Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

22 март 2023

FPV дрон | dLambow

(First Person View Drone -  FPV)

Какво може да прави FPV дрон?

FPV дроновете (дрон с изглед от първо лице) предлагат завладяващо изживяване при летенето с изглед от първо лице, като това си има както свои предизвикателства, така и предимства, но при всички случаи изисква необходимото оборудване.

Най-добрите FPV дронове 2023
(Best FPV Drones 2023)
Най-добър като цяло - DJI FPV комбо
Размери12,2 x 10 x 5 инча
Тегло800 гр.
Видеозапис1080p резолюция
Камера12 мегапиксела
Време за полет20 мин.
Най-добър за начинаещи
BetaFPV Cetus Pro
Размери4,6 x 4,6 x 1,3 инча
Тегло50 гр.
ВидеозаписN/A
КамераN/A
Време за полет4-5 мин.
Най-добър за деца - DEERC D20
Размери7 x 4,7 x 1,7 инча
Тегло50 гр.
Видеозапис720p
Камера1 мегапиксел
Време за полет10 мин.
Най-добър за видео - DJI Avata
Размери7.1 x 7.1 x 3.1 инча
Тегло400 гр.
Видеозапис2.7K резолюция
Камера48 мегапиксела
Време за полет18 мин.
Най-добър бюджет - Ryze Tello
Размери3,7 x 3,7 x 1,6 инча
Тегло100 гр.
Видеозаписрезолюция 720p
Камера5 мегапиксела
Време за полет13 мин.

 

Какво е First-person view - FPV?

FPV означава "Изглед от първо лице". Така че, когато става въпрос за летене на FPV дрон, по същество това означава, че операторите на FPV дрона виждат това, което вижда и самия дрон с помощта на вградената си в челото камера.

Какво е FPV дрон?

Летящите с FPV дронове (Дронове с изглед от първо лице) използват вградена в предната си част камера, която предава видео на живо към оператора, чрез помощта на специални очила, мобилни телефони или екрани на таблети, като по този начин той управлява БПЛА все едно, че се вози на него. Този тип дронове могат да летят до около 120 метра височина и със скорост до 25 м/сек.

Дрон с изглед от първо лице
Дрон с изглед от първо лице
(First Person View Drone -  FPV)

От какво се нуждае един FPV дрон?

Оборудването за FPV дронове обикновено включва:
  • - дрона,
  • - контролер за управление,
  • - FPV очила за изглед от първо лице,
  • - две батерии,
  • - зарядно устройство,
  • - резервни витла,
  • - калъф,
и ... може да започвате. Свещеният граал на полета с FPV дрон е летенето в режим Manual/Acro, но това изисква много практика. Всичко това идва, разбира се, с по-висока цена, а понякога могат да възникнат проблеми със съвместимостта при управлението. 

А ако летите сами и сте фокусирани върху екрана си, може да имате нужда от придружител, който да следи небето и света около вас. Освен това, FPV дроновете са известни като по-трудни за маневриране при изглед от първо лице, което означава, че може да не е най-добрият вариант за начинаещи.




Сравнение на FPV с традиционен дрон


Каква е разликата с традиционните дронове?

Традиционните дронове се различават от FPV, тъй като те се управляват от гледната точка на оператора на земята. Докато с FPV, вместо това, се пилотира през перспективата ("погледа") на дрона. Изглед от окото на дрона, ако така желаете.

Иначе FPV и традиционните дронове изглеждат много сходни в почти всяко отношение. Традиционните дронове също имат бордови камери или, ако не, могат да бъдат оборудвани с такива, ако оператора иска да лети с FPV. И обратно, FPV може да деактивира камерата, ако оператора иска да управлява дрона от своята гледна точка, на земята.

Какви са ползите от летенето именно с FPV дрон?

Ако се чудите защо да изберете FPV пред традиционен дрон, ето предимствата:
  • - Това е невероятно завладяващо изживяване, което използва набор от технологии, за да предостави на оператора (на вас) футуристичен поглед от полета. Това е особено вълнуващо за хора, които никога не са летели с традиционен самолет или са го правили рядко.
  • - Управлението с Изглед от първо лице позволява по-прецизно летене и по-добра точност, тъй като директното предаване на живо:
    • = прави реакциите по управление по-бързи;
    • = придава по-добро усещане за обкръжението в полет.
  • - Позволява да заснемате зашеметяващи въздушни изображения. Ако се интересувате от фотография и видеозаснемане с дрон, тогава възможността да видите дрона от неговата собствена гледна точка създава невероятни изображения и видеозаписи.

Какво е изживяването с FPV дрон?

Дори при сравнително висока скорост, FPV дроновете могат безопасно да изпълняват редица завладяващи акробатики:
  • - завои,
  • - гмуркания или
  • - преминаване между краката на оператора,
като същевременно осигуряват плавни кадри – нещо нечувано дори при традиционните дронове. И цялото това удоволствие може да продължава 4 - 10 минути, докато се изтощи батерията, след което ще трябва да спрете за да я смените с резервна или да я презаредите.

А възможен ли е нощен полет с FPV дрон?

Да, възможно е. Налице е нова регулация, която бе въведена наскоро, която позволява на лицензираните от Летателната администрация оператори на дронове да летят и през нощта.

Използване на FPV дронове

FPV дроновете са идеални за редица конкретни задачи, като
  • - геодезия,
  • - въздушна фотография,
  • - сигурност,
  • - състезания с дронове,
  • - или просто да се забавлявате.

Законни ли са FPV дроновете?

Технически, в някои случаи можете да управлявате FPV дронове без лиценз за любителско радио – обаче, ако превишите ограниченията на мощността или използвате връзката с дрона неправилните честотни ленти без лиценз, може да сте в нарушение на законодателните разпоредби. Поради тази причина е препоръчително да преминете през изпит за лиценз за любителско радио, преди да започнете да управлявате FPV дронове.

Заключение

По-долу сме описали всичко, което трябва да знаете за FPV дронове. Но не забравяйте, че преди да тръгнете с новата си играчка, трябва да проверите всички разпоредби за дронове (отваря се в нов раздел), които се прилагат във вашия район. Има специални правила, които се прилагат, ако искате да управлявате своя дрон и през нощта (отваря се в нов раздел), така че се уверете, че сте наясно с всички правила, ако летите след залез слънце.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: