Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Оформяне на канадско гражданство (Registration of Canadians).

Принципи за оформяне на канадско гражданство.

Имиграционните документи, които издава консулството на Канада, не представляват оформен и окончателен статут за канадско гражданство. Това са само имиграционни визи, които са основание за оформяне статут на постоянно пребиваващ в Канада.

След представянето на издадените от консулството визи, което става в имиграционната служба на Канада на границата, при първото й пресичане, потенциалния имигрант се превръща в резидент или постоянен жител на Канада с перспектива за оформяне на пълно гражданство.

Да се подаде заявление с всички необходими документи за получаване на пълно гражданство може едва след като сте преживели 3 пълни години, като при това трябва да се отчитат нюансите и индивидуалните особености, описани в законодателството на Канада по получаване на гражданство.

С въпросите за предоставяне на гражданство (Registration of Canadians) се занимава Министерството по гражданството и имиграцията в Канада. Заявлението може да бъде отказано, ако при съставянето му и подаването на документите не са отчетени тези критерии, които са задължителни за получаване на гражданство.Основни изходни критерии за получаване на гражданство в Канада.

За възрастните:

 • - възраст над 18 години,
 • - да не е просрочен статута на резидент на Канадата в момента на подаване на документите,
 • - да са преживени поне 3 пълни години от последните 4 на територията на Канада, преди подаването на заявлението за гражданство,
 • - възможност да общувате на френски или английски език,
 • - да имате познания за Канада, правата и задълженията на канадските граждани.

За деца:

 • - в момента на подаване на документи да не е просроцен статута на резидент на Канада,

Ще получите отказ на заявлението си ако:

 • - имате заповед за депортация от страната,
 • - ако сте обвинени в престъпление или осъдени през последните 5 години,
 • - ако сте в затвор или отбивате условна присъда,
 • - ако сте заподозрян във военни престъпления,
 • - ако сте били лишени от канадско гражданство.

Налични издания по английски език - за българи:


Ред за оформяне на канадско гражданство

За получаване на гражданство в Канада, всеки възрастен член на семейството трябва да подаде отделно заявление. Родителите могат да попълнят формите за заявления на своите деца. Всеки възрастен, на възраст от 18 до 59 години, трябва да издържи тест за гражданство, показвайки знания по френски или английски език. Възрастните и децата над 14 години трябва да дадат клетва на Гражданина.

Сертификат за гражданство.

Доказателство за гражданство в Канада служи официален документ, наречен Сертификат за гражданство. В много ситуации Сертификата за гражданство е много важен документ. С него официално може да докажете своя статут на канадски гражданин. Той също е документ за идентификация, показващ Ваша фотография (снимка) и подпис, посочващ имената Ви, дата на раждане, ръст и пол. Сертификата е необходим при подаване на заявление за работа, получаване на паспорт и т.н. При пътуване извън Канада се препоръчва да имате със себе си и двата документа - паспорт и Сертификат за гражданство.

Канадско гражданство (Registration of Canadians) не се оформя автоматично и за неговото получаване трябва своевременно и специално да се погрижите. Главното правило е да подадете документи за всеки член от семейството индивидуално с отчитане на конкретната ситуация и нюанси (съгласно канадското имиграционно законодателство) за всеки отделен член на семейството.
----------
Новопоявили се издания по английски език - за българи:

10 коментара:

 1. Веска Станева2:22 пр.об.

  Преимуществата от канадско гражданство са очевидни - канадските граждани се ползват с редица фундаментални права и свободи. За да се възползвате изцяло от тези права и свободи, в някои случаи е необходимо да доказвате, че имате канадско гражданство - например, за участие в избори или да се включите в органите за управление на страната.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Има доста ситуации, при които е нужно да доказвате своето гражданство:
   - при гласуване на федерални и провинциални избори, или за да Ви изберат на обществен пост във федералното или провинциално правителство;
   - ако искате да получите канадски паспорт;
   - ако искате да се върнете в Канада, след пътуване в чужбина;
   - ако искате да работите в определени правителствени организации, предприятия или професии.

   Изтриване
 2. Ирена Величкова4:41 пр.об.

  Един от най-важните процеси при имиграция в Канада е получаването на паспорт, който открива за Вас свят с нови възможности. Всичко започва от правителствения сайт за гражданство и имиграция, в който има постъпкова информация по процеса за подаване на Вашите документи за всеки статут в страната:
  - имиграция,
  - образование,
  - бежанци,
  - визи,
  - резидентство,
  - гражданство.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. tanita_tanch2:39 пр.об.

   Едно от изискванията, за да се подадат документи за канадско гражданство е да сте навършили поне 18 години. Ако подавате документи за непълнолетно лице, то Вие трябва да сте негов родител или приемен родител (след официално осиновяване) или да сте му попечител. Детето при това трябва да има статут на резидент (пребиваващ) в Канада. Единият от родителите може да е канадски гражданин или да подава документи за гражданство в момента.

   Изтриване
  2. Pedpri_ema43:12 пр.об.

   Подача разрешена только при наличии действительного Канадского резиденства, что означает ваш статус не должен быть на рассмотрении о продлении или под угрозой депортации из страны.

   Изтриване
  3. Ирена Величкова12:26 пр.об.

   Превод на горния коментар: Подаването на документи за канадско гражданство е възможна само ако имате Канадско резидентство, което означава, че Вашия статут не трябва да е в процедура на разглеждане за продължение или да сте под угроза от депортиране от страната.

   Изтриване
 3. Ще се наложи да живеете в Канада със статута на резидент поне 3 години (1095 дни) за последните 4 години, преди да подадете документи за постоянно жителство. Това не се отнася за деца под 18 години.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. При пресмятане на времето, прекарано в страната, не включвайте времето за отсъствието Ви от Канада. Винаги, когато сте напускали страната - отпуск, връщане в България и др., това време се вади от сметката. Има онлайн калкулатори за тези сметки, които могат да Ви помогнат по-бързо да направите сметките и установите точния брой на преживените дни за последните години.

   Изтриване
 4. Има изисквания за владеене на език - английски или френски, тъй като в Канада и двата са официални. Трябва да докажете, че владеете на базово ниво поне единия от тях - базови фрази, кратки диалози по ежедневни теми (представяне, разказ за себе си, с какво се занимавате, как е преминал деня Ви, къде работите, хоби и т.н.).

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Още изисквания към владеенето на език (английски или френски): да се разбират основни инструкции, въпроси, указания. Задължително е да се води някакъв поне елементарен разговор на един о двата езика.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: