Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

19 март 2023

Стефан Стамболов | dLambow

(Stefan Stambolov)

Какво знаем за Стефан Стамболов?

 

На 31 януари 1854 г., в гр. Търново е роден Стефан Стамболов.

Корените на семейството му са от Трявна. Бащата е съзаклятник от Велчовата завера (1835) и съмишленик на капитан Дядо Никола. Стефан Стамболов расте в обкръжението на революционери като Христо Иванов – Големия, отец Матей Преображенски – Миткалото, Христо Караминков – Бунито.

Стефан Стамболов
Стефан Стамболов (Stefan Stambolov)
 

Образованието си започва в родния град. 

Учи в Духовната семинария в Одеса (1870 – 1872), но не я завършва, тъй като е изключен поради връзките му с руски революционери. През 1873 г. за кратко е учител в Търново, след което заминава за Румъния, където попада в революционните среди на българската емиграция. 

 

Апостол на Вътрешната революционна организация

Издига се до апостол на Вътрешната революционна организация (1875 – 1876). Участва в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. Руски военен кореспондент през Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. 




Оглавява Регентството

След преврата от 1886 г. оглавява Регентството, потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия. През 1887 г. е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 г. Основава и ръководи Народнолибералната партия до убийството му.

 

Основоположник на икономическия и културния подем на България

Въпреки, че е критикуван заради диктаторските си методи той е сред основоположниците на икономическия и културния подем на България в десетилетията до Балканските войни.
На 3 юли 1895 г., Стефан Стамболов е жестоко посечен на улицата от Михаил Ставрев – Хальо и други харамии близки до Наум Тюфекчиев, и след три дни умира от раните си. 

Повод за убийството му е отмъщение за смъртта на Коста Паница и други бивши съратници на Стамболов. Коста Паница със съдействието на Русия прави опит за военен преврат и в резултат е екзекутиран. Стамболов е нападнат два дни преди делегацията за помирение с Русия да бъде приета от Николай II.


Кой е Наум Тюфекчиев?

Наум Тюфекчиев е роден на 29 юни 1864 година в Ресен, Османската империя. Той следва пиротехника в Лиеж, Белгия и става майстор оръжейник, като открива предприятие за производство на взривни материали и оръжие в София и бомболеярна, където произвежда гранатите „македонки“.  Той е замесен в редица атентати или опити за атентати в навечерието на Балканските войни и на Първата световна война.

Наум Тюфекчиев
Наум Тюфекчиев (Naum Tyufekchiev)

В Белград заедно с други сподвижници организира опит за убийството на Стефан Стамболов, но вместо него е убит министър Христо Белчев. След това Тюфекчиев бяга в Одеса. Впериода 1892-1894 г. той се завръща в Княжество България и се включва в дейността на Младата македонска книжовна дружина.

На 27 декември 1894 Тюфекчиев заедно с други участници, основават Братския съюз, влял се по-късно в Македонската организация. На I конгрес на Македонските дружества Тюфекчиев е избран за подпредседател на организацията.

На 15 юли 1895 г. Наум Тюфекчиев организира убийството на Стефан Стамблов, след което е арестуван, но по-късно освободен. На 25 февруари 1916 година по заповед на Тодор Александров Наум Тюфекчиев е убит от екзекутора на ВМОРО Туше Скачков на улица „Регентска“.
 

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: