Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

23 февруари 2023

Сикстинската капела (Cappella Sistina) | dLambow


Сикстинската капела (Cappella Sistina) във Ватикана. 

Сикстинската капела (на латински: Sacellum Sixtinum, на италиански: Cappella Sistina) е музей и бивш параклис в Апостолическия дворец – официалната резиденция на римокатолическия папа във Ватикана. Храмът се използва за конклави, а в наши дни е отворен и за туристи.

Известна е с архитектурата си и фреските, дело на известните ренесансови художници Микеланджело, Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио, Доменико Гирландайо и други. 




Таванът с площ 1100 m2 е изрисуван от Микеланджело между 1508 и 1512 г. по поръчение на папа Юлий II и заедно със сцената Страшният съд (изрисувана между 1535 и 1541 г.) се смята за връх в творчеството на Микеланджело.

Сикстинската капела
Сикстинската капела (Cappella Sistina)

Храмът носи името си от папа Сикст IV, който поръчва възстановяване на старата Капела Магна. По негово поръчение между 1481 и 1482 г. флорентински и умбрийски художници рисуват по стените фрески със сцени от живота на Мойсей и Христос. Работата приключва през месец май 1482 г. и на 15 август 1483 г. Сикст IV провежда първата литургия в обновения храм.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: