Translate

---------------------------------------------------------------------------------

19 април 2015

Многоточие . . . или три точки ... | dLambow

 (Ellipsis or Three Dots ...) -

Какво е многоточие ... или три точки?

 Между другото, международния сигнал за бедствие SOS - в морзовата азбука, се състои от три точки, три тирета и три точки ( ..., ---, ...). Но не за това става дума в тази тема. Тук го разглеждаме като препинателен знак в езикознанието (лингвистиката).


Има разлика между многоточие и три точки

Понятието "многоточие" [ . . . ] често напълно се смесва с препинателния знак "три точки" [ ... ], но всъщност това не е много точно. Първото отразява значението и смисъла на понятието (недоизказаност), а второто е технически знак. И за да стане още по-по-, като вид многоточие могат да бъдат третирани също три удивителни [!!!] или три въпросителни [???]. 

Многоточие или три точки
Многоточие или три точки (Ellipsis or Three Dots)

Какво е многоточие . . .?

Многоточието е препинателен знак, който често се използва за цитиране на материал, като се изключват от него някои думи. Знакът многоточие се състои от три точки, които са разделени от думите от двете им страни с по един интервал. Например:
  • - It was decided … that English should be spoken in the USA - Беше решено ... че английският трябва да се говори в САЩ.
Между точките няма интервали, но ако многоточието замества думите в началото на изречение, то ще изглежда така:
  • - in the USA. … - в САЩ. …
Ако думите са заместени в края на изречението, тогава трябва да напишете:
  • - ... .
Когато се изтрие цяло изречение, поставете точка в края на предишното, след това интервал, многоточие, интервал и тогава пишете следващото изречение. Многоточието показва и пауза в речта на героя:
  • - "I think… I think you’re right,” said Kate - "Аз мисля… Аз мисля, че си права“, каза Кейт
Многоточието е цялостен знак, който не може да бъде разделен и пренесен на нов ред. За да разграничите многоточията, които сте добавили, от многоточията, който вече съществуват в текста, използвайте квадратни скоби:
  • - […]
 

Какво са три точки ...?

Поставянето на три точки в текста (...) показва, че данните не са предоставени или че част от текста е пропусната, или недоизказана. В общия случай, употребата на хоризонтални три точки (в англ.: ellipsis) се използват предимно за представяне на пропусната част от изречение или дума, или фрази, които са излишни или могат да бъдат подразбрани от останалата част от текста.
 
В английски език понятието "ellipses" (три точки) идва от гръцка дума, означаваща "пропускане" и точно това правят трите точки – показват, че нещо е пропуснато. Когато цитирате някого, можете да използвате многоточие, за да покажете, че сте пропуснали някои от думите му.

Можете също да използвате трите точки, за да покажете пауза в речта или че изречението остава недоизказано. Тази техника обаче не принадлежи на официалното или академичното писане. Това може да го използвате само при неформално писане.
 

Видове многоточия

Срещат се:

  • - хоризонтални,
  • - вертикални и
  • - диагонални многоточия, 

като в лингвистичния смисъл (езикознанието) ние имаме предвид преди всичко хоризонталните многоточия. Между многоточието и останалия текст се оставя празен интервал, докато между трите точки не се оставят празни интервали. Многоточието е цялостен знак, който не може да бъде разделян и пренасян на нов ред.


  • It was decided … that English should be spoken in the USA.
  • Jack has never ...
  • His appearance was untidy ... his shoes was dirty, the coat was torn.

Многоточие . . . в английски език

Още по-сложно е понятието "многоточие . . ." (ellipsis или three dots или dot-dot-dot) в английски език. "Ellipsis" с множествено число "ellipses" произлиза от древния гръцки език - ἔλλειψις, élleipsis, със значение на незапълнено, липсващо, пропуснато, недоизказано. Иначе и в английския техническото наименование на серията от три точки е:

  • - "three dots" или
  • - "triple-dot" или
  • - просто "dot-dot-dot".

Срещат се и други наименования на същия знак, според различните области, в които се използва:

  • - suspension point,
  • - points of ellipsis,
  • - periods of ellipsis или
  • - colloquially и др. 

Често, в произведенията на съвременни английски и американски писатели, в края на незавършено по смисъл изречение, вместо многоточие се поставя тире. По този начин се подчертава, че зад пределите на написания текст остава още много, за което трябва да се досети читателя - даже е възможно да се поставят и две тирета.

Значение на препинателния знак "точка-точка-точка".

Обикновено значението на знака "точка-точка-точка" като препинателен знак (Punctuation mark) е указание за умишленото пропускане на дума, израз, изречение или цял абзац в даден английски текст без да се променя оригиналното значение на текста. Според своето място в изречението или според контекста на изказването, "точка-точка-точка" може да показва незавършена мисъл или фраза,
  • скрит смисъл,
  • недоизказаност,
  • деликатно пропускане от текста на по-груби думи,
  • особености на устната реч (малка пауза, вдишване, замисленост),
  • вълнение на говорещия,
  • израз на затихване, недовършен цитат,
  • недовършено изброяване и ... т.н.
Понякога, чрез многоточие се цели постигането на многозначителност или да се заинтригува читателя с недоизказаност. На английски език недостоверната информация се дели на два вида:
  • - дезинформация, заблуждаваща (умишлено) информация (disinformation) и
  • - недостигаща, липсваща или невярна информация (misinformation).
Има фундаментални различия между двете. Под думата дезинформация (disinformation) се разбира общо взето ненадеждна, невярна информация, която не отговаря на фактите и умишлено ни въвежда в заблуждение. Докато misinformation е просто недостигаща информация, която по някаква причина (незнание или немарливост) просто не ни е известна.

Примери за използване на многоточие . . .

 

В незавършени по смисъл изречения:

  • “Apparently you ladies don’t realize this is private room,” he said, “and you’re interrupting a dinner party which isn’t….”

В зависимост от вида на изречението, след многоточието то може да завърши с някой от главните препинателни знаци - точка, въпросителна или удивителна.


Показване на колебание или вълнение:

  • “I mean… my brother’s I really glad to see you!”

Съкратена версия на оригинала.


Когато се използва при непълно цитиране, 

като многоточие в този случай може да има в началото, в края или по средата, в зависимост от мястото на пропуснатия текст.


Показване на пауза в речта на героя:

  • “I think… I think you’re right,” said Kate.

 

Кога не се използва многоточие?


1. При необходимост от замяна на пропуснати думи с многоточие, когато те са в началото на възпроизводимия текст, многоточие не се поставя. Не се изисква дори ако обемният цитат започва и завършва с пълно изречение.


2. В английски език, незавършена мисъл в писмо завършва на с многоточие, а с тире ( - ), а понякога даже и с две тирете ( -- ).

  • - "If you tried to understand me —" -  "Ако се опитате да ме разберете..." 


3. Липсата на интервали, разделящи точките от текста, според много специалисти не е грешка. Единственото изискване, което трябва да се спазва ясно, е еднаквостта на изписването в целия текст.


Това са основните моменти по отношение на препинателния знак многоточие или три точки (Ellipsis or Three Dots), както и случаите на употребата му в английски език. Тук ще пропуснем значението му и смисъла му при използването му в математиката, полиграфията, информационните технологии и програмирането.

----------------

17 коментара:

Jeko_Jek каза...

Действително, понятията "многоточие" и "три точки" са различават.

vatev_54 каза...

Three dots (три точки) в английски език е съществително име, с което се обозначава препинателен знак (Punctuation mark), който изпълнява различни функции, в зависимост от областта, в която се прилага. Като например, указва за незавършеност на изказването, прекъснато цитиране, и др. п. случаи. От техническа гледна точка, обърнете внимание, че английското многоточие се поставя с празни интервали между точките, а ако е в края на изречението, се оставя празен интервал и се завършва с препинателния знак "точка". Ако технологията на писане позволява, редно е трите точки да са с по-дребен шрифт от точката.

dimitrina каза...

Многоточие (suspension points) в английски език може да се използва за обозначаване незавършеност на изказването, но същото може да се изрази и чрез използването на тире (вместо три точки).

калени каза...

При прекъсвано цитиране, само на подбрани цитати, вместо пропускания текст може да се използва многоточие: “There was another flurry of hospital personnel, another stretcher brought to the bed next to me. . . . As we spoke, nurses began unwinding . . . bandages.“ Обърнете внимание, че за разлика от български език, многоточието в английски се поставя с интервали между точките.

Канди каза...

Ако изречението прекъсва, се поставят 4 точки за многоточие. Ако след прекъсването продължава, се поставят 3 точки.

Radinka каза...

Поредица от точки с празни интервали между тях се поставят, за да посочат пропуснати стихове от цитирано поетично произведение:
Soft lilac twilight. I’m alone.
The golden lanterns float in the sky.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
I wish the temple bell’s exalted song
remind you of my love that is so nigh.

InaEnc каза...

Често се използва многоточие, за да се обозначи незавършена фраза в пряка реч. Например:
“You were there, and then you were gone. . . .“

Пентино63 каза...

Може да се поставя многоточие преди пряка реч, ако това е откъс от разговора или цитат:
“. . . don’t know why Bella”.

4any_123 каза...

Многоточието има употреба в информатиката и по-конкретно в някои езици за програмиране (Си/С++ и др.), където се използва за обозначаване на произволно количество неизвестни аргументи в описание на функциите. Например:
int printf(const char * fmt, ...);
означава, че във функцията "printf" първият аргумент има тип "const char *", а след това може да бъде всякакъв брой аргументи с произволни типове.

ProgaMen каза...

В ползвателските интерфейси, многоточие в елементите на менюто или върху бутони, обикновено означава, че от ползвателя ще се поиска да въведе допълнителни данни, обикновено в нов диалогов прозорец, преди да бъде изпълнено определено действие, свързано с дадения интерфейс.

silondreta каза...

Няма единно мнение за това как е правилно да се пише (набира) многоточие - с един цялостен символ "..." или с празни интервали между точките ". . .". Някои казват, че щом съществува такъв препинателен знак, той трябва да обогатява текста и да има самостоятелно означаване "...". Освен това, по този начин се икономисват байтове при писане на компютър.

Неси 90дан каза...

В полза на втория вариант за използване на многоточието ". . ." - с празни интервали между точките, свидетелстват две особености, които са непостижими при непрекъснати точки в многоточие:
Например, вариациите за броя на точките в знака, при различните езици. А също и синтактични конструкции, като "!.." и "?..", които нямат едно символни аналози.

Офелия-1 каза...

За да не се сливат точките в многоточието, може да се пишат с известна разредка с увеличено разстояние между тях. Все пак това зависи от възможностите на шрифтовете, които използваме.

Jeko_Jek каза...

Многоточието е сгъстено в един знак, докато трите точки са с разстояния помежду си и образуват три отделни символа. Това означава, че при набор на текст, трябва да се ориентираме според значението на препинателния знак според текста.

Marin_Danch0v каза...

Може да се каже, че многоточие се използва още преди новата ера и не е възможно да се каже точно кога се е появил този символ, а и не е необходимо. Използва се още в Древна Гърция за замяна на това "което и така на всички е ясно". Например, с многоточие може да се завърши фразата "не си ври носа..." - "не си ври носа, където не ти е работа".

neno каза...

За да се посочи, че началото или края на цитата не съвпадат с началото или края на изречението (т.е цитира се само откъс цитируемия текст.

Офелия-1 каза...

Още гърците и римляните са ползвали многоточие в синтактичните конструкции, които изглеждат незавършени, а също и в конструкции, обусловени от особености на латинския език.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: