Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

05 април 2023

Руски дрон-камикадзе "Геран-2" | dLambow

(Russian kamikaze drone "Geran-2")

Дронът-камикадзе "Герань-2" - новото оръжие-чудо

 

Какво е "Геран-2"?

На много места в мрежата, за "Геран 2" (на рус.: "Герань-2"; на англ.: "Geran-2") се говори като за "вундервафе", оръжие-чудо, което засенчва широко рекламираните турски дронове Байрактар. Максималната далечина на полета на "Геран-2", заявена от създателите, е 2000 километра, а ефективната - 1000 км, на която дронът-камикадзе може да достави бойна глава. Такъв дрон лети на височина от 60 до 4000 метра с крейсерска скорост от около 180 км в час.

Руски дрон-камикадзе "Геран-2"
Руски дрон-камикадзе "Геран-2"
(Russian kamikaze drone "Geran-2")

"Гераните" могат да атакуват целта и в ята от по 5-6 дрона. Специалистите смятат, че високата точност на ударите на Геран е свързана с неговата много ефективна система за самонасочване, която се пази в строга тайна и за сега е невъзможно да се разгадае, защото дронът камикадзе експлодира заедно с тази система и фактически я унищожава.



Какво е "Герань 2"?

Всъщност, дронът "Герань 2", според мнението на някои експертите, е безпилотен летателен апарат (БПЛА), копие на много успешния ирански дрон "Шахед". А той от своя страна е хибрид на два от най-популярните западни атакуващи дронове:
  • - американския Predator и
  • - израелския Hermes. 
Тази дрон-камикадзе го наричат още "персиеца".

Технически характеристики на "Геран-2"

Конструкцията на "Геран-2" е под формата на триъгълно крило, преминаващо в цилиндричен фюзелаж. Носът е оборудван с бойна глава, а двигателят е разположен във вътрешността на кърмата. Въпреки малкия си размер, "Герань-2", според паспорта си, има впечатляващи технически характеристики:
  • Дължина: 3.5 м
  • Размах на крилата: 2,5 м
  • Далечина на полета: 1.800-2.500 км
  • Височина на полета: от 60 до 4000 м
  • Тегло: 200 кг
  • Тегло на боеприпаса: 50 кг
  • Скорост: 150-180 км/ч
  • Продължителност на полета: 10-12 часа
Контейнери с такива дронове лесно могат да се поставят на камиони, железопътни платформи или кораби. Мощност на двигателя - 50 конски сили и наистина е като един добър мотопед.

Защо Гераните са трудни за сваляне?

Факт е, че чрез дронът "Геран", Русия намери един вид ключ към украинската противовъздушна отбрана. Нито останките от старата съветска противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна, нито новите авторитетни системи, доставени от западни страни, могат да се справят с тези крилати "моторни косачки" (псевдоним на Геран, заради пърпоренето на мотора, като при моторна косачка за трева).

Причината е в малкия размер на Гераните, които са почти невидими на съвременните радарни екрани. Те обикновено са "слепи", ако дронът се приближава към целта на ниска височина от 60 метра. И най-важното, поради слабия мотопеден двигател, този дрон почти не оставя топлинна следа в небето, която се използва от противовъздушната отбрана за самонасочване на зенитните ракети. Стрелбата по него с пистолет, автомат, ловна пушка, картечница или зенитни оръдия също е неефективна и малкорезултатна.

Цена на руския дрон "Герань-2"

При руските Герани дори винта не е от метал, а от ... дърво! И това не е минус, а плюс на цялата конструкция, която е по-лека и по-трудно се засича от радари. Като цяло е изключително проста и следователно устойчива и ... евтина. Резултатът е невероятно ефективно оръжие за малко пари, много по-евтино от всякакви крилати ракети. 

Точна информация за цената на един руски дрон "Герань 2" няма, но се говори за около 20-30 хил. долара на бройка, което е нищо в сравнение с цена от 1 млн долара за противозенитната ракета, която би могла да го свали, ако изобщо бъде засечен.


Особености на Geran-2

Една от най-важните характеристики на Geran-2 е фактът, че дронът не се управлява от оператор и няма оптични прибори. Геранът следва предварително зададен маршрут и удря целта по предварително зададени координати. Бойната му глава тежи 20-40 кг, а радиусът на унищожение от отломките е около сто метра, което дава висока разрушителна сила. 

Освен това дронът Geran-2 е оборудван със спътникова навигация от тип Controlled Reception Pattern Antenna (CRPA), с фазирана антенна решетка, която е относително устойчива срещу методите за радиоелектронна борба. 

В допълнение има и инерционна система, която при опит за заглушаване на навигацията му чрез Радио електронна борба, позволява на апарата автоматично да премине към инерционна система на движение по права линия, докато дронът напусне зоната на радиоелектронно въздействие, след което Geran-2 възстановява отново точното си позициониране и маршрута си.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: