Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

09 февруари 2023

Райън Хреляк | dLambow

 

Райън Хреляк осигури вода на милион африканци.

Още като дете Райън (Ryan Hreljac) събрал пари за кладенец в Уганда, а днес има фондация, направила над хиляда извора и тоалетни в Африка.

Добротата все още я има! Вижте това момче - то само успяло да утоли жаждата на милион африканци в Уганда! Името му е Райън, той е роден в Канада през май 1991 г.

Райън от Канада
Райън Хреляк (Ryan Hreljac)

Когато бил малък, само на шест години, в училище неговият учител разказал как живеят децата в Африка. Дълбоко развълнуван, Райън научил, че някои дори умират от жажда, докато за него е достатъчно само да отиде на чешмата и да получи чиста вода.

Райън попитал учителя колко би струвало да докара вода в Африка. Преподавателят му казал, че има организация, наречена „Watercan”, която може да направи кладенци, струващи около 70 долара.

Той започнал да работи из квартала и да спестява пари, с което заразил братята, съседите и приятелите си, които започнали да помагат, докато не събрали необходимите пари. Така през януари 1999 г. в село в северна Уганда бил пробит първия кладенец на Райън.

Когато изворът бил готов, училището на Райън започнало да кореспондира с училището край кладенеца. Така Райън срещнал Акана: млад мъж, който се опитвал да учи всеки ден, като децата в нормалните страни.



Запленен, Райън помолил родителите си да пътуват, за да се срещнат с Акана. През 2000 г. той пристигнал в града и бил приет от стотици хора, които образували коридор и скандирали името му.

- „Знаете името ми?” - изненадано питал Райън.
- „Всеки, който живее на 100 километра наоколо, го знае”, отговорил неговият африкански приятел.

Райън днес е на 29 години и има своя собствена фондация, чрез която само до 2016-а е построил повече от 1090 кладенци и 1229 тоалетни в Африка. Той е отговорен и за осигуряването на образование и обучение на местните хора, които да се грижат за кладенците и водата

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: