Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

04 март 2023

Туристически космически кораб "SpaceShipTwo" | dLambow

Туристическият космически кораб (SpaceShipTwo) прави първи тестови полети

Virgin Galactic успешно тества туристически космически кораб. 

Американската компания Virgin Galactic стартира следващия етап от тестовете на модела си за туристически космически кораби SpaceShipTwo. Корабът в тестов режим е бил пуснат в пустинята Мохаве в Калифорния. 

По време на изпитанията, той е бил вдигнат във въздуха на специален самолет-носител, след което пилотите са пуснали двигателите му за известно време. След тестовете устройството успешно се е приземило.

Туристически космически кораб
Туристически космически кораб (SpaceShipTwo)


Космическият кораб SpaceShipTwo на Virgin Galactic, създаден от известния авиоконструктор Бърт Рутан, като първият частен космически кораб, направи първия си самостоятелен полет. Самолетът носител е извел SapceShipTwo на височина над 13 хиляди метра, след което космическият кораб се е откачил и кацнал на летището на местоназначението 11 минути по-късно, съобщава BBC.

Пилотите не са стартирали собствения двигател на кораба и не са излезли в космическа орбита. Целият тестов полет е продължил 25 минути. Той е преминал предимно над пустинята Мохаве в Южна Калифорния.

Туристическият космически кораб е подложен на сериозни тестове, преди да може да извършва търговски полети. SapceShipTwo ще направи още няколко атмосферни полета преди космическата разходка, според хора, запознати с въпроса.



Джон Гедмарк, изпълнителен директор на Федерацията за търговски космически полети, казва в изявление, че настоящият „полет е още един крайъгълен камък по пътя към отваряне на космическите граници за хора, изследователи и учени“.

Очаква се полет на борда на "туристическата ракета" да струва $200 000. Според Virgin Galactic повече от 370 души вече са закупили места за космически полети, за да изпитат шест минути безтегловност по време на двучасов полет. Тази цена включва не само полета - пътуващите първо ще имат двудневна подготовка, по време на която ще станат гости на хотел с луксозни апартаменти.

Местата за първите сто потенциални туристи са предназначени за тези, които са капарирали $200 000. Местата във втората стотица се предоставят на туристи, оставили аванс от 175 000 долара, за третата стотица се изисква аванс от 150 000 долара, а във всяка следваща стотица таксата се намалява с 25 000 долара.

Космическите туристи на Virgin Galactic не са ограничени до определена възраст - в учебния център са тествани хора от 17 до 88 години. Дизайнът на седалките позволява почти да не се чувства претоварване и пътниците няма да имат здравословни проблеми.

Virgin Galactic планира да изстрелва туристи в космоса веднъж седмично, като се очаква след десет години след старта на програмата, да изведе в орбита 50 хиляди души. Предполага се, че космическите полети ще се извършват от летището в Ню Мексико, САЩ.

SpaceShipTwo е изграден от леки композитни материали на базата на въглерод и се задвижва от хибриден ракетен двигател. Основата за неговото развитие е проектът SpaceShipOne - самолет, който се издига във въздуха от ракета носител. Той е първият частен космически кораб в света и завършва серия от тестови полети.

SpaceShipTwo е два пъти по-голям от своя предшественик и достига 18 метра дължина. Освен това SpaceShipOne има един пилот и баласт, еквивалентен на теглото на двама пътници, а новият самолет ще може да превозва двама членове на екипажа и шестима пътници.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: