Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 март 2023

Дронове за начинаещи | dLambow

(Drones for beginners)

Кои дронове са за начинаещи и защо?

  1. - Skydio 2+
  2. - Potensic Atom SE
  3. - Potensic A20 Mini Drone
  4. - Potensic Dreamer 4K
  5. - Potensic T25
  6. - Ryze Tello
  7. - DJI Avata
  8. - DJI FPV
  9. - DJI Mavic Air 2
  10. - DJI Mini 2
  11. - DJI Mini 3 Pro
  12. - Fimi X8 Mini
  13. - Autel Evo Nano/Nano+
  14. - Parrot Anafi
  15. - BetaFPV Cetus Pro
  16. - Holy Stone HS100 Navigator
  17. - Holy Stone HS710
  18. - Revell Icon
  19. - Eachine 520S

Как да се ориентирате за своя дрон, ако сте начинаещи?

Ако сте гледали интересно видео или снимки, заснети от въздуха, това може да ви е впечатлило и да е породило у вас желанието също да разполагате с тази нова и вълнуваща технология, за да се пробвате и вие като въздушен оператор. 

Идеята е тук да получите някакви насоки за най-добрите дронове за начинаещи, така че да ви помогнем да изберете перфектния първи дрон, за себе си, за детето си или за някой друг - като подарък.

Това е сложно хоби и като всяко нещо, свързано с технологии, има изобилие от опции на производителите, с някои по-прости и с други по-сложни модели. Това може да затрудни намирането на най-добрия вариант за вас, но с толкова много възможности за избор, никога не е имало по-добър момент да се сдобиете дрон за начинаещи и да го подкарате на мига...

Дронове за начинаещи
Дронове за начинаещи (Drones for beginners)

Какво е дрон (обяснено за начинаещи)?

Повечето дронове за начинаещи трябва да имат акумулаторни батерии, четен брой въртящи се двигатели, радио приемник за дистанционно управление на дрона и процесор за преобразуване на управляващите команди в необходимите промени в скоростта на витлата, които в крайна сметка задвижват дрона и го насочват къде да лети.

Повечето дронове използват метода за управление с два стика (или са базирани на докосване на подобна схема на вашия смартфон), където командите за нагоре/надолу и въртене са на левия стик, а командите за посока на полета (въртене и наклон)  са на десния стик.

Как да изберете първия си дрон?

Важно е да помислите къде е най-вероятно да летите с вашия дрон - на открито, на закрито. Като цяло, най-добрият дрон за начинаещи трябва де е лек, компактен и лесен за летене, като е добре да има и камера с добро качество. Може да летите с него и по-далеч, но е добре да го поддържате в зоната на видимост (да не го изпускате от поглед).

За по-амбициозни полети предвидете възможности дронът да се справя с умерени ветрове, а карданът (държачът) на камерата да запазва стабилни изображения, без вибрации, докато се прави записа. Дрон, който може да кръжи на място, ще ви позволи да научите някои тънкости в управлението и да разберете колко чувствителен е той към команди.

Също така, предвидете да може да лети на закрито, с обърнати надолу визуални и сонарни системи за отчитане на разстоянието, които могат да му помогнат да кръжи дори без GPS, и допълнителните предпазители на витлото. Дроновете със сензори за избягване на препятствия са най-безопасни, но те обикновено идват с премия в цената.



Трудно ли се управляват дроновете за начинаещи?

Когато търсите дрон за начинаещи, обикновено го търсите по-евтин, защото изпитвате несигурност и се опасявате да не похарчите твърде много пари за нещо, което може и да не усвоите или да ви подведе в очакванията ви. Затова трябва да знаете, че евтините дронове често са по-трудни за научаване как да летят, отколкото скъпите дронове от по-висок клас, защото последните имат автоматизиран полетен софтуер, който позволява на дроновете сами да излитат и кацат. Това е хубаво нещо, но струва пари и ако си го спестите, ще се наложи още в началото да усвоявате ръчно сложни летателни операции, без облекчаваща автоматика.

Какъв контролер за управление на дрон е подходящ за начинаещи?

потърсете "Betaflight", който е сред най-популярните опции със своя лесен графичен потребителски интерфейс (graphical user interface - GUI) и се развива постоянно от разработчиците. Betaflight е гъвкаво и мощно базово програмно осигуряване за полетния контролер, идеален за начинаещи, който изисква малко или никакъв опит в кодирането на полета.

Кое е правилото №1 за дроновете?

Като общо, основното правило за начинаещи е да дръжте дрона на разстояние от други хора както в хоризонтално, така и във вертикално измерение. На какво разстояние? Поне 40 метра и никога по-малко от 30 метра.

Какво не трябва да се прави с дрон?

  • - Летете на или под 100-120 метра.
  • - Дръжте своя дрон в пряка видимост.
  • - Не летете във въздушно пространство с ограничения.
  • - Не летете близо до други летателни апарати.
  • - Не летете над групи хора.
  • - Не летете над стадиони или спортни събития.
  • - Не летете в близост до места за спешно реагиране, като например пожари, катастрофи...

Какво евентуални неприятности могат да въникнат с дрона?

Дронът може не много трудно да бъде хакнат, отвлечен или манипулиран. Той може също да навлезе в неразрешени зони за полет, като летища и военни зони. Въпреки, че удобното и любопитно наблюдение с дрон може да е интесно, то може да се превърне в недостатък с потенциално тежки последици, когато са замесени трети страни.

Управление на дрон за начинаещи и закон

Управлението на нов дрон, макар и за начинаещи, както при всяко друго ново умение, отнема известно време, за да го овладеете овладее, така че може да обмислите и предложенията за дронове, които имат помощни инструкции за полет. Мислете за тях като тренировъчни конзоли, на които ще усвоите ново и актуално умение, а оттам ще  придобиете и увереност. Но преди това, не забравяйте да проверите разпоредбите за използването на дронове, за да не се сблъскате със закона.

За какво да внимавате, когато купувате дрон за начинаещи?

Освен техническите характеристики и цената, които трябва да имате предвид, внимавайте е за безопасност и лекота на използване. Предвидете дрон с лесно сменяеми перки и други части за моментите, когато триковете са довели до авария. Изберете издръжлив дрон за начално ниво, ако в управлението и забавлението ще участват малки деца, защото се досещате какво правят те...

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: