Translate

---------------------------------------------------------------------------------

18 март 2023

Първият дрон | dLambow

(The first drone)

Кога се е появил първият дрон (The first drone)?

Ако се интересуваме кога е създаден първия дрон, вероятно трябва да го търсим сред първите безпилотни летящи средства, разработвани във Великобритания и САЩ по време на Първата световна война.

Кой е първия дрон в историята?

Една от версиите е, че първият дрон е The Aerial Target, британски малък радиоуправляем самолет от Първата световна война. Неговото устройство за дистанционно управление, което е проектирано от д-р Арчибалд Лоу (Dr Archibald Low), е част от колекцията на IWM (Imperial War Museums). Той става първият дрон в историята, който лети под въшно управление, при тестванията му през март 1917 г.

След това се появява американското въздушно торпедо, известно като Kettering Bug, което лети за първи път през октомври 1918 г. Въпреки че и двата модела показват обещаващи параметри в полетните изпитания, нито един от тях не е бил използван оперативно по време на войната.

Първият дрон
Първият дрон (The first drone)


Първа поява на името "дрон"

През междувоенния период продължава разработването и тестването на безпилотни летателни апарати, каквито днес наричаме дронове. През 1935 г. британците произвеждат редица радиоуправляеми самолети, които се използват като мишени за тренировъчни цели. 

Смята се, че понятието „дрон“ започва да се използва по това време, вдъхновно от името на един от тези модели - "DH.82B Queen Bee". Подобни радиоуправляеми дронове се произвеждат и в Съединените щати, като също се използват за тренировъчни мишени и обучение.



Първият прототип на дрон

Първият дистанционно управляван прототип на дрон, създаден възоснова на корпус на B-17 Flying Fortress, излита от Военноморската въздушна база Хило в Хавай на 6 август 1946 г., за да лети до военновъздушната база Muroc Army, Калифорния. 

Той е дистанционно управляван от персонала на Военновъздушните сили на армията на Съединените щати (USAAF). В това пътуване от 2600 мили участват два от тези прототипи, което им отнема почти 15 часа и поставя нов рекорд за издръжливост за дистанционно управлявани дронове.

Първите разузнавателни дронове

Разузнавателните дронове (БПЛА - Безпилотни летателни апарати) за първи път се появяват в по-голям мащаб по време на войната във Виетнам. Постепено дроновете започват да се използват и в редица нови роли, като например:
  • - да действат като примамка в битка,
  • - за изстрелване на ракети срещу фиксирани цели и
  • - за пускане на листовки за психологически операции.
След войната във Виетнам други страни освен Великобритания и Съединените щати също започват да изследват безпилотни летателни технологии (дрон-технологии). Новите модели станват по-усъвършенствани, с подобрена издръжливост и възможности за поддържане на по-голяма височина.

Първият реактивен дрон

Първият реактивен дрон Canberra U Mk 10, който трябвало да бъде използван като целеви безпилотен дрон в изпитанията на управляеми ракети Seaslug от HMS Girdle Ness. Това става на изпитателният кораб на Кралския флот за управляеми оръжия, базиран в Малта, през 1961 г.

Първата технология за дронове

Ейбрахам Карем (Abraham Karem - роден през 1937 г.) е конструктор на безпилотни самолети (дронове) с фиксирани и роторни крила. Той се смята за основател на съвременната технологията за UAV (дронове).

Първите дронове със слънчева енергия

През последните години се разработват и първите модели дронове, които използват слънчева енергия, за да се справят с проблема с горивото за по-дълги полети.

Първите военни дронове

Дроновете вече имат много функции, вариращи от наблюдение на изменението на климата до извършване на издирвателни операции след природни бедствия, фотография, заснемане и доставка на стоки. Но най-известната им и противоречива употреба е като военни дронове за разузнаване, наблюдение и целенасочени атаки. След терористичните атаки от 11 септември, Съединените щати значително увеличават използването на дронове.

Те се прилагат най-вече за наблюдение в райони и терени, където войските не могат да преминат безопасно. Но те също се използват като оръжие срещу чуждестранни заподозрени бойци. Използването им в настоящи конфликти и над някои страни повдигна въпроси относно етиката на този вид оръжия, особено когато води до смъртни случаи на цивилни, или поради неточни данни.
 

Първият роден дрон

За сега в България няма никаква информация за първи роден дрон. Това е учудващо! Целият свят се втурнал да прави дронове, а изглежда само ние не сме се усетили да направим истински български дрон. 
 
Първият роден дрон
Първият роден дрон (The first bulgarian drone)

И понеже този сайт е "Самоучител", ние ще се погрижим да подпомогнем създаването на първия роден дрон, сглобен собственоръчно в някой гараж или работилничка. Очаквайте скоро Самоучител на тема "Как сами да си направим роден дрон". Скоро ... А след това и ще се съревноваваме кой е по-по... с истински български дронове, родно производство.


Защо дронът е наречен дрон?

Думата „дрон“ е използвана за първи път за безпилотен летателен апарат през 1946 г., но напредъкът в дрон-технологиите през последните години направи понятието много по-често срещано.  Понятието "дрон" (drone) има две значения:
  • - „мъжка пчела“ (търтей) или
  • - „монотонен, продължителен звук“.
 

Кое е вдъхновило за прилагането на това понятие?

Жуженето на дрона като „тежка мъжка пчела“ (търтей). Търтеите са по-големи и по-тежки от пчелите работнички и напускат кошера, за да се роят през есента. Те са известни с така да се каже - безсмисленото си съществуване, понеже не събират мед, не защитават и не поддържат кошера. Единствената им цел е да оплодят пчелата майка, при което звучат с характерно жужене, наподобяващо звука на летящ дрон.

Предвестник на първите дронове

И накрая, има една история за австрийска атака със запалителен балон срещу Венеция, което е най-ранното регистрирано използване на безпилотен летателен апарат за военни действия. Случило се е през юли 1849 г., като за носител е използван балон, за да извърши първото офанзивно използване на въздушна мощ във военноморската авиация.

Тогава, австрийските сили, обсаждащи Венеция, са се опитали да пуснат около 200 балона, всеки от които носел със себе си запалителна бомба. Бомбата е трябвало да бъде пусната от балона със запален фитил над обсадения град. Балоните са пускани главно от сушата, а някои и от австрийския кораб SMS Vulcano. Така най-малко една бомба е паднала в града.

Повечето от останалите, поради промяната на вятъра след пускането, са пропуснали целта си, а някои са се върнали обратно над австрийските части и над изстрелващия ги кораб Vulcano. Макар, донякъде и комичен, този епизод може да се счита за първия предвестник на дрон, при това използван за военни цели.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: