Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

16 февруари 2023

Храм паметник Шипка | dLambow

 

Храм-паметника в Шипка, България

---
Храм-памятник в городе Шипка, Болгария
---
Monument in Shipka, Bulgaria

Шипченският манастир „Рождество Христово“ е действащ православен манастир в град Шипка, община Казанлък, България. Разположен е в северозападните покрайнини на града. Манастирският комплекс включва църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и духовна семинария.

Храм-паметника в Шипка
Храм-паметника в Шипка (Monument in Shipka)

Манастирската църква „Рождество Христово“ е архитектурен шедьовър.[1] Обявена е за паметник на културата от национално значение и е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под № 92. Църквата е посветена на героите от Руско-турска война (1877 – 1878).



Средствата за изграждането на храма са набрани чрез дарения, събрани предимно в Русия, но също и в България. Инициативата за неговото построяване е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал-майор Михаил Скобелев[2]. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти. Храмът е открит тържествено на 27 септември 1902 г. в присъствието на генерали от руската армия и много почетни гости.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: