Translate

---------------------------------------------------------------------------------

05 ноември 2015

Сезони (годишни времена) | dLambow

 (The Seasons - Times of the year in England)

Годишни времена (сезони) на английски език

 

Сезоните на
английски език

(Seasons in English)
1.Сезон
пролет
Spring[ sprɪŋ ]
2.Сезон
лято
Summer[ 'sʌmə ]
3.Сезон
есен
Autumn[ 'ɔːtəm ]
4.Сезон
зима
Winter[ 'wɪntə ]
 

Защо наричаме сезоните годишни времена?

Защото сезони (Seasons) идва от английски език, годишни времена е българското понятие. В български език и двете понятия се използват едновременно. Иначе, земята се върти около Слънцето и една пълна обиколка се осъществява за 1 година от 12 месеца. Така тези 12 месеца са разделени на 4 годишни времена - пролет, лято, есен и зима. Това са и 4-те сезона за нашата географска ширина.
  • - В района на тропиците и екватора сезоните са по-малко, защото там няма зима.
  • - Докато около полярните шапки почти не може да се говори за лято.
Тези годишни времена наричаме сезони.

Сезони или годишни времена на английски

В английски език има две понятия за сезони (Seasons) и за годишни времена (Times of the year), които означават приблизително едно и също. Първото понятие е по-тясно и конкретно по отношение на четирите годишни времена, докато второто се използва и за сезоните, но има и по-широко значение и по-различна употреба, в т.ч. и в литературни творби, сентенции и приказки.

Годишни времена или сезони
Сезони или годишни времена (The Seasons - Times of the year in England)

Кои са четирите годишни времена (сезона) в Англия?

След като уточнихме терминологията идва ред да уточним, че сезоните в Англия са много сходни с четирите годишни времена в България, по простата причина, че се намираме все на север от екватора (за разлика от Австралия и Нова Зеландия - където е обратното).

Разбира се, Великобритания е по-северна страна, граничи с океан и има течението Гълфстрийм - фактори, които внасят известни, а понякога и значителни разлики. И основната разлика е в значително по-големите количества валежи и прочутата лондонска мъгла, придружени с всичките типични за англичаните разговори за времето.

Сезон пролет (Spring).

Пролетта в Англия е едно много свежо и ухайно годишно време, което обхваща основно месеците март, април и май. Това е сезона на внезапните и проливни дъждове, разцъфтяването на дърветата и разпукването на цветовете.

Сезон лято (Summer).

Лятото е сезон на островите, който обхваща месеците юни, юли и август. Това е годишното време на най-дългите дни (по-дълги от дните в България), периодичните бури, а понякога може да се случи даже и горещо време.


Сезон есен (Autumn или Fall - американско).

Есента, като годишно време, обхваща календарните месеци септември, октомври и ноември. Тогава мекото и сухо есенно време може да се смени с влажно и ветровито. През този сезон окапват листата на дърветата, а температурите падат надолу.

Сезон зима (Winter).

Поради топлото течение Гълфстрийм, едва ли Британската зима е такава в пълния смисъл на думата, но все пак тя обхваща месеците декември, януари и февруари. Това е и условно най-студения сезон във Великобритания. Може да попаднете на замръзвания, понякога вали сняг, а светлата част на деня е най-кратка (по-кратка от тази в България).



Годишните времена с транскрипция за произношение (Times of the year):


Още четете за месеците и сезоните тук ... , а за дните от седмицата тук ... А по-подробна характеристика за всеки годишен сезон в Англия, даваме в самостоятелни теми (проследете връзките към тях по-горе), заедно с конкретни практически препоръки, които да улеснят живота Ви на Британските острови, най-малкото като Ви подготвят какво да очаквате, като например че трябва да обърнете специално внимание на обувките си по отношение на тяхната водонепропускливост. 

Ако се замислите, добре да обърнете още сега по-специално внимание на темата с английските сезони или годишни времена (Seasons - Times of the year), понеже тя често ще присъства във Вашите разговори с англичани.

----------------

3 коментара:

Ideili каза...

Годишни времена:
spring - пролет,
summer - лято
autumn (в американския английски: fall) - есен,
winter - зима.

Onur_45 каза...

Какво е характерно за английското лято - Summer? Че по правило, то е горещо (hot). Времето, като цяло, е прекрасно (fine и beautiful). Слънцето свети ярко (to shine, bright), дърветата са зелени (green leaves), чуват се птичките да пеят (birds’ singing). През лятото учиеници и студенти имат ваканция (holidays), а много хора предпочитат да си вземат отпуск (vacation) и да ходят на море (sea).

Ru4no_89 каза...

Британското лятно време - British Summer Time има редица синоними (synonyms) или свързани изрази (related words), като период от време от края на март до началото на октомври (a period of time from the end of March until the end of October). Тогава хората преместват часовниците си напред с един час в сравнение с времето по Гринуич (Greenwich Mean Time), като по този начин се предполага, че си осигуряват повече светла част през вечерите (more light in the evenings).

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: