Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

02 април 2023

Мини дрон | dLambow

(Mini drone)

Какво да очакваме от своя мини дрон?

Първо, нека изясним термина „мини дрон“.
 

Какво е мини дрон (What is a mini drone?)?

По определение Мини дроновете са малки безпилотни летателни апарати (unmanned aerial vehicles - англ. "drone", рус. "безпилотник"), без пилот или екипаж на борда:

  • - обикновено с тегло до 249 гр (за да не се налага регистрацията им в Летателната администрация),
  • - с малки размери за ръчно пренасяне,
  • - управлявани дистанционно от оператор или автоматично програмно осигуряване с помощта на Wi-Fi или радиопредавател,

които са предназначени преди всичко за търговска реализация и са използване най-вече в областта на фото и видео заснемане на обекти и събития, генериращи най-вече потребителско изживяване. Могат да бъдат квадрокоптери или даже октокоптери.

Мини дрон
Мини дрон (Mini drone)

Общо взето, мини дронът имат ограничени функции поради своите размери, което води и до сравнително ограничени възможности. Използват се главно от начинаещи или първи пилоти на дронове, които тепърва откриват света на дронове. Минитата са относително евтини в сравнение с по-големите дронове и често се използват на закрито.

Как работят мини дроновете?

Дроновете (в т.ч. и минитата) имат две основни функции:
  • - режим на полет и
  • - режим на навигация.
За да летят, дроновете трябва да имат източник на енергия, като батерия (за електрическите) или гориво (за двигателите с вътрешно горене). Те също имат ротори, витла и рамка. Рамката на дрона обикновено е изработена от лек, композитен материал, за да се намали теглото и да се увеличи маневреността.

Ако машинката има навигационни светлини и може да бъде оборудвана със светлинен комплект, тя може безопасно да бъде управлявана и през нощта. Ако сте пилот на търговски дрон, трябва да имате лиценз за това. Пилотите на дронове за комерсиална употреба и за развлечение трябва да преминат безплатно обучение за нощно летене.

Но в масовият случай, поради ниското тегло и малкия размер на мини дрона, той не трябва да бъде регистриран за полет на повечето места за използване, както някои от по-големите му събратя. През последните години мини дроновете добиха популярност, благодарение на своята гъвкавост, достъпност и лекота на използване. Мини дроновете са идеална отправна точка за начинаещи, които искат да научат този занаят с възможно най-малко вложения.



За какво се използват мини дронове?

Мини дроновете намират най-широко приложение за правене на снимки, запис на видеоклипове и много други цели. Всъщност някои от тези мини-дронове са се превърнали в незаменими инструменти за въздушна фотография и видеозаснемане. Въпреки че някои от тях могат да бъдат полезни и за проучване, картографиране или дори доставка на пакети.

На пазара вече се появяват дронове, способни да:

  • - записват 4K видео,
  • - да избягват препятствия във всички посоки,
  • - автоматично да проследяват,
  • - да правят снимки с висока разделителна способност,
  • - да имат удължен живот на батерията.
Днес дроновете, които се побират в дланта ви, могат да предоставят висококачествени кинематографични изображения и снимки за малка част от цената на пълноразмерни, усъвършенствани модели. Полезни са както за фотографи, така и за рибари, има по нещо за всеки.

Как да избирате мини дрон?

Независимо дали купувате мини дрон за развлечение или искате да го включите в бизнеса си, ето няколко фактора, които трябва да имате предвид, преди да купите такъв:

Цена на мини дроновете

Преди да купите мини дрон, не забравяйте да проучите цената и наличността на резервни части и аксесоари. Проверете информацията за гаранцията на всички дронове, които обмисляте. Освен това внимавайте при закупуването на резервни и допълнителни части и аксесоари на производители трети страни (неоригинални части). Съвместимостта на оборудването е основен проблем, който трябва да се вземе предвид и те трябва да издържат толкова дълго, колкото и оригиналното оборудване.

Използван материал

По-евтините дронове често се правят от пластмаса, при което тя може да бъде евтина и лека, но тя не винаги е издръжлива. Също така избягвайте да използвате алуминиеви дронове, те са леки, но не издържат добре на инциденти. Ако се опитвате да спестите пари, помислете поне за ABS пластмаса (Акрилонитрил-бутадиен-стирен/стирол), която е по-здрава от обикновената пластмаса. Или помислете за дронове от фибростъкло и въглеродни влакна, те са много по-издръжливи, но и много по-скъпи - въпрос на бюджет.

Обхват на мини дрона

Общото правило е, че колкото по-далеч може да лети вашият дрон от предавателя (контролера) ви, толкова по-добре. Евтините дронове имат ограничен обхват до около 30 метра, докато по-скъпите могат да покриват по-големи разстояния, без да губят връзка с контролера. Ако се интересувате от заснемане и фотография с дрон, обхватът става важен фактор, тъй като разширеният обхват ще позволи на дроновете да достигнат до повече места и по-голяма височина за снимки от различни ъгли и гледни точки.

Време за летене

Батерията на дрона ограничава времето за полет. Около 25 - 30 минути време за полет е доста типично. Но някои по-евтини модели издържат само пет минути. Независимо колко време за полет има вашият дрон, винаги е добра идея да закупите допълнителни батерии и да ги заредите, преди да напуснете дома. Така че, ако дронът се изтощи, да може да смените батерията и моментално да удвоите времето за летене!

Камера

Ако обмисляте дрон с камера, добре е да проверите спецификациите на камерата, като обърнете внимание на скоростта на:
  • - затвора,
  • - кадровата честота,
  • - диафрагмата и
  • - стабилизацията на изображението.
Всички тези фактори могат да повлияят на качеството на вашите снимки.

Кардан

Карданът помага да поддържате камерата си стабилна, докато летите. Три оси (наклон, накланяне и отклонение) описват различните движения, които дронът може да направи. Триосна карданна камера ще позволи на мини дрона да остане стабилен, докато снимате видеоклипове. Това е особено важно за въздушни снимки, защото камерата трябва да остане нивелирана, така че всичко да изглежда право.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: