Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

07 април 2022

Амперсанд ( & ) | dLambow

(ampersand - &)

Амперсанд - произход и използване на ( & )


Примери за използване на
амперсанд ( & )
в английски език
1.Q&AQuestions and
Answers
2.AT&TAmerican
Telephone and
Telegraph
3.A&Psupermarkets
4.R&DResearch and
Development
5.D&BDrum and
Bass
6.D&DDungeons and
Dragons
7.R&BRhythm
and Blues
8.B&BBed and
Breakfast
9.P&LProfit
and Loss


Какво е амперсанд ( & )?

Амперсанд е специален знак (& - логограма) обозначаващ съюза "и". Този знак е най-претенциозният в европейската шрифтова система. Появява се в шрифтовете на латиница. Самото наименование, думата "ampersand" се появява в речниците през 1837 година и произлиза от английския израз "and per se and", чийто значение е обяснено малко по-надолу. На компютърните клавиатури мястото на "&" в горния регистър на числото "7" на латиница.

Логограма

Логограма или логограф (йероглиф) е графема (писмен знак), обозначаваща дума или морфема. Противопоставя се на фонограма, която може да бъде изразена с фонема или комбинация от фонеми, и детерминатив, който определя граматическите категории.

Амперсанд "&"
Амперсанд "&" (ampersand "&")

Етимология (произход на понятието)

Произходът на понятието може да се разглежда в два аспекта: Първо - като графичен символ "&" и Второ - като дума (словосъчетание) "ampersand".

- За графичния символ "&"

Изобретяването на знака (лигатурата) "&"  се приписва на Марк Тулий Тирон, предан роб и секретар на Цицерон. Дори след като Тирон станал освободен човек, той продължил да пише текстове на Цицерон. И до 63 г. пр.н.е. той изобретява своя собствена система от съкращения за ускорено записване, наречена "Тироновски знаци" или "Тироновски бележки (Notæ Tironianæ).

Тази система за съкратено писане се използва до 11 век, а Тирон се смята и за основател на римската стенография. Знакът "&" се използва активно от писарите от втората половина на 8 век, а от типографите от средата на 15 век. Преди време, дори съкратената форма et cetera (със значението: "и така нататък" - от латински) е била записвана и печатана като "&c." (и др.) вместо обичайното за днес "etc." (и т.н.).

Вариации на графичния символ за амперсанд "&":

  • ۽
  • et
  • 𐌄𐌕
  • ɛt


- За понятието "амперсанд" (понякога "амперсе́нд")

Произлиза от английската дума "ampersand", която от своя страна идва от израза
"and (&) per se and", което на английски означава "(the character) & by itself (is the word) and.", а на български се превежда като: "(знакът) & сам по себе си (е думата) and ( и )". Амперсандът е графично съкращение (лигатура) на латинския съюз "et" ( и ) - това ясно се вижда в изображението на амперсанда в курсив. Нарича се още:

  • - знак, който замества съюза "и"
  • - знак за съвпадение,
  • - особен знак-спътник, разновидност на лигатура.

Амперсандът се използва активно от писарите от втората половина на 8 век, а от типографите от средата на 15 век. В български език, лигатурата "&" за съкратено изписване на английския съюз "and" почти не се използва, защото българския съюз "и" (от лат."сам по себе си" - per se ) е достатъчно кратък.

Част от английската азбука в училищата

Амперсандът става толкова привична част от писменостите, основани на латиница, че в страните от Европа и Северна Америка е поставян като последна 27-ма буква (на последното място) в азбуките на всички буквари от началото на 19 век. В английските училищни азбуки знакът & се поставя в края на азбуката и произношението му се римува така: "…, X, Y, Z and per se And". Знакът амперсанд & е лигатура на латинския съюз "et" ( и ).

При произнасяне на буквите от английската азбука, пред названието на буквите, произнасяли "per se" (от латински: "само по себе си" или"като такъв") за да разграничи самостоятелната буква от съвпадащи с нея еднобуквени думи. Тази практика се използва и при произнасянето на думи буква по буква (спелинг), като се казва така: "I, per se I", за да не се бърка буквата (в този случай) с английското местоимение "I" (тоест "Аз").




Използване на амперсанд

Някои лигатури са се превърнали в логограми, като амперсанда (&, от латински "et"), който се използва в много европейски езици в смисъла на съюза "и", независимо от действителното произношение на думата. Но "&" не е универсален заместител на съюза "and". Използва се като заместител само в случаите на изброяване на равностойни лица или предмети или в утвърдени словосъчетания, като"

  • - Q&A (Questions and Answers),
  • - AT&T (American Telephone and Telegraph),
  • - A&P (supermarkets),
  • - R&D (research and development),
  • - D&B (drum and bass),
  • - D&D (Dungeons & Dragons),
  • - R&B (rhythm and blues),
  • - B&B (bed and breakfast),
  • - P&L (profit and loss) и т.н.

Любопитното е, че логотипът "&" се използва не само в латински текстове, но също и в много други европейски книги - на английски, френски, италиански езици. В наименованията на фирми, компании и търговски марки, чрез символа "&" се обозначава съюза "and" ( и ). Произнася се като [ ænd ] или просто се пропуска. Например:

  • - "Procter & Gamble" - "procter and gamble",
  • - "Job & Salary" - "работа и заплата",
  • - "L & M" - "ел ем".

В математиката знакът "&" означава логическото "и" в математическите операции конюнкция или объединение.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: