Translate

---------------------------------------------------------------------------------

17 февруари 2023

Окситоцин - хормон на любовта | dLambow


Окситоцин - хормонът на любовта ще помогне на мъжете да отслабнат


Какво е окситоцин (oxytocin)?

  • 1) Казано на научен език, окситоцинът (oxytocin, с формула: C₄₃H₆₆N₁₂O₁₂S₂, означаван символично: OXT, OT, OT-NPI, OXT-NPI) е невропептид и пептиден хормон на паравентрикуларните и супраоптичните ядра на хипоталамуса, който се транспортира до задната хипофизна жлеза, където се натрупва (депозира) и се освобождава в кръвта. Има олигопептидна структура.
  • 2) Казано на популярен език, окситоцинът е известен като "хормона на любовта", който се произвежда в човешкото тяло по време на прегръдка и сексуален контакт. Ново проучване показа, че този хормон помага на мъжете да отслабнат и да намалят броя на калориите, които приемат.
Окситоцин
Окситоцин - хормон на любовта

Окситоцинът ще ви помогне да отслабнете, доказано е.

Като част от малко проучване са изследвани 25 мъже. Всички участници в експеримента са получили спрей за нос с окситоцин или плацебо. Един час след еднократна доза от спрея, доброволците били помолени да изберат от предложеното меню храна за закуска. След това, учените изчислили колко калории приема всеки доброволец.

Резултатите от този експеримент били представени на годишната среща на ендокринното общество. Според представените данни, спреят с окситоцин намалява броя на консумираните калории на хранене и повишава метаболизма при хората.

Оказало се, че мъжете, които са използвали плацебо, са изяли средно 122 калории повече, храната им е съдържала 9 грама повече мазнини в сравнение с тези, които са използвали спрея с окситоцин, добавката с така наречения "хормон на любовта".

Окситоцинът предизвиква интереса на диетолозите по света.

Водещата изследователка и доцент по медицина в Харвардското медицинско училище Елизабет Лоусън (Elizabeth Lawson) в интервю пред репортери отбеляза, че резултатите могат да бъдат от голям интерес за диетолозите и онези хора, които активно се борят с наднорменото тегло.

За точно определяне на ефекта на окситоцина върху човешкото тяло е необходимо да се проведе по-подробно и мащабно изследване на ефекта от "хормона на любовта", което ще позволи разработването и прилагането на нови мерки против затлъстяване и метаболитни нарушения.
Окситоцин за любов и отслабване


Окситоцин ли е елексир на любовта?

Окситоцинът е хормон, който помага за изграждането на социални връзки. Производството му се стимулира от докосването на други хора. В човешкия мозък има 4 неврохимически вещества. Те пораждат чувства, които описваме като "щастие, любов".

  • - Ендорфинът потиска физическата болка и засилва положителните емоции.
  • - Допаминът е отговорен за мотивацията и опияняващото усещане за успех след упорита работа: той ни "награждава" за постигането на целта.
  • - Серотонинът е отговорен за вземането на решения, потискането на негативните емоции и самочувствието. Произвежда се, когато усетим признанието на другите – дава ни сила и ни кара да работим по-добре. Смята се, че липсата на серотонин може да причини депресия. Също така, хормонът е свързан с храносмилането (глад, например) и общата чувствителност на тялото.
  • - Окситоцинът е отговорен за взаимоотношенията в обществото. Това е първият хормон на щастието и любовта, с който идваме на бял свят. Произвежда се при децата още при раждането им.


Хормонът окситоцин помага за изграждането на взаимоотношенията ни

Окситоцинът не само повишава нивото на доверие, намалява страха и тревожността, но и задейства механизмите на привързаност и съпричастност. Мотивира за търсене, поддържане на контакт и укрепване на отношенията с други хора.

Именно той сприра далечните ни предци, когато са искали да избягат от непоносимите съседи от племето. Днес той сдържа острото желание да се откажем заради обидни думи на колеги, да напуснем дома си по време на конфликт или да се разделим с приятели заради глупава кавга.

Окситоцинът поддържа хората заедно.

Елексирът на любовта вече не е утопия и се нарича окситоцин

Американски учени, както изглежда, са разбили на пух и прах всякакъв романтизъм, строшили са всичките стрелите на Амур и напълно са опровергали разбирането, че брака се случва някъде из небесата. Оказва се, че субстанцията на любовта може да се разложи на прости биохимически съставки.

В списанието "Nat" е публикувана научна статия, която запознава американците с резултатите от последните изследвания в тази сфера. Доктор Кевин Тейлър от Университета Мичиган съобщава, че е открил химическите компоненти, които са в състояние да предизвикват любов. Чрез опити е било доказано, че в главния мозък на влюбения човек стават значителни биохимически промени.

Окситоцин помага в отслабването

Доктор Тейлор предполага, че изучаването на окситоцина ще помогне да се разберат чуждите емоции. Освен това, ученият предлага чрез използване на окситоцин да се преодоляват по-бързо някои фобии, а също да се постигат и по-добри резултати в … отслабването, доколкото всеки знае, че периода на влюбеност обикновено се съпровожда и с бързо отслабване.

"Моето откритие дава възможност да се създадат нов вид лекарства за любов, против стеснителност и за преодоляване на комплексите." - твърди д-р Тейлор.

 

Вече е известно, че хормонът окситоцин отговаря за:

  • - сексуалното влечение,
  • - чувството на доверие,
  • - увереността и
  • - преодоляването на страха.


Напълно е възможно след определено време да започнем да си купуваме от аптеките сироп за любов, таблетки против омраза и прах против страх, а в допълнение да извличаме и още един полезен ефект - отслабване.

----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: