1.11.2015 г.

Съвместен залог (Cooperative Voice).

Съвместен залог (Cooperative Voice).

Социатив, кооператив или съвместен залог (Cooperative Voice) е много рядка форма на английски залог (Voice), поради което информацията е твърде оскъдна. Въпреки това, могат да се намерят примери за неговата употреба, поради което могат да се кажат няколко думи за него.

Какво е съвместен залог?

Кооператив (или Социатив) изразява отношение на коопериране (съвместяване, съвместно изпълнение) между два или повече субекта, извършващи заедно някакво действие - т.е. това е форма на сътрудничество.
  • We eat together.
И макар че това е рядка заложна форма, може да има и разновидност "съвместно - взаимно" действие, когато действието освен, че се осъществява съвместно, то е и взаимно, т.е. насочено обратно към лицата които го осъществяват.
  • We wash our hands together.
Това е основната информация по темата за съвместен залог (Cooperative Voice) и макар примерите да са твърде оскъдни, все пак могат да дадат идея за смисъла на конструкцията.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

1 коментар:

  1. Социатив (или кооператив, или съвместен залог) изразява отношения на коопериране между субекти, извършващи някакво действие, които си сътрудничат. Това не е много характерен за английски език залог. Но затова пък е много използван в монголски език.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.