Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Работа в чужбина без език (Working abroad) - възможно ли е?

Безработица и бедност водят до търсене на работа в чужбина.

Всеизвестно е какво ни кара да си търсим работа в чужбина (Working abroad). Все повече хора у нас попадат в състава на безработните и бедните хора, като причините за това са различни, но това поражда един интерес - да се търси работа в чужбина, без владеенето на език.

Докато по-квалифицираните специалисти, тези, които сега завършват успешно своето образование или хората, които отдавна са в чужбина, обикновено владеят чужди език .английски, немски, френски, испански, италиански и даже - гръцки, чешки...), а ако не го владеят - бързо могат да напреднат, то ниско квалифицираните хора изпитват определени трудности в това отношение.Ниско квалифицирана работа в чужбина без език.

В първия момент е трудно човек да се сети какви видове работа може да се търси, които да отговарят и на условието да не изискват владеенето на съответния език или поне да е достатъчно елементарно владеене. На първо време, това са ниско квалифицираните видове работа. Ето някои от тях:
 • - неквалифицирана работа в кухня - мияч на чинии, чистач, складов работник;
 • - събиране на земеделска реколта на полето;
 • - обработка на земята;
 • - обща работа в строителството - чистене, товарене, разтоварване;
 • - куриерска работа (с известни уговорки);
 • - работа в предприятия за замразени плодове, зеленчуци, риба и т.н.

Налични издания по английски език - за българи:


Има ли работа в страните от Европейския съюз.

Като правило, безработицата в повечето страни от Европейския съюз е доста висока, като се започне от 4-5% в Германия, Австрия и Швеция и се стигне до 18-25% в Испания, Гърция, Португалия, Ирландия. Какво означава това? Че в повечето европейски страни кандидати за работа има предостатъчно и едва ли ще е уместно да се конкурирате с местните безработни, а най-малко на полето на владеене на местния език.

Много безработни от Испания, Гърция, Португалия, Литва, Латвия, Полша и други също предприемат вътре общностна трудова миграция, за да си търсят работа в чужбина, насочвайки се предимно към страни като Германия, Великобритания, Франция и по-малко към Швеция, Холандия, Белгия, Дания.

Да не говорим, че Великобритания вече започва да приема все по-сериозни мерки за ограничаване притока на мигранти на своя трудов пазар. Подобни мерки предприема и Швейцария. Така че, очевидно ще става все по-трудно за неканени гости от чужбина да си намират препитание на тези обширни трудови пазари.

Ситуацията в Европейския съюз понастоящем е такава - милиони собствени безработни - както местни жители, така и трудови мигранти, а сега и нова вълна от бежанци. Това кара местните правителства по всякакъв начин да предпазват своя пазар на труда от нови претенденти за свободните работни места и особено от такива, които прииждат от чужбина. На практика, в почти всички Европейски страни няма квоти за работа за неквалифицирани работници, още по-малко - за такива, които не владеят местния език.

Възможности за работа в чужбина (в т.ч. и без език).

Изключения от това правило може да са неголемите количества разрешения за работа, издавани за сезонни работници, персонал в ресторанти и хотели, студентски бригади и др.п. Тази работа е обикновено временна - пристигнал, отработил 2-3-4 месеца в парник, на градина, заведение и след това задължително връщане в къщи. Подборът на сезонни работници се прави от фирми посредници, доколкото нито един работодател няма да се заеме с оформяне документите на всеки един работник поотделно.

Такива фирми дават доста сериозни обещания да поемат всички отговорности за уреждането с работа в чужбина, в т.ч. и без език, естествено срещу съответното заплащане и поемане на някои начални разходи, които след това се удържат от трудовото възнаграждение. Ако се интересувате, бързо може да намерите сайтовете и координатите за връзка с такива фирми посредници. Но е трудно да се дадат гаранции на кого ще попаднете - ще се наложи успоредно да проучвате и съобщенията за измами в тази област, за да избегнете някои от обичайните рискове за подвеждане.

Хората - работници, които изобщо не говорят или слабо разбират местния език, често се оказват в робско положение - налага се да живеят там, където ги настанят (без претенции - често в лоши условия), получават ниско възнаграждение (даже по-ниско от минималното за съответната страна), практически винаги се убиват с работа на удължено работно време и накрая остават длъжници на посредника по най-различни схеми. И като допълнение, никога не са сигурни дали са легално наети на работа и дали няма да попаднат на поредния лов за нелегални работници.

Работа в чужди фирми с български собственици и персонал.

Съществуват известни надежди да Ви наемат на работа във фирма с български собственици и български персонал, но това не е толкова често срещана възможност. Освен това, напоследък се появяват свободни места в английски фирми за служители, които владеят чужд език - български, румънски, унгарски и т.н., предимно на места в продажбените отдели, които имат клиенти от съответните страни.

Но този вид работа не означава, че за хора които не владеят английски, испански или немски език. В тези случаи, а и във всички останали, изобщо не върви аргумента, че щом започнете работа, веднага ще се заемете с ученето на езици и за 3 - 6 месеца ще ги овладеете перфектно. Като ще учите език, най-добре започвайте веднага и след 3 - 6 месеца, когато го научите, тогава кандидатствайте - това е реалното, другото е заблуда.

Да се надяваме, че вече имате известна представа за ситуацията с наемането на работа в чужбина (Working abroad), без владеенето на съответния местен език, както и с възможностите за избор, според своите предпочитания и ситуация. Изводът е, че даже и да си намерите временна работа, първата Ви задача е да поставите въпроса с изучаването на съответния чужд език на преден план и само така ще може да си осигурите кариерно развитие и приличен доход (след известен начален, труден период).
----------
Новопоявили се издания по английски език - за българи:

9 коментара:

 1. Джери-235:56 пр.об.

  Да отивате на работа в чужбина с надеждата, че там ще Ви вземат в българска фирма и няма да се налага да знаете местния език, е в голяма степен илюзорна. Чудесно би било да пристигнете в Германия и да Ви вземат на работа в магазин за традиционни български храни, от който пазаруват предимно българи - с тях ще си говорите на български, а след време, лека полека - ще научите и чуждия език. Да, ама - не.

  Каквато и да е фирмата, тя трябва да е регистрирана според германските закони, а те като минимум изискват да се даде първо предимство на местни работници и едва след като по убедителен (и доста бюрократичен) начин докажат, че няма местен човек, подходящ за позицията, тогава могат да стартират процедура (която също е доста бюрократична) за наемане на работник от чужбина - да речем - от България. Но даже и това да се случи и Вие да сте невероятния щастливец, това не Ви освобождава от владеенето на местния език.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Монти3:47 пр.об.

   Има и един друг случай - ако Вашата професия е в списъка на дефицитните професии и теоретично може да кандидатствате за съответната работа. Но не знаете езика - но обещавате да го научите. Щом пристигнете и веднага се хващате за книжките - удава Ви се и лесно учите. За 5 - 6 месеца ще проговорите на езика. Това е заблуда. Научете езика и тогава кандидатствайте. Ето, самоучителя е пред Вас - действайте. Вие не сте нужни на работодателя в не работен вид. Вашите знания са нужни от първия работен ден.

   Изтриване
  2. Джери-233:10 пр.об.

   Кои са основните препятствия при търсенето на работа без знание на език?
   - В повечето страни от Европейския съюз няма визи и не се обявяват квоти за неквалифицирани работници,
   - Работодателят винаги трябва да доказва, за дадена работна позиция няма подходящи месни работници,
   - Даже ако успеете да получите разрешение за работа, никой няма да започне да Ви чака, кога ще се появите в предприятието и след това да учите език.

   Изтриване
 2. Офелия-14:36 пр.об.

  Преди да започнете работа в чужбина, е добре да научите някои основни моменти, които предполага живота зад граница. Преди всичко, трябва да знаете, че са възможни два подхода - лично да си търсите и да се оправяте или да наемете фирма с репутация да Ви напътства и да Ви съдейства. А до тогава, тук може да намирате доста полезни и безплатни съвети за търсене и намиране на работа зад граница и така да направите от това не авантюра и сравнително ефективно и безопасно мероприятие.

  ОтговорИзтриване
 3. Жаклин52:57 пр.об.

  Когато ползвате услугите на трудов посредник за намиране на работа в чужбина, като задължителна първа стъпка, проверете дали той е регистриран, според изискванията на закона, има ли лиценз от Социалното министерство и дали е още валиден, потърсете отзиви за дейността и ги разгледайте внимателно. Не се повлиявайте по безпочвени обвинения, нито от очевидни хвалебствия - старайте се да си създадете общата картина, за да знаете какво може да очаквате и на какво може да разчитате.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Жаклин57:08 пр.об.

   По принцип, за трудово посредничество, особено при работа в чужбина, се изисква посредника да има специално разрешение от социалното министерство, но това не е гаранция, че ще срещнете коректно обслужване, без проблеми и че ще получите, това, което Ви обещават. въпреки това, е добре да си свършите работа и да проверите наличността на разрешително, неговия срок на действие, за кои страни в чужбина важи. За всичко това си има сайтове и информация.

   Изтриване
  2. Ако си търсите работа в чужбина чрез посредник, след като се уточните за всичко, в крайна сметка следва да получите от него договор със задграничен партньор в страната, в която искате да получите работа, който е заверен и легализиран. При това положение, ще имате документи, с които може да продължите. Всичко останало са приказки от сивия сектор, където нещата може да станат, но може и да станат и така да загубите доста пари, които междувременно са Ви взели под различни претексти.

   Изтриване
  3. Когато ползвате услугите на трудов посредник или фирма за работа в чужбина, необходимо е същия да разполага със съответния лиценз за трудово посредничество не само у нас, но също и в страната, в която предлага работа - издадено за чуждестранен трудов посредник, заверена и легализирана.

   Изтриване
  4. Трябва да искате от посредника да Ви предостави проект на трудов договор, потвърден от работодателя, съставен в съответствие с международните норми и да съдържа цялата необходима информация. Проверете в него дали всичко е отразено правилно.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: