. Не всеки дрон се предлага с такова приложение, но пък има и независими приложения за симулация на полет с дрон.

2. Започнете тренировките за полети в контролирана среда.

След като овладеете управлението на вашия дрон след симулациите, изведете дрона на открито пространство с малко препятствия, така че да можете да практикувате да летите с него в спокойна контролирана среда.

3. Първо тренирайте излитане и кацане.

Важно е да се съсредоточите още от самото начало върху упражняването на това как да вдигнете и да свалите своя дрон-играчка, защото е важно да сте сигурни, че дронът може да кацне правилно, без да се повреди. Старайте се да излитате и кацане на точни места, а не къде да е. Така ще овладявате контрола над дрона.

4. Тренирайте движения напред и назад.

След като усвоите излитането и кацането, трябва да овладеете основните движения на дрона, като научите как да се движите напред и назад в контролирана среда. Научете се да държите дрона на постоянна височина, като например 5 метра, така че да ви е по-лесно да го контролирате. Освен това е най-добре да летите с дрона на място, което е сравнително защитено, така че вятърът да не ви пречи, докато тренирате.

5. Практикувайте "зависване".

Практикувайте зависване, защото зависването е едно от ключовите неща, които всеки пилот на дрон трябва да знае как да прави, особено когато прави снимки. Зависването на постоянна височина може да бъде трудно да се направи с дрон играчка, защото вятърът може лесно да го издуха, а и нямате GPS, който да ви помага.

6. Летете в кръгове около централна точка.

Намерете точка за фокусиране и се упражнявайте да се въртите около точката за фокусиране на контролирана височина от около 5 до 10 метра. Добре е да се научите как се прави перфектен кръг. Важно е да се научите да правите това с дрон играчка, тъй като той няма интелигентни функции за полет, които да го накарат да лети в кръг вместо вас.

7. Развивайте се.

Упорито се издигайте до по-големи височини, но се уверете, че не летите с дрона играчка твърде нагоре, защото той може да не успее да се справи с по-силните ветрове горе. Продължете да повтаряте процесите, за да овладеете изкуството да летите с дрон играчка, и непрекъснато се старайте да овладявате по-трудни маневри.

Европейски правила за използване на дрон играчка

Европейските правила за дронове играчки са определени в Делегиран регламент (ЕС) 2019/945 на Комисията и Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/947 на Комисията. Тези правила се прилагат от юни 2020 г. Дроновете играчки са класифицирани като "C0" безпилотни летателни системи (UAS), когато отговарят на следните спецификации:

  • - Максимална излетна маса по-малка от 250 g, включително полезен товар;
  • - Максимална скорост в хоризонтален полет от 19 m/s;
  • - Максимална достижима височина над точката на излитане до 120 m.
Дроновете играчки с по-голяма излетна маса, по-висока скорост, по-висока достижима височина и/или които са оборудвани с камера ще бъдат класифицирани по различен начин и може да се нуждаят от разрешение. Така, дроновете, класифицирани като C0, попадат в „отворената“ категория, която не изисква предварително разрешение.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: