Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 юни 2023

Байрак Технологии | dLambow

(Baykar Technology) -

Baykar Technology произвежда турски военни дронове и работи по безпилотен самолет


Какво е "Байрак Технологии"?

Baykar Technology е турска компания, която се занимава с разработване и производство на безпилотни летателни апарати (БЛА) за военни и граждански цели. Компанията е основана през 1984 г. от Оздемир Байрактар и е семейно предприятие. Селчук Байрактар е главен технологичен директор и съвладелец на компанията.

"Байрак Технологии"
"Байрак Технологии" (Baykar Technology)

Някои от продуктите на Baykar Technology са:

  • - Bayraktar Mini UAV - малък разузнавателен БЛА с досег до 15 км и продължителност на полета до 90 минути.
  • - Bayraktar TB2 - тактически БЛА с досег до 150 км и продължителност на полета до 27 часа. Може да извършва разузнавателни и бойни мисии с различни видове боеприпаси.
  • - Bayraktar VTOL - вертикално излитащ и кацащ БЛА с досег до 100 км и продължителност на полета до 6 часа. Може да извършва разузнавателни и бойни мисии с различни видове боеприпаси.
  • - Bayraktar Akıncı - тежък ударен БЛА с досег до 5000 км и продължителност на полета до 24 часа. Може да извършва разузнавателни и бойни мисии с различни видове боеприпаси, включително крилати ракети.

Baykar Technology е изнася своите БЛА в страни като:

  • - Азербайджан,
  • - Украйна,
  • - Катар и
  • - Полша.
Компанията има своята централа в Истанбул и други филиали в Анкара и Кувейт. Компанията има около 2000 служители, повечето от които са инженери.

Каква е целта на компанията Baykar?

Целта на компанията Baykar е да разработва и произвежда иновативни технологии в областта на аерокосмическото инженерство, роботиката и системите за управление. Компанията се фокусира върху безпилотните летателни апарати (БЛА) и има за цел да направи Турция лидер в тази област. Компанията също така подкрепя развитието на технологични проекти в Турция чрез фондацията на турския технологичен екип.

Baykar е основана през 1984 г. от Йоздемир Байрактар и сега е съвладявана и управлявана от неговите синове Селчук и Халюк Байрактар. Компанията има около 2000 служители и разполага с модерни производствени и изследователски центрове в Истанбул. Компанията планира да открие завод в Украйна през 2025 г. и да инвестира 95,5 милиона долара за тази цел.

Каква е конкуренцията на Baykar?

Baykar има конкуренция от други компании, които също произвеждат и продават безпилотни летателни апарати (БЛА) за военни и граждански цели. Някои от тях са:
  • - General Atomics Aeronautical Systems, американска компания, която произвежда БЛА като MQ-1 Predator, MQ-9 Reaper и MQ-1C Gray Eagle.
  • - Israel Aerospace Industries, израелска компания, която произвежда БЛА като Heron, Eitan и Harop.
  • - Turkish Aerospace Industries, турска компания, която произвежда БЛА като Anka, Aksungur и Akıncı.
  • - Leonardo, италианска компания, която произвежда БЛА като Falco и Sky-Y.
  • - Airbus Defence and Space, европейска компания, която произвежда БЛА като EuroHawk и Barracuda.



Каква е визията на Baykar Technology?

Визията на Baykar Technology е да бъде водеща компания в света в областта на безпилотните летателни апарати и да допринася за националната сигурност и технологичния напредък на Турция. Компанията се стреми да разработва иновативни и ефективни решения за различни потребности и приложения, като използва най-новите технологии и знания. Компанията също така има мисия да подкрепя младите таланти и да развива научно-изследователската и образователната инфраструктура в Турция.  

Какви са предимствата на БЛА Bayraktar?

БЛА Bayraktar има няколко предимства. Някои от тях са:
  • - Те са произведени с висока степен на локализация и не зависят от чуждестранни компоненти и технологии.
  • - Те са оборудвани с лазерни системи за насочване и могат да използват различни видове боеприпаси, като MAM-L, MAM-C и BOZOK.
  • - Те могат да се използват по всяко време на деня и при различни метеорологични условия¹.
  • - Те имат голяма продължителност на полета (24 часа за Bayraktar TB2 и 50 часа за Bayraktar Akıncı) и далечност на действие (150 км за Bayraktar TB2 и 500 км за Bayraktar Akıncı).
  • - Те са доказали своята ефективност в различни конфликти и операции, като 2020 година Нагорно-Карабахската война, 2022 година събитията в Украйна.

Каква е цената на БЛА Bayraktar?

Цената на БЛА Bayraktar може да варира в зависимост от модела, броя и договорените условия.
  • - Цената на Bayraktar TB2 е около 5 милиона долара за единична доставка, но може да бъде значително по-ниска за контракти с ВСУ.
  • - Цената на Bayraktar Akıncı е около 30 милиона долара за единична доставка, но може да бъде по-ниска за контракти с ВСУ.
  • - Цената на Bayraktar Kizilelma не е известна, тъй като той е все още в разработка и не е влязъл в серийно производство.

Какви са предизвикателствата пред Baykar Technology?

Някои от предизвикателствата пред Baykar Technology са:
  • - Съпротивата и ограниченията от страна на някои западни държави, които се противопоставят на износа и употребата на БЛА от Турция и нейните партньори. Например, Канада и Великобритания са спрели доставката на някои компоненти за БЛА на Baykar Technology поради обвинения за нарушаване на правата на човека в Сирия, Либия и Нагорни Карабах.
  • - Конкуренцията от други производители на БЛА в световен мащаб, като Китай, Израел, САЩ и Русия, които също предлагат разнообразни и иновативни продукти за различни пазари и потребности.
  • - Необходимостта от постоянно развитие и подобрение на технологичните възможности и качеството на БЛА, като се отчитат променящите се изисквания и очаквания на клиентите и потребителите. Това изисква инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност, квалифициран персонал, модерна инфраструктура и оборудване.
  • - Справянето с етичните и правните аспекти на производството и употребата на БЛА, като се спазват международните норми и стандарти за защита на човешкия живот, околната среда и суверенитета на държавите. Това изисква прозрачност, отчетност и диалог с различни заинтересовани страни.

Как Baykar Technology се справя с тези предизвикателства?

Baykar Technology се справя с тези предизвикателства по различни начини, като:
  • - Разработва и произвежда свои собствени компоненти и технологии за БЛА, за да намали зависимостта си от чуждестранни доставчици и да повиши конкурентоспособността си. Например, компанията е разработила своя собствена турбовитлова двигателна система за Bayraktar Akıncı, която е по-мощна и ефективна от предишните.
  • - Сътрудничи с други турски компании и институции в областта на отбраната и технологията, за да сподели знания, опит и ресурси. Например, компанията работи с TÜBİTAK, Aselsan, Roketsan и други за разработването на различни системи и подсистеми за БЛА.
  • - Изследва и разширява своите пазари в различни региони и страни, като предлага атрактивни и персонализирани решения за различни потребности и бюджети. Например, компанията е изнасяла своите БЛА в Азербайджан, Украйна, Катар, Полша и други.
  • - Участва в различни форуми и дебати за етичните и правните аспекти на БЛА, като изразява своята позиция и аргументи. Например, компанията е участвала в Световния икономически форум, Технологичния форум на Турция и други.

Каква е стратегията на Baykar за развитие на БЛА?

Стратегията на Baykar за развитие на БЛА е да продължи да иновира и да създава нови модели, които отговарят на нуждите и изискванията на турските и чуждестранни клиенти.
  • - Baykar работи по проекта MIUS (Muharip Insansiz Ucak Sistemi), който цели да създаде първия турски реактивен безпилотен изтребител Kizilelma, който може да лети със свръхзвукова скорост и да използва различни видове вооружение.
  • - Baykar също така работи по подобряване на съществуващите си модели, като Bayraktar TB2 и Bayraktar Akıncı, като им добавя нови функционалности, като радар с активна фазирована антенна решетка, система за обмен на информация за пределите на прямата радиовидимост и способност за взлитане и кацане от кораби.
  • - Baykar планира да разшири своята присъствие на международния пазар, като заключва нови контракти за доставка на БЛА на различни държави, като Украйна, Катар, Азербайджан и други. Компанията също така планира да изгради завод в Украйна за производство на БЛА на местно ниво.

Каква е философията на Baykar?

Философията на Baykar е да се стреми към технологична независимост и суверенитет на Турция в областта на аерокосмическото инженерство и роботиката. Компанията вярва, че това е ключът за развитието и сигурността на страната. Компанията се ръководи от принципите на иновация, качество, ефективност и отговорност. Компанията се мотивира от визията да направи Турция лидер в производството и използването на безпилотни летателни апарати (БЛА) за военни и граждански цели.

Как Baykar Technology подкрепя младите таланти?

Baykar Technology подкрепя младите таланти по различни начини, като:
  • - Организира и спонсорира ТЕКНОФЕСТ - най-големият авиационен и технологичен фестивал в света, който има за цел да вдъхнови и мотивира младите хора да се занимават с наука и иновации.
  • - Осигурява стипендии, практики и работни места за студенти и възпитаници от различни области на инженерството и технологията.
  • - Участва в различни научни и образователни проекти и събития, като Националната олимпиада по роботика, Националната олимпиада по информатика, Световната олимпиада по астрономия и астрофизика и др.
  • - Създава фондацията на турския технологичен екип, която подкрепя младите изобретатели и предприемачи с финансова и техническа помощ.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: