Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

26 март 2023

Дрон хеликоптер | dLambow

(Helicopter drone)

Хеликоптерни дронове за малки и големи


Какво е дрон хеликоптер?

Дроновете вертолети (Helicopter drones) са безпилотни летателни апарати, които работят на същите летателни принципи като пилотираните хеликоптери, като използват въртящи се ротори за генериране на подемна сила и тяга.

Дрон хеликоптер
Дрон хеликоптер (Helicopter drone)

Характеристики и възможности на дрон хеликоптерите

 

Принципи на полет дрон вертолет

Безпилотният дрон вертолет използва същите принципи на полет като пилотиран хеликоптер, за да генерира подемна сила и тяга, с помощта на въртящи се ротори. Най-разпространената роторна конфигурация използва един главен ротор плюс опашен ротор, който осигурява насрещен (противоположен) въртящ момент, за да не се завърта хеликоптера около оста си

Максимална височина на полета

Хеликоптерите с турбинни двигатели могат да достигнат височина около 25 000 фута (7,4 км). Но максималната височина, на която един обикновен хеликоптер може да кръжи, е много по-ниска - високопроизводителен хеликоптер като Agusta A109E може да кръжи на 10 400 фута (около 3 км), което обяснява защо е трудни и даже невъзможно да се изпълзват за високопланински спасителни операции.


Прилики и разлики

Дроновете хеликоптери са направени да приличат на истински вертолети, докато повечето дронове разполагат с четири ротора и дизайн на квадрокоптер. Коптерите (copters) обикновено са много по-евтини от дроновете, въпреки че дроновете са по-издръжливи и дълготрайни дори при по-ниски ценови диапазони. Като цяло, дизайните на дронове с въртящи се перки (хеликоптерен тип) са по-сложни от техните аналози с фиксирани крила, което може да увеличи разходите за тяхната поддръжка.

Възможности за работа на вертолета

Благодарение на възможностите си за:

  • - вертикално излитане и кацане,
  • - кръженето на място,
  • - движението напред, назад и встрани,

вертолетните дронове могат да работят в по-широк диапазон от работни условия, за разлика от самолетите с фиксирани крила, които изискват повече пространство за излитане и кацане. В резултат на това безпилотните летателни апарати с ротационни крила (дроновете хеликоптери) често се използват за морски инспекции и наблюдение.




Двигатели за дрон вертолет

Вертолетният дрон обикновено използва бензинов или дизелов двигател, поради размера си и теглото на батериите, необходимо за дълъг полет. В този случай, използването на електрически двигатели с батерии би било непосилно, тъй като последните имат ниска енергийна плътност в сравнение с конвенционалните горива.

При все това, захранвани с батерии микро и нано хеликоптерни дронове са налични за краткотрайни военни и разузнавателни мисии на бойното поле и могат да се управляват от един оператор.

Задвижване с горивни клетки

На дрон хеликоптер също се тестват системи за задвижване, базирани на горивни клетки. Те преобразуват химическата енергия от горивото (обикновено водород) в електрическа енергия. Предимствата на горивните клетки включват чисти емисии и по-висока енергийна плътност в сравнение с батериите.

Оборудване на хеликоптерен дрон

Хеликоптерният дрон е способен да носи голямо разнообразие от полезни товари, като:


Най-добрите дрон хеликоптери 2023 (Best Helicopter drones 2023)


Quadcopter DJI Air 2S Drone

Дрон Quadcopter UAV с 3-осна карданна камера, 5.4K видео, 1-инчов

Quadcopter DJI Mini 2 Drone

Свръхлек и сгъваем дрон квадрокоптер, 3-осен кардан с 4K

DJI Mini 3 Drone

Лек и сгъваем мини дрон с камера с 4K HDR

Force1 Drone

Scoot Cosmo LED ръчно управляван дрон за деца или възрастни - ръце

Quadcopter Tello Drone

Квадрокоптер дрон с HD камера и VR, захранван от DJI Technology и Intel

DJI Avata Drone

Изглед от първо лице Drone UAV Quadcopter с 4K стабилизирано видео, супер широк

Quadcopter DJI Mini SE Drone

Дрон квадрокоптер с 3-осен кардан, 2.7K камера, GPS, 30 минути

DJI Mavic 3 Drone

Дрон с 4/3 CMOS Hasselblad камера, 5.1K видео, всепосочно препятствие

Quadcopter Holyton Drone

Мини дрон за деца начинаещи, микро квадрокоптер с дистанционно управление с 21 минути

BETAFPV Cetus Pro FPV Drone

Комплект дрон с 3 режима на полет, аварийно задържане на височина

 

Каква е ползата от хеликоптер дрон?  

Хеликоптерите дронове могат да излитат и кацат бързо, без да е необходима писта или летище, което им позволява да осъществяват транспорт от врата до врата. Дрон хеликоптерът може да достигна до много места, които не са достъпни за дронове и самолети с фиксирани крила. Тъй като не разчитат само на летище, хеликоптерите могат да кацат в задни дворове, близо до стадиони или на покриви.

 

Военен хеликоптер с две перки (Military helicopter with two propellers)

Товарните и военни хеликоптери с две перки (с тандемни ротори) имат два големи хоризонтални роторни модула, монтирани един пред друг, като използват принципа на противоположно въртящите се ротори, като всеки анулира въртящия момент на другия. 

Следователно цялата мощност от двигателите може да се използва за повдигане, докато хеликоптер с един ротор използва част от мощността на двигателя, за да противодейства на въртящия момент. 

Военен хеликоптер с две перки
Военен хеликоптер с две перки
(Military helicopter with two propellers)
 

В момента тази конфигурация се използва главно за големи товарни и военни хеликоптери. Първият успешен хеликоптер с тандемен ротор е построен от Никола Флорин през 1927 г. Предимствата на тандемната роторна система са по-голям обхват на центъра на тежестта и добра надлъжна стабилност. 

Недостатъците на тандемната роторна система са сложната трансмисия и необходимостта от два големи ротора. Двата ротора са свързани чрез трансмисия, която гарантира, че роторите са синхронизирани и не се удрят един в друг, дори при повреда на двигателя.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: