Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

07 февруари 2023

Свастика | dLambow

(Swastika) - 

Какво символизира свастиката?

В продължение на хилядолетия Свастиката (swastika) представлява в много култури по света мощен и положителен символ, символ на щастие и късмет. Думата "свастика" идва от санскритската дума свастика. Най-дълбокото значение на тази дума е "непрекъсната победа". Някои тълкуват термина като „да бъдеш висше същество. "

Свастиката
Свастиката (Swastika)

Съществува мнение, че е символ на въртящо се слънце, безкрайност или непрекъснато творение. В западните култури свастиката се нарича колелото на светлината, а в мандарината е известна като ван и ванджи. Тази дума е омофон за йероглифа от десет хиляди ( 万) както на китайски, така и на японски език, и се тълкува като число, обхващащо всички творения във Вселената.


Едно от първите изображения на свастика се появява преди около 8000 години, но не в азиатския регион, а в културата Винча, в Югоизточна Европа, където сега се намират Босна и Херцеговина. Свастика е открита и в християнските катакомби на Древен Рим, където е придадено значението „Живот на живота“.


Изображения на свастика са открити и в етиопските скални църкви на Лалибела през XIII век, в скандинавските древни писания и надписи на индианците навахо в Северна Америка. Свастика като символ е разпространена в Гърция, Перу, Индия, Япония и други райони на света.
Това показва, че в древността различните цивилизации са имали сходни морални стандарти и ценности. Във всички култури свастиката е считана за положителен символ на връзката между човека и висшите същества.


В будизма свастиката е пряко свързана с Буда и може да се намери на статуи - на ходилата на краката или в сърцето. Казано е, че в него се съдържа ума на Буда. Свастика става широко известна в Китай преди около 2000 години, когато будизмът прониква в тази страна от Индия. 

По време на династията Танг императрица Ву Зетиан управлявала през 6 век, свастиката е използвана като символ на Слънцето.


За древните китайци свастиката представлявала непрекъснато движение, като във вятърна мелница. Тя непрекъснато се върти по посока на часовниковата стрелка и по посока на часова стрелка. Когато се върти по посока на часовниковата стрелка, това представлява енергията, силата и интелигентността на Вселената; когато се върти по часовниковите стрелки, символизира милост.


Свастика въплъщава и универсална хармония и баланс на противоположностите, Ин и Ян. Освен това символизира висш вътрешен смисъл, тоест целта на нашето съществуване - да се освободим от светските привързаности, за да се издигнем на по-високи духовни нива и така да прекъснем непрекъснатото превъплъщение в света на хората.




Четирите свастика „ръце“ ни напомнят, че по време на циклите на раждане и смърт можем да се трансформираме в четири вида същества: небесни същества, хора, животни (включително птици, насекоми и растения) и адски същества.


Хитлер, един от най-зловещите герои на всички времена, узурпира този свещен символ и го прави емблемата на нацисткото движение, като по този начин изкривява значението му за новите поколения. В следствие на това от асоциацията мнозина гледат на свастиката като на символ на геноцид, война и омраза. Това нанесе големи щети на духовния свят, разкривайки първоначалното значение на този свещен символ.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: