Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

26 юни 2023

Дефлация | dLambow

(Deflation) -

Дефлация - Това лошо ли е за икономиката?


Какво е дефлация и какво значение има за обществото и икономиката?


Определения за дефлация

Дефлацията (Deflation) е, когато потребителските цени и цените на активите намаляват с течение на времето, а покупателната способност се увеличава. По същество можете да купите повече стоки или услуги утре със същата сума пари, която имате днес. Това е огледалният образ на инфлацията, която е постепенното увеличение на цените в цялата икономика. Дефлация е понижение на общото ниво на цените на стоките и услугите в икономиката. Тя настъпва, когато инфлацията е отрицателна, т.е. когато цените спадат с течение на времето.

Дефлация
Дефлация (Deflation)

Какво е влиянието на дефлацията върху икономиката?

Дефлацията може да има негативно влияние върху икономиката по няколко начина:

Увеличаване на тежестта на дълга

Когато цените падат, реалната стойност на дълга се увеличава. Това означава, че заемополучателите трябва да платят повече пари за обслужване на своите заеми, което намалява техните разполагаеми доходи и потребление. Също така, това може да доведе до повишаване на неплатежоспособността и фалитите на фирми и домакинства.

Намаляване на конкурентоспособността

Когато цените падат, производителите трябва да намалят своите разходи за производство, за да запазят своята печалба. Това може да означава съкращаване на работна сила, намаляване на заплатите, спиране на инвестиции и иновации. Това може да доведе до загуба на производителност и качество, което намалява конкурентоспособността на фирмите на международния пазар.

Забавяне на икономическия растеж

Когато цените падат, потребителите и инвеститорите имат по-малко стимул да харчат и инвестират. Това води до спад в агрегатното търсене и агрегатното предлагане, което забавя икономическия растеж. Също така, това може да доведе до спирална дефлация, когато очакванията за по-ниски цени в бъдеще подтикват потребителите и инвеститорите да отлагат своите решения за харчене и инвестиране, което още повече намалява цените и растежа.

Ползи и последици от дефлацията


Какви са ползите от дефлацията?

Дефлацията може да има и някои ползи за обществото, ако е умерена и очаквана. Някои от тях са:
  • - Повишаване на реалната покупателна способност на потребителите, което може да стимулира търсенето и растежа
  • - Повишаване на конкурентоспособността на износителите, което може да подобри търговския баланс и да създаде работни места
  • - Намаляване на реалната лихва, което може да насърчи инвестициите и иновациите
  • - Намаляване на инфлационните очаквания, което може да поддържа стабилността на цените и да повиши доверието
  • - Намаляване на разходите за производство и администрация, което може да повиши ефективността и печалбата.

Какви са неблагоприятните последици от дефлацията?

Дефлацията може да има неблагоприятни последици за обществото и икономиката, като:
  • - Увеличава реалната стойност на дълга, което затруднява погасяването му.
  • - Намалява печалбите и инвестициите на фирмите, което води до спад в производството и заетостта.
  • - Създава очаквания за по-ниски цени в бъдеще, което намалява търсенето и потреблението в настояще.
  • - Води до дефлационна спирала, когато намалението на цените усилва намалението на търсенето и производството, което от своя страна води до по-ниски заплати и доходи, които допълнително намаляват цените.


Дефлации в България

В България дефлация се наблюдава в периода от 2013 г. до 2016 г., като основна причина са ниските цени на петрола в световен мащаб..

Каква е причината за дефлация в България?

Според Националния статистически институт (НСИ), в България се наблюдава дефлация от 2013 г. до 2016 г. По това време тя е най-висока дефлация в Европейския съюз. Основна причина за дефлацията са ниските цени на петрола в световен мащаб. През май 2023 г. месечната инфлация в България се понижи с 0,1%, а годишната инфлация се забавя до 10,1%.

Каква е връзката между дефлация и безработица?

Връзката между дефлация и безработица може да се анализира чрез кривата на Филипс, която показва обратната зависимост между тези две величини1 Според кривата на Филипс, когато безработицата е ниска, инфлацията е висока, защото работодателите повишават заплатите, за да задържат работната сила, а това води до по-високи цени на продукцията. Обратно, когато безработицата е висока, инфлацията е ниска или отрицателна (дефлация), защото работодателите намаляват заплатите или съкращават работници, за да намалят разходите си, а това води до по-ниски цени на продукцията2

Тази връзка обаче не е стабилна и зависи от различни фактори, като очакванията за инфлация, структурните промени в икономиката, шоковете на търсенето и предлагането и др3 Например през 70-те години на миналия век се наблюдава явление на стагфлация - висока безработица и висока инфлация, което противоречи на кривата на Филипс. Това се дължеше на рязкото повишаване на цените на петрола, което повлия на цените на всички други стоки и услуги.

Какви са примерите за други страни с дефлация?

Някои примери за страни с дефлация са:


- Южен Судан

Единствената държава в света, която отчете дефлация през 2022 година. Политическата нестабилност и насилието в страната потиснаха икономическия растеж и инфлацията, която достигна -11,6% през декември.


- Япония

Страната с най-дългия период на дефлация в света. От 1990 г. до 2013 г. Япония изпитва т.нар. „изгубено десетилетие“, когато цените на стоките и услугите падат непрекъснато, а икономиката е в застой. Причините за дефлацията в Япония са сложни и спорни, но някои от тях са стареенето на населението, ниското търсене, високият дълг и слабата монетарна политика.


- Италия

Единствената страна в еврозоната, която отчете дефлация през 2020 година. Италия изпитва дефлация от -0,1% през юни 2020 г., поради пандемията от коронавирус и локдауните, които засегнаха производството и потреблението. Дефлацията в Италия засилва проблемите на страната с високия дълг и слабия растеж.

Как може да се избегне дефлацията?

Дефлацията може да се избегне чрез прилагане на антидефлационни мерки от страна на държавата и централната банка. Тези мерки могат да включват:

  • - Увеличаване на обществените разходи за стимулиране на търсенето и заетостта.
  • - Намаляване на данъците за повишаване на разполагаемия доход на домакинствата и фирмите.
  • - Снижаване на лихвените проценти за насърчаване на заемането и инвестирането.
  • - Разширяване на паричната маса за увеличаване на инфлационните очаквания и намаляване на реалната стойност на дълга.
  • - Девалвация на валутата за подобряване на конкурентоспособността на износа и намаляване на вноса.


Мерки за предотвратяване на дефлацията

До колкото дефлацията се определя като продължителен спад на общото ниво на цените, тя може да се предотврати чрез различни мерки, като например:

  • - Увеличаване на паричната маса и на кредитирането от страна на централната банка
  • - Стимулиране на разходите и инвестициите от страна на правителството чрез намаляване на данъците или увеличаване на публичните разходи
  • - Повишаване на инфлационните очаквания и доверието на потребителите и фирмите
  • - Споразумения за координация на политиките между различни държави, за да се избегне валутна война или протекционизъм.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: