Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

02 февруари 2023

Киану Рийвс | dLambow

(Keanu Reeves)

Киану Рийвс не пропуска възможността да помогне

 Киану Рийвс е изоставен от баща си, когато е бил на 3 години и е израснал с 3 различни втори бащи. Той е дислексик. Мечтата му да стане хокеист е разбита от сериозен инцидент. Дъщеря му почива при раждането. Приятелката му загива в автомобилна катастрофа. Най-добрият му приятел Ривър Феникс почива от предозиране. По-малката му сестра бе болна от левкимия. Днес тя е здрава, а той дарява 70% от приходите си от филма „Матрицата“ на болници, които лекуват заболяването. 
 
Киану Рийвс
Киану Рийвс (Keanu Reeves)

И въпреки всичко, което се е случило, Киану Рийвс не пропуска възможността да помогне на нуждаещите се. Когато се снимал във филма "Дом на езерото", той чул разговор между двама от масовките. Единият се разплакал, защото щял да загуби дома си, ако не плати 20 000 долара ... и в същия ден Киану внесъл необходимата сума в банкова му сметка.
 
Той е една от малкото холивудски звезди без имение. Няма бодигардове и не носи скъпи дрехи. И въпреки, че го оценяват на 100 милиона долара, все още се вози в метрото и му харесва!
 
След като спечели астрономически суми от трилогията "Матрицата", актьорът дари повече от 50 милиона долара на персонала за костюми и специални ефекти: истинските герои на трилогията, както ги нарича той. Също така купува Харлей-Девидсон за всеки от дубльорите си. Общият разход е над 75 милиона долара.
 
Киану Рийвс (Keanu Reeves)
Киану Рийвс (Keanu Reeves)

За много популярни филми той дори се отказва от 90% от хонорара си, за да позволи на режисьорите да наемат други звезди. През 1997 г. някои папараци дори го хванаха да прекарва сутринта с бездомник в Лос Анджелис, да го слуша и да споделя живота му с часове.
Киану Рийвс никога не е твърдял, че се занимава с благотворителност, само поради морални причини, а не с цел да изглежда по-добре в очите на другите.
 
Затова, в края на краищата, смята, че дори в лицето на трагедията, един силен, стабилен човек може да израсте и успее. Независимо какво се случва в живота му, може да го превъзмогне!



Предполага се, че Киану Рийвс казва така (има и твърдения, че това не са точно негови думи, но те са силни и много хора ги намират съзвучни със съвремието ни): 
"Не мога и няма да бъда част от един свят, в който жените се обличат като проститутки и излагат на показ всичко, което би трябвало да е съкровено и интимно. 
  • Свят, в който мъжете харесват това. И търсят това.
  • Свят, в който никой вече не мисли за понятия като чест и достойнство.
  • Свят, в който двойките бързо забравят какъв обет са си дали, когато са се вричали един на друг…
  • Свят, в който жените не искат деца, а мъжете не искат семейства.
  • Свят, в който посредствени хора карат скъпи коли, купени с парите на бащите им, за да демонстрират своя успех. Който всъщност е чужд успех.
  • Свят, в който бащите потискат синовете си, карайки ги да вярват, че не са способни да постигнат нищо от това, за което мечтаят.
  • Свят, в който хората казват, че вярват в Бог, но без да се опитват да изживеят тази вяра. Да живеят според тази вяра.
  • Свят, в който ревността е нещо, от което трябва да се срамуваш, а флиртът е нормален и здравословен.
  • Свят, в който скромността е недостатък, а не преимущество.
  • Свят, в който синовете харчат парите на бащите си в нощни клубове, в които слушат безсъдържателна музика, докато се наливат с алкохол.
  • Свят, в който момичетата се влюбват точно в такива момчета.
  • Свят, в който хората не търсят любов, а перфектен партньор. Свят, в който се говори за свобода на избора, но всеки, който направи избор, различен от този на останалите, се обявява за луд.
  • Свят, в който хората поправят колите си, без да пестят парите си, но не дават шепа милостиня на някой нуждаещ се.
Аз отказвам да вървя по този път. Избрах друг. Избрах свой. За съжаление малко са хората, които искат да вървят заедно с мен по него…"
 
Животът си заслужава живеенето.
Бъдете хора!
 

А сега, ето и малко предистория за младият Киану Рийвс

Бащата на малко момче бил затворен за продажба на наркотици и след това той и майка му го напуснали напълно. Младата и красива жена решила да продължи да търси щастието в личния си живот, след като дала 3-годишния си син на старите си родители.

Keanu Reeves
Киану Рийвс


Старите хора живеели в бедност, но момчето било прието и, както можели, се грижели за него, заобиколен от любов. В училище той не се отличавал с постижения. Освен това страдал и от дислексия.

Съучениците му се смеели над него, учителите се отнасяли снизходително и презрително ... Но момчето израсвало добричко. Припечелвал стотинки от заточване на кънки, косене на тревни площи. Спечелените парчкии стигали за един голям и вкусен сандвич - истинско щастие.

По-късно, рекламните агенти обърнали внимание на красивото, високо момче. То започнало да се появява на снимки рекламни предавания. От тези телевизионни изяви той е видян от култовия режисьор Оливър Стоун и му била предложена главната роля във филма „Взвод“ - за войната във Виетнам.

- Не мога! - твърдо отказало момчето.
- Аз съм пацифист. Аз съм против войната и всякакви конфликти.

В крайна сметка това момче не могло да получи нито средно, нито висше образование. Но се превърнало в един прекрасен актьор и останало човек с голямо сърце.

Днес Киану Рийвс харчи милиони за подпомагане на хората и спонсориране на организации за защита на животните. Успехът в живота зависи не толкова от ума, колкото от духовните качества.

Знания и умения могат да бъдат придобити през целия живот. И дислексията ще отмине с течение на времето. Но емпатията е умът на сърцето. Неврологът Ричард Дейвидсън каза, че добротата и справедливостта са отличителни черти на развития интелект. Такива са успешни хора.

Много е важно, оставайки сам със себе си, сваляйки позлатата и другата суета, по-често да си задаваме въпроса:
- Какъв човек съм аз? Кой искрено се радва на присъствието ми?

Дорен Муса 

Ето и още една история за

Киану Чарлз Рийвс,
пропуска първите 20 минути от партито, посветено на края на новия му филм ′′ Дъщеря на Бога ′′в един от клубовете на Ню Йорк. Той чакал търпеливо под дъжда, за да бъде пуснат вътре. Никой не го познал. Собственикът на клуба казал:
''Дори не знаех, че Киану стои под дъжда и чака да му бъде отворено - той не каза на никого нищо."
Той постоянно пътува с градски транспорт. Лесно взаимодейства с бездомни хора на улицата и им помага с всичко с което може и на което е способен. Той е само на 55 години. Всеки ден сяда в парка и може да яде хотдог, докато седи между обикновени хора, без да се притеснява от
нищо и никого.
 
След заснемането на една сцена от ′′ Матрицата ", Киану дава на всички каскадьори по един нов мотоциклет - като признание за уменията им. Отказва по-голямата част от хонорара си, заради заплатите за костюми и компютърни работници, които рисуват специални ефекти в "Матрицата "и решава, че техният дял от участието в бюджета на филма е подценен и им помага, като им дава по голямата част от неговия собствен дял!
 
Намалява хонорара си във филма ′′Адвокат на дявола ", за да има достатъчно пари, за да покани Ал Пачино.
 
Почти по едно и също време най-добрият му приятел починал; приятелката му загубила детето им, а скоро след това дори загинала в катастрофа... Сестра му се разболяла тежко от левкемия. Въпреки всичко, Киану не се пречупил: Той дарил 5 милиона долара на същата клиника, която лекувала сестра му... Създава Фондация ′′Левкемия", даряваща значителна сума от всеки негов филмов хонорар."
Можеш да се родиш човек, но е трудно да се запазиш такъв...

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: