Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

13 февруари 2023

Пилотът Джордж Еърд и самолета XJ-332 | dLambow

George Aird and XJ-332 aircraft
 

Пилотът Джордж Еърд и самолета XJ-332, след катапултирането

Удивителна снимка, направена на 13 септември 1962 г. от професионалния фотограф Джим Мийдс (Jim Meads). На снимката виждаме последния полет на самолета XJ-332 (the XJ-332 aircraft), секунди преди катастрофата му. Пилотът Джордж Еърд (George Aird) е успял да се спаси, като е скочил с отворен парашут, а трактористът гледа с уплаха.

Пилотът Джордж Еърд и самолета XJ-332
Пилотът Джордж Еърд и самолета XJ-332
(George Aird and XJ-332 aircraft)

Снимка е направена от Джим Мийдс на 13 септември 1962 г. По онова време тя е публикувана във вестници по цял свят. На снимката се вижда как трактористът е чул удара на катапултната седалка и е заснет в момента, когато бързо се е обърнал, за да види какво става...  Пилотът оцелява, а самолетът се разбива напълно.



По това време Джим живеел в съседство с пилот-изпитателя в Хатфийлд, Хартфордшър, Великобритания, като на този ден и съпругите им заедно отишли да пазаруват дрехи в Лондон. Боб споменал, че този ден трябваше да лети с XJ-332 и по-късно децата на Джим попитали, дали могат да отидат да гледат полета. Въпреки, че Джим бил фотограф, той обикновено не вземал фотоапарата си на излет, като този. Въпреки това, в този случай той решил, че направи получи снимка на съседа си, по време на полет.

Когато XG332 навлиза за финалния подход, на около 200 фута височина носът му се накланя нагоре и пилотът е принуден да катапултира. Самолетът е остава неконтролируем, след като пожар в двигателя е повредил задвижващия механизъм на опашната плоскост.

Джим прави снимката в момента след катапултирането и, както може да се види, уловил пилота обърнат с все още неотворен парашут, като в същото време самолетът пада към земята в близост до него. Шофьорът на трактора чува удара от седалката при изхвърлянето на пилота и се обръща, за да види какво става.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: