Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

08 февруари 2023

Хосѐ Мухѝка - народният президент | dLambow


Хосѐ Албѐрто Мухѝка Корда̀но - народния президент


Хосѐ Албѐрто Мухѝка Корда̀но, накратко Хосе Мухика, е уругвайски политик и президент на южноамерианската държава от 2010 до 2015 г.
---
José Alberto Muhka Cordagno, briefly José Muhika, is a Uruguayan politician and president of the South American state from 2010 to 2015.

 

Хосе Алберто Мухика Кордано
Хосе Алберто „Пепе“ Мухика Кордано

Хосе Алберто „Пепе“ Мухика Кордано (на испански: [xoˈse muˈxika]) е роден на 20 май 1935 г. Той е уругвайски политик, бивш революционер и фермер, който е бил 40-ият президент на Уругвай от 2010 до 2015 г.  

Бивш партизанин от Тупамарос, той е бил измъчван и хвърлен в затвора в продължение на 14 години по време на военната диктатура през 70-те и 80-те години на миналия век. Член на коалицията на широкия фронт от леви партии, Мухика е бил министър на животновъдството, земеделието и рибарството от 2005 до 2008 г. и сенатор след това.

Като кандидат на Широкия фронт той печели президентските избори през 2009 г. и встъпва в длъжност като президент на 1 март 2010 г. 




Описван е като „най-скромният държавен глава в света“ поради суровия си начин на живот и даренията му от около 90 процента от месечната му заплата от $12 000 на благотворителни организации, които са в полза на бедни хора и дребни предприемачи.

Отявлен критик на фокуса на капитализма върху трупането на материални блага, които не допринасят за човешкото щастие, Мухика често е виждан да кара своя 60-годишен автомобил. Times Higher Education го нарича „президент философ“ през 2015 г., игра на думи на концепцията на Платон за царя философ.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: