Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

22 юни 2023

Електрически явления | dLambow

(Electrical phenomena) -

Списък на електрическите явления


Какво са електрическите явления?

Електрическите явления са явления, които са резултат от движението или натрупването на електрически заряди. Електрическите заряди са физически свойства на частиците, които определят тяхното взаимодействие с електрическото поле. 

Електрически явления
Електрически явления (Electrical phenomena)
 

Електрическите заряди могат да бъдат положителни или отрицателни и да се привличат или отблъскват едни други. Електрическите явления имат много форми и прояви, като например:

- Електрически ток

Електрическият ток е насочено движение на електрически заряди в проводник, електролит или плазма. Електрическият ток може да бъде постоянен или променлив и да се измерва в ампери.

- Електрическо напрежение

Електрическото напрежение е разлика в електрическия потенциал между две точки, която определя работата, която трябва да се извърши за преместване на единица заряд от едната точка до другата. Електрическото напрежение може да бъде постоянно или променливо и да се измерва във волти.



- Електрическо поле

Електрическото поле е физическо поле, което се създава от електрически заредени частици или от промяната на магнитното поле във времето. Електрическото поле упражнява сила върху всички заредени частици, които се намират в полето, като ги привлича или отблъсква. Електрическото поле може да се измерва в волт на метър или нютон на кулон.

- Електростатика

Електростатиката е  раздел от физиката, който изучава явленията, свързани с неподвижни или бавно движещи се електрически заряди. Някои примери за електростатични явления са статичното електричество, капацитетът, индукцията и дисперсията на светлина.

- Електродинамика

Електродинамиката е раздел от физиката, който изучава явленията, свързани с бързо движещи се електрически заряди и променливи електрически и магнитни полета. Някои примери за електродинамични явления са електромагнитната индукция, електромагнитните вълни, светлината и лазерите.

Електрическите явления имат много приложения

Основните им приложения са в науката, техниката, медицината, комуникациите и други области. Някои от тях са:

  • - генериране и пренос на електрическа енергия,
  • - управление на електрически машини и уреди,
  • - изпращане и приемане на сигнали и данни,
  • - измерване на заряд и напрежение, запис и
  • - възпроизвеждане на звук и изображение,
  • - лечение на болести,
  • - диагностика на заболявания,
  • - изследване на материали и други.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: