Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

10 март 2023

GPS дрон | dLambow


Трябва ли ви GPS дрон (GPS Drone)?


GPS дроновете са нова посока за развитие на потребителски дронове, която помога на операторите на дронове да ги управляват по-добре, така че съответното летящо устройство да изпълнява по-прецизни задачи.

Кои са най-търсените и препоръчвани GPS дронове?


Топ 11 GPS дронове (Top 10 GPS Drones)

  1. Waterproof RC
  2. Yuneec Mantis
  3. Hubsan H501S X4
  4. Holy Stone HS510
  5. Walkera Scout X4
  6. DJI Mavic 2
  7. DJI Spark
  8. DJI Phantom 4
  9. DJI Phantom 4 Pro
  10. YUNEEC Typhoon
  11. Contixo F24
GPS дрон
GPS дрон (GPS Drone)


Топ 7 GPS дронове за начинаещи (Top 7 GPS Drones for Beginners)

  1. DJI Mavic Air
  2. HS720 GPS Drone
  3. HS700 Ophelia
  4. Potensic D85
  5. HS165 GPS
  6. Eachine E511S
  7. Le-Idea IDEA10

Какво е GPS дрон? (What is GPS Drone)

Всички GPS дронове са оборудвани с GPS модул, поставен в самия дрон, което им позволява да определят позицията си спрямо мрежа от орбитални спътници. За операторите на дронове необходимостта от дрон с GPS зависи от целта.

Повечето оператори ще по искат повече дрона си, след като наберат известен опит с първия си дрон. Дронове с GPS модули могат да подобрят работата на оператора и да се използват в реализирането на повече функции и дейности.

Как работи GPS-а?

GPS е същата система, с която всички сме запознати в пътните навигационни системи. Глобална мрежа от орбитални спътници изпраща сигнали, които GPS модул улавя с радиоприемник. Тези сигнали позволяват на модула да определи своята
  • - позиция,
  • - скорост и
  • - време.
GPS-ът използва концепцията за триангулация, за да определи относителната позиция и скорост, като обикновено използва три или четири спътникови сигнала, въпреки че някои GPS модули могат да използват до седем или осем отделни сателитни сигнала за оптимална работа.

Спътниците от GPS системата обикалят Земята два пъти на ден в точни орбити. Всеки спътник (сателит) предава уникален сигнал и орбитални параметри, които позволяват на GPS устройствата да ги декодират и да изчислят точното местоположение на спътника. GPS приемниците използват тази информация и чрез триангулация изчислят точното местоположение на дрона, в който са монтирани.

Световни навигационни системи

Има няколко различни световни навигационни системи.
  • - За САЩ, GPS мрежата е разпределена така, че да гарантира, че най-малко четири сателита са видими от всяка точка на земната повърхност.
  • - Русия управлява системата от сателити GLONASS.
  • - Европа е в процес на разработване на системата Galileo.
  • - Китай също разработва своя собствена навигационна мрежа, BeiDou.
  • - Индия разработва системата IRNSS.

Какви са предимствата на дронове с GPS?

GPS модулът на дрона е свързан към сигналите на тези спътници и по този начин дронът може да изпълнява някои напреднали функции като:
  • - позициониране,
  • - задържане на позиция,
  • - автономен полет,
  • - връщане към дома,
  • - навигация по зададени координати и др.



Избор на дрон с GPS

Изборът на дрон може да бъде непосилен, с толкова много опции, налични в такъв променлив ценови диапазон. Може да е трудно да се ориентирате кои са всички функции, какво означават и дали са нещо, от което се нуждаете или не.

Една функция, която е често срещана при повечето потребителски дронове от среден клас, но не и при дронове играчки от по-нисък клас, е GPS-а. Може би се чудите какво ще направи GPS за вас и дали си струва допълнителните разходи за него?

Наличието на GPS на първия ви дрон може да не е от съществено значение за вас, особено ако търсите базов дрон, с който да навлезете в безпилотната авиация. Но може да откриете, че използването на GPS от дрона е по-достъпно, отколкото си мислите.

А предимствата, които GPS предлага по отношение на лекота на полет и по-усъвършенстваните интелигентни функции, в значителна степен могат да компенсират увеличението на разходите при закупуване.

Как GPS-ът помага да се управлява полета на дрона?

GPS технологията се подобри значително през последните години, като стана едновременно достъпна и достатъчно лесна, за да бъде повече или по-малко стандартна за използването в среден клас потребителски дрон. Вече дори някои от дроновете, които биха попаднали в категорията играчки, идват с GPS функционалност. Наличието на GPS в дрона придава значителна функционалност на устройството. Той играе важна роля в много от функциите, на които операторите разчитат.

Стабилност на полета

Наличието на GPS на дрона може да му помогне да лети стабилно и ако установи, че се е отклонил от първоначалната си позиция, автоматично да коригира полета си и да се върне на необходимото място във въздуха. Същият принцип важи и за стабилността на дрона при вятър. При слаб вятър GPS помага на дрона да поддържа курса си по-плавно и стабилно, като постоянно определя позицията му.

Задържане на позиция

Когато дронът е включен към GPS сигнал, той е в състояние да определи и поддържа позицията си на определено място, известно като способност за постигане на стабилно задържане. Ако изобщо не захранвате дрона с никакви контроли, с GPS той ще може да остане на място дори при умерен вятър. Ако установи, че се е отдалечил от първоначалното си местоположение, той автоматично ще коригира и ще се върне на същото място във въздуха.

Същият принцип важи и за постигане на по-стабилен полет. Дрон без GPS е много повече подложен на "издухване" от курса и операторът трябва да работи много по-усилено, за да поддържа права, гладка траектория на полета. GPS обаче помага на дрона да се придържа към курса много по-плавно и стабилно, като определя къде се намира по всако време на полета.

Задържане на височина

Някои дронове използват GPS, за да поддържат постоянна височина по време на полет. Това е важно предвид разпоредбите, че дроновете трябва да летят под определена височина над нивото на земята. В много GPS дронове това ограничение на височината е предварително програмирано в управлението на полета. 

Други дронове използват бордови барометрични сензори за определяне на надморска височина или сензори за изображения, за да определят близостта или разстоянието от обекти, които са под тях, така че задържането на височина не зависи изцяло от GPS. Поддържането на постоянна височина при ръчен полет (без GPS или други сензори) може да бъде доста предизвикателство.

Връщане към дома (RTH)

Функцията за връщане към дома е един от най-добрите приятели за начинаещия пилот (а също и за по-напредналите). Дронът ще запомни и ще се върне на точното си място на излитане, с точност до 1-2 метра. Това очевидно е възможно само с GPS, който да окаже на дрона къде се намира в даден момент и откъде е тръгнал.

Връщането у дома става важно, ако:

  • - зарядът на батерията е нисък,
  • - достигате външния обхват на връзка с контролера на полета,
  • - сте се дезориентирани в управлението и не знаете как да върнете дрона си в правилната посока.

Някои дронове имат функция за автоматично връщане към началния режим, ако батерията спадне или ако сигналът към контролера е прекъснат. Почти всички GPS дронове имат бутон, който автоматично връща дрона обратно до точката му на излитане.
 

Полетен дневник

Много GPS дронове създават полетен дневник за всеки полет – колко време сте летели, къде сте летели и т.н. Това може да бъде полезно по отношение на воденето на записи, но също така е полезно при локализиране и възстановяване на катастрофирал дрон. Можете да получите достъп до дневника на полета чрез контролера или чрез приложение за контролер и да определите последното известно GPS местоположение на дрона. Вероятно дронът ще бъде там или някъде не много далеч.

Навигация по точки

Ако искате предварително да планирате полетна траектория или мисия за дрона, това може да стане, като го насочите да навигира по конкретни GPS координати по пътя си, наречени точки. GPS дрон може да използва функцията на автопилот, за да пътува по зададената траектория, която сте определили предварително. Инструкциите за автономни полети в точките могат също да насочат дрона да кръжи за определено време на определено място.

Например, ако искате да получите снимки на конкретна област. За въздушните фотографи, ако дронът е настроен на предварително определен курс и лети без нужда от въвеждане чрез контролера, операторът може да се съсредоточи върху работата на камерата за кадрите, които са му необходими. Автономният полет е по-гладък, отколкото може да се постигне с ръчно управление и осигурява по-гладки и по-ясни изображения от дрон-камерата.

Много търговски сектори разчитат в голяма степен на навигация по точки в дрон технологията. GPS е абсолютно необходим за използването на дроновете при картографиране, инспекция, строителство, селско стопанство и др.

Функция за картографиране

Когато дронът изпълнява геодезичн и картографски задачи, GPS модулът играе жизненоважна роля при маркирането на обектите от дрона. Когато използвате функцията за 3D картографиране за обект, дронът с GPS функция ще направи позиционирането на дрона по-точно.

Защо ви е да си купувате GPS дрон?

GPS дроновете са страхотни за:

  • - забавление на начинаещи,
  • - дистанционни пилоти,
  • - развлекателни цели,
  • - използване от професионалисти.

Те са едни от най-безопасните квадрокоптери, които включват множество функции за полета, които се извършват автоматично, без ръчно управление. Те са оборудвани със система за проследяване на местоположението и разполагат с по-добри предавки, с безчеткови двигатели и други подобни, които подобряват ефективността им във въздуха.

В дългосрочен план, ще спестите доста пари, като си вземете GPS дрон, в сравнение с дронове-играчки, тъй като качеството им е много по-добро. GPS дроновете също са една от най-бързо развиващите се категории летателни апарати, която включва широка гама от марки, които отговарят на всевъзможни предпочитания и нужди.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: