Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

03 март 2023

Какъв дрон да си купя? | dLambow

(What drone should I buy?)

Какъв дрон да си купя за начинаещи?

 

Понятие за дрон

За да разберете какъв дрон да си купите (общо взето, всички сме начинаещи в дроновете), все още сме на етапа да си обясняваме, че дрон (drone – unmanned aerial vehicle - UAV) е безпилотен летателен апарат (БПЛА) или летящ робот, управляван:

  • - дистанционно или
  • - с вградено автономно управление, 

като при това за някои от дроновете даже се изисква регистрация за ползването и/или управлението им.

Какъв дрон да си купя?
Какъв дрон да си купя?
(What drone should I buy?)

И така: Какво е дрон (What is a drone)?

Дрон (от англ. drone) е всеки миниатюрен, малък, среден или голям безпилотен летателен апарат (БЛА, БПЛА, беспилотник, UAV - unmanned aerial vehicle), осъществяващ полети без на борда му да има пилот или екипаж. В този случай дронът се управлява по 3 основни начина:

  • - от вграден автоматичен управляващ модул;
  • - от радио-управляем дистанционен пулт (дистанционно пилотиране);
  • - смесен вариант от горните два.

При все това, Международната организация за гражданска авиация (International Civil Aviation Organization - ICAO) разграничава радиоуправляемите модели и дроновете, като посочва, че първите са предимно за забавление и трябва да се управляват от местните, а не от международните разпоредби за въздушното пространство.

Остава още да добавим, че човечеството, като цяло, още не си е изяснило точно понятието "дрон", като почти всеки има свое си разбиране за него, а даже е възможно да срещнете понятието и за не летателни апарати, като:

  • - сухоземен дрон,
  • - воден дрон
  • - подводен дрон и т.п.


Какво още включва понятието за летящ дрон?

Дрон е не само самото летящо устройство, но също:

  • - пулта за неговото управление (пулт на оператора),
  • - системата за радио- или спътникова връзка и навигация,
  • - допълнителното оборудване за обслужване и превоз на дрона.



Какъв дрон да си купя като начинаещ?

Ако до сега не сте имали дрон (и не сте готови за професионален модел), но искате да си поиграете и да се пробвате в управлението на такъв, естествено е да ви занимава въпроса какъв дрон да си купя, като за начинаещ? Първо, вижте видовете дронове тук ... Но ако отидем и малко по-нататък, то вероятно ви интересува кой е най-добрият евтин дрон за начинаещи?

Това е много обширен и размит въпрос, поради две причини:

  • 1) Твърде нееднозначно е понятието "евтин" и
  • 2) Твърде неясно и неразбираемо е предназначението на дрона и причината, поради която да го имате.

Но все пак, с нещо трябва да започнете, докато си изяснявате горните въпроси. Затова, за начало, дрон с камера ще е забавен начин да изследвате нов стил за фотография - въздушните изображения и видеа отвисоко. 

Правенето на снимки и заснемането на филми от високо във въздуха или летенето с малък дрон през тесни пространства създава много различно по вид фотографско съдържание, в сравнение с това, което сте свикнали да правите с използването на смартфон. Като добавите забавата от едно ново начинание и не много високата цена този тип апарати, това може да ви даде добър старт в света на дроновете и да ви вдъхнови да се развивате.

Какво да търсите, когато пазарувате за стартов дрон.

Дроновете са доста сложни автономни летателни апарати, като някои от тях разчитат на GPS стабилизация и други помощни средства за полет, за да кръжат перфектно на място. Повечето използват радиопредаватели, за да поддържат връзка между дрона и неговото дистанционно управление. 

Те обикновено изискват и смартфон, за да работят - ще се наложи да свържете телефона си с дистанционното управление на дрона, за да стартирате приложение за полет и за управление на камерата.

В момента на пазара има значително предлагане на евтини модели с фотокамери на цени под 100 лв. Тук е момента да си изясните вашия интерес към дроновете:

  • 1) просто търсите поредната не много скъпа играчка, на която ще се наситите за седмица-две и след като я потрошите набързо, ще я забравите в гаража или
  • 2) имате по-сериозни намерения към този нов тип устройства с потенциал да станат много популярни и полезни и искате своевременно да наберете опит в използването им и да се ориентирате в подходящи за нуждите ви техни приложения.

- Ако е 1), просто хващайте за шията най-евтината промоция, с каквито е залят интернет и сте в играта.
- Ако е 2), се налага да отделите известно време за теоретично опознаване на дроновете и след това да потърсите по внимателно и да си осигурите качествен дрон за повече пари, с който да продължите практиката си и да имате полза от това.

Трябва ли да регистрирам своя дрон?

Отговорът е, че дроновете, не трябва да бъдат регистрирани (освен ако не са специално сертифицирани). Но вие като оператор или собственик на дрон трябва да се регистрирате  на адрес https://drones.caa.bg , където са посочени условията и изискванията. 

Ще получите специален регистрационен номер, който ще трябва да залепвате на всеки дрон, който придобивате. Така, като се блъснете с него по невнимание в някое от съседските деца, разследващите ще знаят кого да хванат за ушите.

Регистрацията е еднократна, независимо от това с колко дронове ще оперирате в неограничена или специфична категория. Не е необходимо да се регистрирате, ако дронът:

  • - тежи под 250 g и няма камера или друг сензор, улавящи лични данни; или ако
  • - е вид детска играчка (по Директива 2009/48/EC за детските играчки), независимо че е с камера или друг сензор и тежи по-малко от 250 g.

Сертифициран дрон е необходим само когато рискът от операцията с него го изисква. Сертифициране не е необходимо за експлоатация в т.н. "неограничена категория", в която попадат повечето от сега предлаганите масово фотографски дроневе (обикновено - в промоция).

Какъв дрон да си купя? - неща за обмисляне

Има много различни видове дронове, от скъпите модели, заредени с най-новите технологии, до по-евтините дронове, които са забавни за летене у дома и в градината. Затова ако сте изправени пред въпроса какъв дрон да си купя, ето ви една конкретна поредица от неща и параметри, които да обмислите, без да се суетите и обърквате то рекламите на търговците.

Време за летене

Времето за полет варира между различните видове дронове и трябва да се вземе предвид в зависимост от това как възнамерявате да използвате своя дрон. Колкото по-голям е дронът, толкова по-дълго ще лети. Професионалните дронове предлагат време на полет до 30 минути, докато дроновете играчки могат да летят само около 7-9 минути с едно зареждане. Ако искате да летите по-дълго, вземете допълнителни батерии със себе си.

Батерии

Ако искате да управлявате дрона си по-дълго, помислете дали да има възможност за поставяне на сменяеми батерии. В този случай винаги ще е добре да имате резервни батерии със себе си, за да извлечете максимума от времето за полет.

Обхват (далечина) на полет

Зависи как възнамерявате да използвате своя дрон. Ако ще правите въздушни фотографии, важно е вашият дрон да има по-голям обхват на полета. Професионалните дронове могат да летят на разстояние до 2 км, докато сравнително напредналите дронове имат обхват от около 500 метра. По закон винаги трябва да държите дрона си в полезрение, така че е важно да проверите законите във всяка държава, ако възнамерявате да го вземете със себе си и в чужбина.

Камера

Не всички дронове идват с камера, някои са твърде малки или просто не се нуждаят от такава. Помислете за следните неща, ако определено искате камера за своя дрон:

А. Резолюция
За начинаещи, всичко над 2MP ще ви осигури снимки и видеоклипове с прилично качество. Ако сте по-сериозни относно резултатите от заснемането, помислете за нещо до 2,7K или дори 4K за невероятен кинематографичен ефект. Full HD 1080p резолюцията е идеална за създаване на домашни или празнични видеоклипове.

Б. Стабилизация
Стабилизация на камерата е нужна, ако искате вашите видео кадри да са плавни и стабилни. Камерите със стабилизиращи функции, като наличието на кардан, увеличават цената на дрона, но това се отплаща с невероятния краен видео резултат.

Поглед от първо лице

Функцията на дрона "поглед от първо лице" ви позволява да видите точно какво вижда дрона в реално време с помощта на вградената камера. Видеото се предава или към вграден дисплей на контролера, или към вашия смартфон или таблет. Това е функция за създаване или прекъсване, която ви помага да насочите камерата си към перфектната позиция.

GPS

Глобалното сателитно позициониране ви помага да локализирате вашия дрон, както и помага на софтуера на борда да генерира автоматични траектории на полета. Функцията за връщане към дома връща вашия дрон там, откъдето е излетял с едно натискане на превключвател.

Ремонти

Винаги има потенциал от катастрофи и сблъсъци с дрон. Повечето дронове се доставят с втори комплект витла, но си струва да изберете дрон, който има лесни за намиране резервни части, ако е необходим ремонт. Помислете за закупуване на дрон с безчетков двигател за по-дълъг общ живот. Двигателите с четка не издържат толкова дълго и въпреки че могат да бъдат заменени на ниска цена, това може да бъде неудобно и не си струва труда.

Какво да правим (с дроновете)?

Достатъчен е един бърз поглед в интернет, за да видите, че дроновете са на мода. Отвсякъде ви предлагат дронове в промоция, от всякъде валят видеа и снимки, направени отвисоко, с помощта на дрон. 

И според прегледи на приходите на доставчиците на дронове, както у нас, така и на световния пазар, този интерес очевидно ще продължи да нараства с големи темпове, поне до 2025 г. (след това, вероятно ще излезе модата на полетите до Луната и до Марс).

Тези полезни малки безпилотни апарати, достъпни даже за игра на децата, заснемат HD видеа и снимки от стотици метри височина, като някои от тях ви позволяват директно да гледате ландшафта от високо и от първо лице, чрез специални VR очила.

И все пак, дроновете може да се окажат не съвсем достъпни, поради:

  • - висока начална цена (освен ако не търсите играчка-еднодневка),
  • - необходимост от обучение по управление и обслужване (особено за по-качествените дронове),
  • - не малките експлотационни разходи (освен началната цена),
  • - определени задължения за регистрация в летателната администрация.

За дрон от висок клас може да се наложи да платите стотици левове, за да се насладите на пилотирането на скъпа летяща камера, но може да се окаже, че не сте подготвени за това преживяване (вижте горните причини).

Все пак прогресът е прогрес, независимо от нашата подготовка за него и ако не сме в крак с неговата мода, просто изоставаме, а прогреса ни задминава на скорост и продължава напред в компанията на най-ентусиазираните. 

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: