Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

04 февруари 2023

Георги Калайджиев | dLambow


Георги Калайджиев - "Аз съм циганин"


Българите също трябва да помогнат с пари и те няма да са дадени напразно. 

Преди всичко, нека да изясним кой е Георги Калайджиев (Georgi Kalaidzhiev). „Аз съм циганин” – казва той за себе си. „И се гордея с това. В света на музиката не е важно откъде идваш. Ти просто трябва да бъдеш добър музикант”. 

Калайджиев е свирил с най-известния български камерен ансамбъл, „Софийски камерен оркестър”, в Карнеге–Хол Ню Йорк, Роял Аберт Хол в Лондон, операта в Сидни, Гевандхаус – Лайпциг.

Той е работил с Найджъл Кенеди и е разработвал филмова музика за Енио Морикони. Георги Калайджиев е роден в Сливен, но от 30 години живее в Германия, където преподава и концертира с оркестъра си „Студио концертанте“ .

Георги Калайджиев
Георги Калайджиев (Georgi Kalaidzhiev)

Още през 2009 г. той създава уникална книга с приказки и същевременно учебник по цигулка. Върху книгата си работи повече от десет години. В основата си тя е автобиографична – съдържа нотирани детски песни и текст. Част от песните, включени в книгата, са значими за България и нейната хилядолетна култура.

Музика вместо улицата

Дейността на Калайджиев е апостолска – той финансира музикалното обучение на млади ромчета от сливенския квартал „Надежда“. Проектът „Музика вместо улицата”, по който работи, е създаден от него и от Мария Хаушилд. Това е музикален проект, който показва на ромски деца пътя за избавяне от бедността - с помощта на класическата музика.

Днес 30 деца учат класическа музика. Според Мария Хаушилд: „Децата се променят когато учат пиано, цигулка или класическа китара”. А Георги допълва: „Срещата с Моцарт, Бах и Бетовен променя също и родителите.”




„И все още учениците трябва да репетират в един преустроен гараж”, тревожи се Мария Хаушилд. Причината: нито градът, нито правителството на България подкрепят проекта. Заедно с Георги Кавалджиев тя мечтае да реконструира една полусрутена библиотека в квартала. Тук трябва да се създадат модерни помещения за репетиция. Трябва да има и една малка сцена за представления.

„Едва тогава малкият младежки оркестър на проекта ще има подходящо място за репетиция”, казва Мария. „В същото време кварталът ще получи като подарък един образователен и културен център”, добавя Георги. Помощта е спешно необходима! За целта са необходими още около 26 000 евро. Всяка подкрепа ще помогне!

Българите също трябва да помогнат с пари и те няма да са дадени напразно, това е сигурно.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: