Translate

---------------------------------------------------------------------------------

28 септември 2015

Елементи на изречението | dLambow

 

Елементи на изречението ( Phrases & Clauses)

 

Кои са елементите на изречението ( Phrases)?

В състава на изречението могат да влизат думи и словосъчетания, които не са свързани с другите части на изречението и не се отнасят нито към главните му части (подлог и сказуемо), нито към второстепенните му части (допълнение, определение, обстоятелствено пояснение).

Phrases & Clauses
Кои са елементите на изречението

Това са т.н. "елементи на изречението", които не се считат за негови части.

Състав на елементите на изречението


Обръщение

Обръщението назовава лицето, към което е насочена речта.
  • Ivan, do you remember where I put my umbrella? - Иване, помниш ли къде си оставих чадъра?



Междуметия

Междуметията, употребени в изречението, изразяват емоциите на говорещия.
  • Ouch, I’ve burned my hand! - Ох, изгорих си ръката!

Уводни думи и словосъчетания

Най-често уводните думи или словосъчетания отразяват отношението на говорещия към изказваната мисъл, като пояснение, предположение, увереност и т.н.
  • By the way, I have a present for you. - Между другото, аз имам подарък за теб.
  • Indeed, it was boring for us to hear this story again and again. - Разбира се, беше ни скучно да слушаме тази история отново и отново. 
 

Уточняващи части на изречението (Clauses)

В простите изречения, интонационно и по смисъл се отделят части на изречението, които имат значение за уточняване, поясняване и присъединяване, които като цяло са допълнителни съобщения. В тези случаи се използват най-често запетая и тере, като препинателни знаци.

При използване на тези елементи на изречението, можем да различим уточняващи (поясняващи други части) и уточняеми негови части. Това са думи и словосъчетания, които се обособяват, като се отделят със запетая в началото или в края на изречението, или се отделят и от двете страни в средата на изречението.

Уточняващите части придават по-конкретно значение, тъй като стесняват понятието, предавано на уточняемите части или го ограничават в определена степен. По този начин уточняващите и уточняемите части се отнасят едни към други като: общо - частно, широко - конкретно, родово - видово. Могат да се уточняват всички части на изречението.

Най-често се уточняват обстоятелства за време и място, но също и определения за цвят, размер и т.н. Уточняващите думи и изрази най-често се присъединяват към изречението със съюз или с израза "то ест" - т.е. Често използвани уточняващи думи и изрази са - иначе, така да се каже, тогава, именно, откъм, отпред, почти, далеч, близо и др.п. Това е основната информация по темата за елементите на изречението и уточняващите негови части ( Phrases & Clauses), които имат добавъчни функции.

----------------

1 коментар:

iliana каза...

Елементите на изречението не влизат в състава на неговите части. Такива са обръщенията, с които се назовава лицето към което са обърнати думите ни. Междуметията, които отразяват емоциите на говорещия. Уводни думи и различни словосъчетания.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: