Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

06 април 2022

Лигатури в ювелирното изкуство | dLambow


Лигатури в благородните сплави и ювелирното изкуство


Какво е лигатура в ювелирното изкуство?

В ювелирното изкуство, лигатура е добавяне на неблагороден метал в бижута или монети от благородни метали. За да бъде един продукт от благороден метал в практическа употреба, се налага използването на специални сплави, състоящи се от изкопаем скъпоцен метал и лигатура.

Какво е лигатура в благородните сплави?

В ювелирното изкуство, лигатурата се използва за повишаване на здравината и стабилността на благородната сплав и помага за промяна на външните данни на жълтия метал. За практическото използване на металите, присъствието на лигатура е изключително важно. Благодарение на добавките, новите сплави стават по-здрави или обратно, придобиват необходимата мекота. Добавките или съставът на допълнителните компоненти може да варира. Определящият фактор за лигатурата е процентът на допълнителните компоненти.

Лигатури в благородните сплави
Лигатури в ювелирното изкуство

Лигатури от цветни метали

Наличието на мед променя цветовия тон на златната сплав, правейки цвета й по-благороден и богат. Подобни свойства са характерни и за други неблагородни метали, чието добавяне към златото и среброто значително променя физическите и технологичните свойства на благородните метали. Медта например е основната лигатура за сребро, така че почти всяко сребърно бижу съдържа мед

Лигатурите подобряват свойствата на златото и среброто

Смесването на мед или калай към злато и сребро, е за да им се придаде по-голяма твърдост (хим.). В среброто от 84-та проба има 12 части от лигатурата.  Поради специалните си физични свойства, златото в естествена и чиста форма почти никога не се използва в бижутерската индустрия. Жълтият метал е твърде мек, структурата му не е стабилна и издръжлива.

Сплав от злато и сребро

Сами по себе си златото и среброто са меки метали, но заедно образуват твърда сплав. Комбинацията от жълт и бял метал  има отлични технологични характеристики. Такава сплав има необходимата пластичност и може да се обработва.

Лигатура за злато

За златото основната лигатура е сплав от сребро и мед в определено съотношение. По-рядко към този състав се добавят други компоненти:

  •     - платина;
  •     - паладий;
  •     - никел и кобалт;
  •     - цинк и кадмий.

Комбинацията от сребро и мед е най-често срещаната. Именно тази лигатура осигурява на благородната сплав по-високи практически характеристики за обработка.




Лигатури в състава на златни изделия

За да разберете колко чисто злато има в едно бижу и колко е ценно то, се използват два метода (стандарта) за определяне чистотата на златото, които дава ясна представа колко жълт изкопаем метал се съдържа в 1 кг благородна сплав. Те са:

- Карат

  •     24 карата - 100% чисто злато
  •     12 карата - 50% злато + 50% примеси
  •     14 карата - 58.50% злато - за евтина бижутерия
  •     18 карата - 75% злато - за скъпа бижутерия


- Проба

  •     Проба 999.9 - чисто злато + 0.01% лигатура
  •     Проба 750 - 75% злато + 25% лигатура - за скъпа бижутерия
  •     Проба 585 - 58.5% злато + 41.5% лигатура
  •     Проба 375 - 37.5% злато + 62.5% лигатура - за евтина бижутерия


Влияние на лигатурата върху цените на бижутерията

Лигатурата в благородните сплави и ювелирното изкуство определя не само физическите свойства на златната сплав, но и влияе върху нейната стойност. Добавянето на платина значително повишава стойността на златните изделия, докато увеличеното количество мед, кобалт и никел значително намалява търговската стойност на самата сплав и ювелирните изделия, произведени от нея.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: